Amerikan Psyko

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Amerikan psyko)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo romaanista. Kirjan elokuvasovituksesta, katso Amerikan psyko (elokuva).
Amerikan Psyko
American Psycho
Alkuperäisteos
Kirjailija Bret Ellis
Kieli englanti
Julkaistu 1991
Suomennos
Suomentaja Erkki Jukarainen
Kustantaja 1.–3. p. Pikku-idis
4.– p. Tammi
Julkaistu 1993
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 448
ISBN 952-9589-09-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Amerikan Psyko (engl. American Psycho) on Bret Easton Ellisin vuonna 1991 kirjoittama romaani. Kirja on ensimmäisessä persoonassa kirjoitettu fiktiivinen tarina rikkaasta newyorkilaisesta nuorukaisesta, joka päivisin viettää laatuaikaa New Yorkin yläluokkaan kuuluvien ystäviensä seurassa ja öisin ruokkii pakkomielteistä tahtoaan tappaa ihmisiä.

Amerikan Psykon väkivallan kuvaaminen herätti ilmestymisaikanaan runsaasti kielteistä julkisuutta. Monet kirjan murhakohtauksista sisältävät silpomista, minkä lisäksi kirjan päähenkilö myös valmistaa ruuaksi tappamiensa ihmisten ruumiita.

Kirjan ilmestyminen yritettiin tämän vuoksi estää Yhdysvalloissa, ja lisäksi sen myyminen on satunnaisesti ollut kiellettyä Saksassa vuosien 1995–1999 välillä. Australiassa kirjaa saa myydä vain yli 18-vuotiaille muoviin käärittynä.lähde?

Kirjasta on tehty myös elokuva Amerikan psyko vuonna 2000.

Esseekirjassaan White Ellis sanoo: "Patrick Bateman oli monessa mielessä minä." Hän on sijoittanut siihen oman elämänsä tapahtumia, kuten sen, että hän asui samassa talossa kuin Tom Cruise ja tapasi tämän joitakin kertoja hississä.[1]

Alun perin kirjasta oli tarkoitus tulla tavanomainen realistinen aikalaiskuvaus ahneuden kulttuurissa elävästä Batemanista. Tavattuaan muutamia äskettäin kauppakorkeakoulusta valmistuneita kukkoilevia tuttaviaan hän muutti päähenkilön sarjamurhaajaksi. Tommi Melender sanoo esseessään Parnassossa: "Pidäkkeettömästä rahanhimosta ei ole pitkää askelta pidäkkeettömään verenhimoon." Kirjan ollessa vielä käsikirjoitusvaiheessa tapahtui New Yorkin pörssiromahdus, josta kirjan tapahtumat sitten alkavat.[1]

Ellisin kustantaja Simon & Schuster ei julkaissut kirjaa, vaan julkaisijaksi tuli sattuman kautta Random House. Ellis itse piti kirjaansa mustana komediana eikä ymmärtänyt S&S:n päätöstä. "Minua itseäni taide ei ole ikinä loukannut", Ellis kirjoittaa Whitessa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan tapahtumapaikka on New Yorkin Manhattan, ja sen tapahtuma-aika on vuoden 1987 aprillipäivästä vuoteen 1989. Sen päähenkilönä toimii nuori, varakas pankkiiri Patrick Bateman. Tarinan edetessä 26-vuotias Patrick kertoo jokapäiväisistä toimistaan, aina kuulumisesta New Yorkin yläluokan eliittiin yöaikaan suorittamiinsa raakoihin murhiin asti.

Ensimmäinen kolmannes kirjasta ei sisällä väkivaltaa, vaan se käsittelee Batemanin tyypillisiä perjantai-iltoja, jotka hän viettää ystäviensä seurassa kierrellen yöklubeja, käyttäen kokaiinia ja alkoholia, kritisoiden ympärillä olevien ihmisten vaatetusta, vaihdellen muotisuosituksia ja keskustellen asialliseen etikettiin liittyvistä asioista.

Toisen kolmanneksen alkaessa Patrick alkaa kuvailla päivittäisiä harrastuksiaan ravintoloiden pöytävarauksien suorittamisesta ja videokasettien vuokraamisesta ihmisten kiduttamiseen ja tappamiseen. Kirjassa Batemanin tajunta katkeilee aika-ajoin luvuilla, joissa Bateman puhuttelee kirjan lukijaa kritisoiden 1980-luvun muusikoita, kuten Genesistä, Huey Lewis and the Newsia tai Whitney Houstonia.

Tarinan edetessä Batemanin ote todellisuudesta hajoaa, ja hänen murhistaan alkaa tulla yhä väkivaltaisempia ja monimutkaisempia, jolloin ne vaihtelevat yksinkertaisista väkivallan tuotoksista kidutuksiin, raiskauksiin, uhrien silpomiseen, kannibalismiin ja nekrofiliaan. Hän alkaa satunnaisesti vitsailla sarjamurhaajista tavallisissa keskusteluissa ja tunnustaa murhiaan työkavereilleen, jotka useimmiten ajattelevat sen olevan vain taas uusi esimerkki Batemanin sairaasta huumorintajusta.

Patrickin vainoharhaisuus saa hänet esimerkiksi näkemään aamiaismuron haastateltuna keskusteluohjelmassa, ihmisenmuotoisen puiston penkin vakoilemassa häntä ja demonisen pankkiautomaatin käskemässä häntä tappamaan kissoja. Nämä tapahtumat demonstroivat hyvin Patrickin mielentilaa, ja ne myös luovat mietteen siitä, tekikö Bateman näitä murhia ollenkaan ja oliko hän hullu alun alkaenkaan.

Henkilöhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt
 • Patrick Bateman
 • Evelyn Williams (Batemanin morsian)
 • Timothy Price (Batemanin paras ystävä ja kollega)
 • Paul Owen (Batemanin kollega)
 • Jean (Batemanin sihteeri, joka on rakastunut häneen)
 • Luis Carruthers (Batemanin kaappihomoseksuaali työtoveri, joka on myös rakastunut häneen)
 • Courtney Lawrence (Luisin tyttöystävä, jolla on salasuhde Batemanin kanssa)
 • Craig McDermott (Batemanin kollega)
 • David Van Patten (Batemanin kollega, joka on osa hänen pääkaveripiiriään)
Sivuhenkilöt
 • Christy (Prostituoitu, jota Bateman vahingoittaa seksuaalisesti useaan otteeseen)
 • Marcus Halberstram (Batemanin kollega; Paul Owen sekoittaa useasti Batemanin Marcusiin)
 • Donald Kimball (Yksityisetsivä, joka palkataan tutkimaan Paul Owenin katoamista)
 • Tom Cruise (Bateman asuu samalla korttelilla kuin Cruise ja törmää häneen rakennuksen hississä)
 • Sean Bateman (Batemanin pikkuveli)
 • Paul Denton (Paul Owenin ystävä, joka on seksuaalisesti kiinnostunut Sean Batemanista)
 • Christopher Armstrong (Batemanin kollega Pierce & Pierce -yhtiössä)
 • Donald Trump (jonka elämäntyötä ja -tyyliä Bateman ihailee)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Tommi Melender: Vaurioittamisen estettiikkaa. Parnasso, 4/2019, s. 42–45. Otavamedia.