Amfoteerisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amfoteerinen aine eli amfolyytti voi toimia sekä happona että emäksenä. Esimerkiksi vesi ja alumiinihydroksidi ovat amfoteerisia aineita reagoiden happojen kanssa emäksisesti ja emästen kanssa happamasti.

Vesimolekyyli toimii emäksenä esimerkiksi HCl:n kanssa ja vastaanottaa protonin, jolloin muodostuu oksoniumioni ja kloridi-ioni:

H2O + HCl → H3O+ + Cl

Vesimolekyyli toimii happona esimerkiksi ammoniakin kanssa ja luovuttaa protonin, jolloin muodostuu hydroksidi-ioni ja ammoniumioni:

H2O + NH3 → NH4+ + OH

Vesimolekyyli voi myös luovuttaa toiselle vesimolekyylille vetyionin, jolloin toinen vesimolekyyli toimii happona ja toinen emäksenä:

2H2O → H3O+ + OH

Kyseinen reaktio tapahtuu siis koko ajan vedessä, mutta hyvin vähäisessä määrin.

Alumiinihydroksidi (jonka rakenne voi olla monimutkaisempi kuin alumiini-ioni ja kolme hydroksidi-ionia) toimii emäksenä hapon läsnä ollessa luovuttaen hydroksidi-ionit vetykloorihapon protoneille, jolloin muodostuu suolaa eli alumiinikloridia ja vettä kuten yleensäkin neutralointireaktioissa.

Al(OH)3 + 3HCl → AlCl3 + 3H2O

Happona alumiinihydroksidi reagoi esimerkiksi natriumhydroksidin kanssa vastaanottaen hydroksidi-ionin, jolloin syntyy tetrahydroksoaluminaatti-ioni Al(OH)4, joka puolestaan liittyy positiivisesti varautuneeseen natriumioniin.

Al(OH)3 + NaOH → NaAl(OH)4

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.