Amerikaniibishaikara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikaniibishaikara
Amerikaniibishaikara Tampassa, Floridassa.
Amerikaniibishaikara Tampassa, Floridassa.
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Haikaralinnut Ciconiiformes
Heimo: Kattohaikarat Ciconiidae
Suku: Iibishaikarat Mycteria
Laji: americana
Kaksiosainen nimi

Mycteria americana
Linnaeus, 1758[1]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Amerikaniibishaikara Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Amerikaniibishaikara Commonsissa

Amerikaniibishaikara (Mycteria americana)[2] on suuri amerikkalainen haikaralaji, joka kuuluu kattohaikaroiden heimoon. Sen vanhempi suomenkielinen nimi on metsähaikara.[3] Nimestään huolimatta amerikaniibishaikara ei kuulu iibisten heimoon, kuten eivät muutkaan iibishaikarat. Lajilla ei ole alalajeja.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikaniibishaikaran pää.

Aikuinen yksilö on suuri, pituudeltaan 83–115 senttimetriä. Tyypillisesti koiraat painavat 2,5–3,3 kilogrammaa ja naaraat noin 2,0–2,8 kilogrammaa. Suuret koiraat voivat painaa jopa 4,5 kiloa. Linnun höyhenet ovat suurimmilta osin valkoisia. Jalat ovat mustat tai harmaat, mutta jalkojen alaosa on vaaleanpunainen. Pää on tummanruskea ja kalju, naama musta.

Amerikaniibishaikara on suurisiipinen lintu ja lentää kaula ojossa ja jalat avattuina. Lennossa siipien mustat takareunat näkyvät selvästi.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikaniibishaikara pesii suuressa osassa Etelä- ja Keski-Amerikkaa sekä Karibian aluetta. Laji on ainoa haikara, joka nykyisin pesii Pohjois-Amerikassa. Yhdysvalloissa amerikaniibishaikara pesii uhanalaisena Floridassa, Georgiassa ja Etelä-Carolinassa. Hiljattain on havaittu linnun elävän myös Pohjois-Carolinassa. Maailmanlaajuisesti IUCN on katsonut lajin olevan uhanalaisuusluokitukseltaan elinvoimainen.

Yhdysvalloissa amerikaniibishaikara suosii sypressipuita ja soita.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikaniibishaikaroita pesimässä.

Amerikaniibishaikarat rakentavat suuret pesänsä puihin. Yhdessä puussa voi pesiä jopa 25 lintua. Normaalisti naaras munii 3–5 munaa. Munia haudotaan 27–32 päivää, ja sekä naaras että koiras osallistuvat hautomiseen. Poikaset painavat noin 60 grammaa. Kilpailu ravinnosta on tiukkaa, ja jos ruokaa on vähän, vain vanhimmat poikaset selviävät. Viikon vanhat poikaset ruokitaan noin 15 kertaa päivässä, ja ne kasvavat nopeasti. 14 päivän jälkeen kuoriutumisesta poikaset painavat kymmenen kertaa enemmän kuin kuoriutuessaan. 28 päivän kohdalla kukin on 25 kertaa painavampi. Pesimäaikana amerikaniibishaikarat tarvitsevat yli 180 kiloa kaloja ruokkiakseen itseään ja jälkeläisiä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikaniibishaikaroiden ravinto koostuu pääasiassa kaloista, sammakoista ja suurista hyönteisistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mycteria americana IUCN Red List of Threatened Species. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.7.2014. (englanniksi)
  2. Väisänen, R. A.; Högmander, H.; Björklund, H.; Hänninen, L.; Lammin-Soila, M.; Lokki, J. & Rauste, V.: Maailman lintujen suomenkieliset nimet. 2., uudistettu painos. Helsinki: BirdLife Suomi ry, 2006. Teoksen verkkoversio.
  3. Otavan lintutieto – maailman linnut, s. 72, 369. Päätoim. Christopher M. Perrins, suom. laitoksen päätoim. Juhani Lokki. Helsinki: Otava, 1992. ISBN 951-1-12001-8.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.