Amnesia: A Machine for Pigs

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amnesia: A Machine for Pigs
AmnesiaAMFP-logo.jpeg
Kehittäjä The Chinese Room
Julkaisija Frictional Games
Suunnittelija Peter Howell
Dan Pinchbeck
Säveltäjä Jessica Curry
Pelisarja Amnesia
Pelimoottori HPL Engine 2
Julkaistu 10. syyskuuta 2013
Lajityyppi selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Microsoft Windows, Linux, OS X
Jakelumuoto Steam, Humble Store ja GOG.com
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Amnesia: A Machine for Pigs on The Chinese Roomin tekemä ja Frictional Gamesin julkaisema itsenäinen jatko-osa selviytymiskauhupelille Amnesia: The Dark Descent. Peli asettuu samaan maailmaan edeltäjänsä kanssa, mutta eri aikaan. Siinä on myös kokonaan uudet hahmot ja juoni. Peli tuli ennakkotilattavaksi 16. elokuuta ja julkaistiin 10. syyskuuta 2013. Se on ostettavissa videopelipalveluista kuten esimerkiksi Steamista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu vuoden 1899 Lontooseen uudenvuoden aattona ja tarina keskittyy Oswald Mandukseen, varakkaaseen teollisuusmieheen ja teurastajaan, jolle on tragediasta syntynyt "persoonallisuuden jakautuminen", sekä hänen suhteeseensa lapsiinsa. Mandus palaa "tuhoisalta" matkaltaan Meksikosta, jossa tragedia iski. Kuumeen kourissa Mandus näkee lukuisia unia pimeästä koneesta, kunnes hän palaa tajuihinsa. Hän ei aavistakaan, että kuukausia on kulunut, ja herätessään hän kuulee moottorin jylinän ja mysteerinen kone käynnistyy. Matkallaan pelaaja voi löytää päiväkirjamerkintöjä ja äänitteitä, jotka hieman valaisevat viime kuukausien tapahtumia. Lisäksi pelaaja voi katsoa Manduksen omia merkintöjään päiväkirjaansa siitä, mitä seuraavaksi tulisi tehdä. Tämä nimenomaan on ratkaisevaa kertomuksen ymmärtämisen kannalta.

Peli sisältää useita toisiinsa kytkeytyviä tarinoita. Osa sijoittuu menneisyyteen, osa nykyhetkeen, ja jotkin ovat selvästi todellisia kun taas toiset saattavat olla kuviteltuja.

Peli alkaa siitä, kun Mandus herää talossaan toipuessaan sairaudestaan ja hän alkaa kuulla kaksostensa, Edwinin ja Enochin, kutsuvan häntä. Taloa tutkimalla selviää, että Manduksen vaimo Lilibeth kuoli synnytyksessä ja Manduksella olleen niin paljon työkiireitä, ettei viettänyt paljoa aikaa näiden kanssa. Tästä huolimatta Mandus lupasi Lilylle pitävänsä huolta lapsistaan. Kykenemättä muistamaan viime kuukausien tapahtumia, hän lähtee matkalle löytääkseen lapsensa samalla, kun heidän lähes härnäävät huutonsa johdattavat häntä läpi aution talon.

Ennen pitkää Mandus saa puhelun 'Insinööriksi' itsensä paljastavalta salaperäiseltä ääneltä, joka kertoo, että Edwin ja Enoch ovat loukussa syvällä heidän allaan. Hänelle kerrotaan, että 'Kone' on sabotoitu sekä tulvan peittämä, ja että ainoa keino poikien pelastamiseksi on mennä syvyyksiin ja korjata vahinko. Kykenemätön muistamaan Koneen tarkoitusta tai sen luojaa, Mandus onnistuu livahtamaan aina vain syvemmälle maan uumeniin katujen, kirkon ja vanhan varaston kautta. Laskeutumisensa aikana Mandus törmää Ihmissikoihin, epämuodostuneisiin ja sikamaisiin kammotuksiin, jotka partioivat syvyyksiä, joiden läpi hän laskeutuu. Salaperäisen äänen uudet soitot ohjaavat häntä ja kertovat, että hänen lapsensa ovat välittömässä vaarassa sabotaasin aiheuttaman tulvaveden nousemisen takia.

Tietämättä kuka Koneen on sabotoinut, Mandus lopulta astuu hirvittävän vehkeen sisimpään sydämeen, kun salaperäinen ääni käskee hänen aktivoida sen viimeinkin. Sen tehtyään hän kuitenkin joutuu maksamaan suuren hinnan. Kun Kone alkaa tulla takaisin voimiinsa, Mandus saa palautettua viimeisetkin muistikuvansa. Kun hän palasi tutkimusretkeltään Meksikosta, Manduksen valtasi pakkomielle, joka johtui hänen näystään tulevaisuuteen. Kerättyjen muistiinpanojen mukaan näyn aiheutti taivaankappaleeksi vihjattu pallo, jota hän ja lapset kutsuivat munaksi. Hän näki 1900-luvun tulevat kauhut, hänen lapsensa kuolevan Sommen taistelussa ja viattomien kärsimyksen kuoleman, sodan sekä tautien takia. Näyn hulluksi ajamana, Mandus päätti, ettei hän voisi sallia niiden tapahtuvan, joten hän rakensi Koneen ottaakseen ihmiset ja tehdäkseen sen luomuksista maailman uudelleen (vihjaus Ihmissioista). Hän alkoi ajatella, ettei maailma ollut muuta kuin sikojen täyttämä, ja että heidän tulisi näyttää ulkoisestikin sellaiselta, millaisia he ovat sisäisesti. Sitten hän tappoi Edwinin ja Enochin itse säästääkseen heidät kohtaloltaan Sommessa ja tehdäkseen heistä ensimmäiset Koneen uhrit.

Kun Mandus palautti Koneen toimintaan, se lähetti Ihmissiat Lontoon kaduille keräämään pahaa aavistamattomia uhreja ravinnokseen. Kauhun valtaamana kaupungin kaaoksesta ja tekemisistään, Mandus tajuaa olleensa alun perin sabotoija, ja vannoo saattavan aloittamansa asian päätökseen laskeutumalla vielä kerran Koneen sydämeen tuhotakseen sen. Kun hän jälleen tuhoaa siitä merkitseviä osia, Insinööri yrittää järkeillä Manduksen kanssa kertoen, että maailma olisi parempi, jos Koneen annettaisiin syödä jokainen Lontoosta ja sen jälkeen loputkin väestöstä. Juuri ymmärtäneenä, että Insinööri on murtunut osa häntä itseään, Mandus astuu sisimpään kammioon ja aktivoi osan Koneesta uhratakseen itsensä kauheuksien loppumisen tähden. Kun hammasrattaat lakkaavat pyörimästä, Koneen valot himmenevät ja Insinöörin ääni vaikenee. Mandus kuolee tietäen, että hän on puhdistautunut synneistään 1900-luvun koittaessa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on ensimmäisen persoonan kuvakulmasta pelattava selviytymiskauhupeli. Pelaaja tutkii ympäristöään lyhdyn avulla ja päiväkirjamerkinnät sekä muistiinpanot antavat tietoa päähenkilön menetetystä muistista. Jotkin The Dark Descentistä tutut elementit on poistettu ja joitakin uusia lisätty. Yksi syy tähän on tarjota kokeneille The Dark Descentin pelaajille uusi pelikokemus. Inventaario on poistettu, kuten on öljy ja tuluksetkin. Tästä syystä suurin osa pelin pulmista pohjautuu ympäristön fyysiseen vuorovaikutukseen. Myös ensimmäisestä pelistä tuttu mielenterveysmekaniikka on poistettu, mikä tarkoittaa sitä, että pimeys ja olentojen katsominen ei enää aiheuta haittoja. Terveys palautuu ennalleen tietyn ajan kuluttua, jos pelaaja ottaa vahinkoa.

Pelin kenttäsuunnittelua on mainostettu "merkittävästi erilaiseksi" kuin The Dark Descentissä, tarkoittaen muun muassa isompia alueita ja ulkoympäristöjä. Tekoälyä säädettiin myös, jotta pelaajat eivät voisi ennakoida vihollisten käyttäytymistä alkuperäisestä pelistä saatujen kokemusten perusteella. Pelin ydin on kuitenkin säilytetty samana kuin The Dark Descentissä, jotta fanit saisivat lisää sitä, mistä he pitivät alkuperäisessä pelissä, eivätkä pettyisi.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amnesia: The Dark Descentin jälkeen Frictional Games kertoi haluavansa jatkaa Amnesia-sarjaa, mutta heillä ei ollut aikaa uuden pelin tekoon. Myöhemmin he tapasivat Dan Pinchbeckin The Chinese Roomista GDC Europessa, jossa syntyi ajatus uudesta pelistä. Se oli alun perin tarkoitettu vain pieneksi modiksi, mutta laajeni myöhemmin itsenäiseksi peliksi

Pelin kehitys alkoi vuonna 2011, ja se oli tarkoitus julkaista vuoden 2012 halloweenina, mutta julkaisua siirrettiin vuoden 2013 alkuun. Myöhemmin pelin julkaisu siirtyi keväälle. Toukokuussa Frictional Gamesin perustaja Jens Nilsson kertoi forumilla, että peliä ei saada valmiiksi aikanaan, joten julkaisua jouduttiin siirtämään edelleen. Elokuussa peli tuli ennakkotilattavaksi ja sen julkaisupäiväksi asetettiin 10. syyskuuta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]