Amerikankääpiörapu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikankääpiörapu
Orconectes limosus - Kamberkrebs.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Alalahko: Pleocyemata
Osalahko: Pitkäpyrstöiset ravut Astacidea
Yläheimo: Ravut Astacoidea
Heimo: Cambaridae
Suku: Faxonius
Laji: limosus
Kaksiosainen nimi

Faxonius limosus
(Rafinesque, 1817)

Synonyymit
  • Orconectes limosus (Rafinesque, 1817)
Katso myös

 Commons-logo.svg Amerikankääpiörapu Commonsissa

Amerikankääpiörapu[2] (Faxonius limosus tai Orconectes limosus) on Pohjois-Amerikan itäosista kotoisin oleva rapulaji, joka esiintyy yleisesti vieraslajina Keski- ja Itä-Euroopan sisävesissä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän ravun alkuperäinen levinneisyys on Pohjois-Amerikan itäosissa ja kattaa Yhdysvaltojen rannikko-osavaltiot Virginiasta pohjoiseen ja Kanadassa Quebeciin.[1] Se elää lähinnä 10-100 metrin levyisissä kirkasvetisissä joissa, joskus järvissä.[1]

Vieraslaji Euroopassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji tuotiin Saksaan vuonna 1890 ja sitä siirrettiin pian Ranskaan ja Puolaan. Sillä oli tarkoitus korvata rapuruton takia taantuvaa alkuperäistä jokirapua, mutta se ei osoittautunut taloudellisesti arvokkaaksi. Kuten toinen tulokaslaji, täplärapu, O. limosus osoittautui rapuruton kantajaksi. Toisaalta laji on pienikokoinen, yleensä alle 10 senttiä, ja harvoin kasvaa myyntikokoiseksi. Pääasiallisesti sitä käytetään syöttinä.[3] Nykyisin sen levinneisyys kattaa suuren osan Keski- ja Itä-Eurooppaa; hiljattain se on mm. levinnyt Britanniassa ja Valko-Venäjällä, muttei vielä Pohjoismaissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Adams, S., Schuster, G.A. & Taylor, C.A.: Faxonius limosus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.8.2014. (englanniksi)
  2. Erkamo, E. (2016) Amerikankääpiörapu (Faxonius limosus) Vieraslajiportaali vieraslajit.fi
  3. David Holdich & John Black (2007) The spiny-cheek crayfish, Orconectes limosus (Rafinesque, 1817) (Crustacea: Decapoda: Cambaridae), digs into the UK. Aquatic Invasions 2 (1): 1–16. doi:10.3391/ai.2007.2.1.1