Amazon Alexa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amazon Alexa
Amazon Alexa logo.svg
AmazonAlexaBooth.jpg
Luoja Amazon.com
Kehittäjä Amazon.com
Tiedot
Ohjelmistotyyppi virtuaaliavustaja
Käyttökielet englanti
Alusta Amazon Echo

Amazon Alexa on Amazon.comin kehittämä ja julkaisema virtuaaliavustaja, jota käytettiin ensiksi Amazon Echossa.[1] Vuoden 2017 CES-messuilla sen ilmoitettiin laajenevan muidenkin valmistajien älykaiuttimiin ja muihin laitteisiin.[1] Sovelluskehittäjille avatulla ja alustariippumattomalle Alexalle esiteltiin CES 2017 -messuilla enemmän kehittäjän ulkopuolisten valmistajien toteutuksia kuin Cortanalle, Sirille tai Google Assistantille.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazon Alexa aktivoituu sanomalla sille ”Alexa”,[2] minkä jälkeen käyttäjän ja Alexan väliset keskustelut tallennetaan Amazonin palvelimille.[3] Amazon.com ei ole suostunut kertomaan, käyttääkö se Alexan kuulemaa puhetta kohdennettuun mainontaan tai tuotesuosituksiin.[4] Alexalle lähetetyt käskyt lähetetään prosessoitavaksi Amazon.comin palvelimille, josta oikea vastaus lähetetään takaisin.[3] Alexa osaa muun muassa vastata käyttäjänsä esittämiin kysymyksiin, kertoa urheilutuloksia ja käynnistää musiikin toiston.[4]

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alexan julkaisun aikaan sitä kuvattiin tietokoneen käytön uudeksi sukupolveksi tulevaisuudeksi ja tuotteen olevan kuin Star Trekistä.

Kymmenen vuottan Alexan julkaisun jälkeen on arvioitu tuotteen olevan Amazonille valtaisa epäonnistuminen. Amazonin Worldwide Digital -divisioonan, joka sisältää Alexan, Echo-kaiuttimet ja Prime Video -palvelun, arvioidaan tekevän vuonna 2022 kymmenen miljardia dollaria tappiota. Suurin osa tappioista lliittyy Alexaan ja muihin laitteisiin.

Amazonin strategiana on ollut myydä laitteita tappiolla ja korvata menetykset myöhemmistä ostoksista. Alexaa käytetään miljardeja kertoja viikossa, mutta komennot ovat usein triviaaleja, kuten musiikkikappaleiden vaihtaminen tai säätietojen haku. Amazonin on mahdotonta tehdä voittoa tälläisestä käytöstä. Amazonin alkuperäisenä tarkoituksena oli, että käyttäjät tilaisivat tuotteita virtuaaliavustajan avulla.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lehtiniitty, Markus: Tämä oli CES-teknologiamessujen merkittävin trendi – ei kuitenkaan koske juurikaan Suomea Mobiili.fi. 8.1.2017. Viitattu 23.4.2017.
  2. Järvinen, Petteri: Digiassistentti osaa jo auttaa. Mikrobitti, 1/2017, s. 56–60. Alma Talent.
  3. a b Gustavsson, Joonas: Yksinkertaista, rakas Watson – kysytäänpä jääkaapilta, kuka on murhaaja! Tekniikan Maailma. 2.1.2017. Viitattu 23.4.2017.
  4. a b Amazonin Alexa pyrkii kotihengettäreksi Digitoday. 11.9.2015. Viitattu 23.4.2017.
  5. Eugene Kim: Amazon is gutting its voice assistant, Alexa. Employees describe a division in crisis and huge losses on 'a wasted opportunity.' Business Insider. Viitattu 23.11.2022. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.