Amadeus (varausjärjestelmä)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Amadeus IT Group)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amadeuksen logo.

Amadeus on kansainvälinen, maailman suurin lentoyhtiöiden paikanvarausten ja muiden matkailupalvelujen tietokonevarausjärjestelmä. Sen toiminnasta vastaa Amadeus IT Group, jonka päämaja on Madridissa, Espanjassa. Lentolippujen lisäksi järjestelmän kautta on mahdollista tilata junamatkoja, risteilyjä ja hotellihuoneita sekä vuokrata autoja[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Air France, Lufthansa, Iberia ja SAS perustivat Amadeusin vuonna 1987 eurooppalaiseksi lentoyhtiöiden jakelujärjestelmäksi. Pian järjestelmän tarjoamien palveluiden käyttäjiksi liittyi muitakin lentoyhtiöitä, ensimmäisinä British Airways, Finnair ja Qantas[1].

Sittemmin SAS on luopunut omistajuudestaan. Vuonna 1999 yritys listautui pörssiin. Vuonna 2005 se palautui takaisin yksityiseen omistukseen. Nykyään omistajat ovat BC Partners ja Cinven 52,59 prosentin osuudella, Air France 23,07:n, Lufthansa ja Iberia 11,53:n sekä Amadeus Management 1,28 prosentin osuudella.

Laajuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmää käyttää 90 270 matkatoimistoa ja 29 660 lentoyhtiöiden myyntipistettä ympäri maailman. Lippuja voidaan varata 490 lentoyhtiön lennoille, mikä kattaa 95 % koko maailman reittilentoliikenteestä. Järjestelmän piirissä on myös 75 280 hotellia, 22 autovuokraamoketjua 36 000 paikkakunnalla sekä lukuisia muita matkapalveluiden tarjoajia, kuten lautta-, juna-, risteily-, pakettimatka- ja vakuutusyhtiöitä. Järjestelmän verkkosivuilla kävi vuonna 2007 noin 100 miljoonaa eri käyttäjää kuukaudessa. Vuonna 2006 sen kautta tehtiin noin 499 miljoonaa varaustransaktiota[1].

Järjestelmän ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Amadeus IT Group SA -yhtiö, jonka pääpaikkoja Madridissa sijaitsevan päämajan lisäksi ovat tuotekehitysyksikkö Sophia Antipolis’ssa, Ranskassa, tietojenkäsittelykeskus Erdingissä, Saksassa sekä tietotekniikkapalvelukeskukset Lontoossa ja Sydneyssä. Yhtiö myy palveluitaan myös muihin tietotekniikka-alan liiketoimintatarkoituksiin. Sen palveluksessa on yli 7 760 henkilöä[1].

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1988 järjestelmä otettiin käyttöön Suomessa, missä Amadeus-ratkaisuista ovat käytössä muiden muassa Amadeus Selling Platform -käyttöjärjestelmä, Amadeus-lipunkirjoitus, sähköinen lentolippu, kuluttajille ja yrityksille suunnatut online-varauspalvelut sekä online-kauppaan kehitetty reaaliaikainen maksupalvelu, joka kattaa korttimaksut ja pankkien verkkomaksut. Järjestelmää käyttää yli 90 % suomalaisista matkatoimistoista. Amadeus-ratkaisujen myynnistä, markkinoinnista, kehittämisestä, kouluttamisesta ja tuesta vastaa vuonna 1988 perustettu Finnairin tytäryhtiö Amadeus Finland Oy. Vuonna 2007 yhtiön palveluksessa oli 35 henkilöä; sen toimitusjohtajana toimii Paula Punkari[2]. Liikevaihto vuonna 2007 oli 11 miljoonaa euroa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Amadeus IT Group SA: Amadeus-verkkosivut amadeus.com. 2007. Viitattu 9. marraskuuta 2007. (englanniksi)
  2. .Amadeus Finland Oy: Amadeus Finland - kansainvälistä voimaa ja paikallista osaamista Amadeus Finland Oy. Arkistoitu 20.7.2007. Viitattu 9. marraskuuta 2007.
  3. Finnairin vuosikatsaus 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]