Amalia Eriksson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amalia Eriksson
Lena Lervik Amalia Eriksson..JPG
Henkilötiedot
Syntynyt
Jönköping
Kuollut
Q10509739

Amalia Eriksson (o.s. Lundström; 18. marraskuuta 1824 Jönköping25. tammikuuta 1923 Gränna) oli ruotsalainen yrittäjä. Hänen yrityksessään valmistettiin hänen kehittämäänsä polkagris-makeisia.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amalia Eriksson oli jönköpingläisen kengitysseppä Jonas Lundströmin ja Katarina Hagen Andersdotterin tytär. Amalian vanhemmat ja sisarukset kuolivat koleraepidemiassa tämän ollessa kymmenvuotias.

Ollessaan 31-vuotias hän työskenteli piikana ja muutti palvelusperheensä mukana Grännaan. Kaksi vuotta myöhemmin hän meni naimisiin räätäli Anders Eriksonin kanssa. Mies menehtyi kuitenkin jo 1858, vain viikko parin tyttären syntymän jälkeen.

Polkagris-makeisten valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vielä 1800-luvun puolivälissä naisten oikeutta harjoittaa liiketoimintaa rajoitettiin. Naiset saattoivat tietyissä olosuhteissa saada poikkeusluvan yrittäjänä toimimiseen. Näin Amalia Eriksson sai vuonna 1859 aviomiehensä kuoleman jälkeen Grännan maistraatilta luvan sokerileipomon pitämiseen sekä makeisten valmistukseen.

Eriksson lanseerasi polkagris-makeisen vuonna 1859 ja hän oli niiden ensimmäinen valmistaja. Aluksi makeiset valmistettiin vanhassa tullirakennuksessa Grännan eteläpuolella. Valmistus kehittyi ja menestyksen myötä Amalia Erikssonia seurasi myös muita polkagris-makeisia valmistavia yrittäjiä. Vanha tullirakennus, jossa makeiset alussa valmistettiin, sijaitsee yhä samalla paikalla ja on toiminut hotellina vuodesta 2003.

Kuolema ja tuotannon jatkuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amalia Erikssonin kuoltua vuonna 1923 jatkoi hänen tyttärensä Ida liiketoimintaa. Myös Ida johti polkagris-makeisia valmistavaa yritystä kuolemaansa asti, vuoteen 1945.

Amalia Eriksson on haudattu Grännan hautausmaalle. Samassa haudassa lepää hänen tyttärensä Ida.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Amalia Eriksson  –  22.11.2019 versio

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]