American Airlinesin lento 191

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
American Airlinesin lento 191
Ilmakuva onnettomuuspaikalta.
Ilmakuva onnettomuuspaikalta.
Yhteenveto
Päivämäärä 25. toukokuuta 1979
Onnettomuustyyppi mekaaninen vika, maahansyöksy
Tapahtumapaikka Yhdysvallat O’Haren kansainvälinen lentoasema, Chicago, Yhdysvallat
  42°00′35″N, 87°55′45″W
Lähtöpaikka O’Haren kansainvälinen lentoasema, Chicago, Yhdysvallat
Määränpää Los Angelesin kansainvälinen lentoasema, Los Angeles, Yhdysvallat
Kuolleita 273 (271 koneessa, kaksi maassa)
Loukkaantuneita 2 (maassa)
Eloonjääneitä 0
Lentokone
Konetyyppi McDonnell Douglas DC-10-10
Lentoyhtiö Yhdysvallat American Airlines
Rekisteritunnus N110AA
Matkustajia 258
Miehistöä 13 [1]

American Airlinesin lento 191 (AA191) oli American Airlines -lentoyhtiön matkustajareittilento Chicagosta Los Angelesiin. Koneen noustua ilmaan vasemmanpuoleinen moottori irtosi ja kone putosi noin 1 380 metriä luoteeseen kiitotien päästä. [2] Onnettomuudessa kuoli 273 ihmistä. Kyseessä on Yhdysvaltain pahin lento-onnettomuus.[3] [huom 1]

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuuskone O’Haren kansainvälisellä lentoasemalla Chicagossa.

Kone lähti portilta kello 14:59. [1] Koneelle oli annettu lupa rullata kiitotielle 32R. Kone sai luvan nousta kello 15:02.38. Nousukiito oli normaali, mutta vain hetki ennen nousua koneen vasemman moottorin kiinnikkeet irtosivat [1] ja lensivät siiven yli [3]. Kone ehti nousta noin 90 metriä, kunnes se alkoi kallistua vasemmalle, jolloin nokka laski ja kone alkoi menettää korkeutta.

Koneella oli kallistumaa 90 astetta vasemmalle,[2] kun se törmäsi vanhaan hangaariin ja syttyi palamaan.[4] Kaikki koneessa olleet 271 matkustajaa ja miehistön jäsentä, sekä kaksi maassa ollutta henkilöä saivat surmansa.

Onnettomuuden syy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuuden aiheutti epäsymmetrinen sakkaus johtuen etusiiven johtoreunasta vasemmalta puolelta. Sakkaus johtui siitä, että kun moottori irtosi, se samalla repi varoitusjärjestelmän kaapelit, jolloin miehistö ei kyennyt näkemään sakkausvaroitusta. Lisäksi moottorin irtoaminen tuhosi siiven nostosiivekkeiden hydrauliletkut, jolloin siivekkeet olivat pakotettu vetäytymään paikalleen, eikä kone voinut jatkaa nousua normaalisti. Seuraten American Airlinesin ohjeita, miehistö laski nopeutta matalimpaan nousunopeuteen (V2), mutta juuri tämä nopeuden lasku johti koneen tuhoon. Nopeuden lasku aiheutti sakkauksen, koska ilmavirran kulkeminen siivessä häiriintyi johtoreunan vahingoista nopeuden vähentyessä.

Moottorin irtoaminen aiheutui pylonin asetuksesta, joka oli liian herkkä vaurioille, ja tämä johti epätasapainoon. [1] Vauriot moottoriin olivat aiheutuneet vääristä huoltotavoista. Ohjeiden mukaan siiven huoltoja varten, jossa moottori irrotetaan, moottori olisi pitänyt irrottaa pylonista erillisenä. American Airlines kuitenkin käytti tapaa, jossa moottori irrotettiin yhä pylonissa kiinni trukin avulla. Tämä ratkaisu säästi tuhansia dollareita huoltokustannuksista. Kun moottoria irrotettiin yhä pylonissa kiinni trukin kannattelemana, pylonin kiinnitykset heilahtelivat kiinnityslaippaan, aiheuttaen murtuman kiinnitykseen, joka lopulta petti onnettomuuspäivänä, aiheuttaen moottorin ja pylonin irtoamisen.

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Syyskuun 11. päivän terrori-iskuja ei lasketa lento-onnettomuuksiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Accident description Aviation Safety Network (ASN). Flight Safety Foundation. Viitattu 4.1.2018. (englanniksi)
  2. a b 05/25/79 American Airlines (PDF) (Raportti) NextPage LivePublish. 21.12.1979. Viitattu 4.1.2018. (englanniksi)
  3. a b Lentoturmatutkinta (kausi 12, jakso 7) (Mayday). Yhdysvallat, 2013. (englanniksi)
  4. FS2004 - Catastrophe at O'Hare (American Airlines Flight 191) Youtube. 26.5.2017. Viitattu 4.11.2018. (englanniksi)