AmCham Finland

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amcham Finland on kansainvälinen bisnesverkosto, jonka tehtävänä on liiketoimintaympäristön kehittäminen. Amcham on Suomessa rekisteröity itsenäinen, poliittisesti riippumaton ja voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka toiminta rahoitetaan kokonaisuudessaan jäsenmaksuilla. Vuoden 2016 lopussa Amchamin jäsenistö koostui 420 yrityksestä, joiden pääkonttorit sijaitsevat Suomen lisäksi 19 maassa.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amcham tarjoaa jäsenistölleen kasvuohjelmia ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen keskittyneitä foorumeita. Viime vuosina järjestö on profiloitunut erityisesti Pohjoismaihin sijoittuneiden ulkomaisten investoijien toiminta- ja kasvuedellytysten puolestapuhujana, Suomen vetovoimatekijöiden kehittäjänä sekä suomalaisten kasvuyritysten tukijana.

Tärkeimmät kasvuohjelmat ovat pohjoismaisesta liiketoiminnasta vastaavien johtajien verkosto New North Forum, Suomessa toimivien maajohtajien verkosto Country Managers Network, Yhdysvaltain markkinoille pyrkivien kasvuyritysten valmennusohjelma Launchpad USA, terveyteen ja hyvinvointiin keskittyneiden yritysten välinen Life Science Group sekä puolustusteollisuuden verkosto Defence Industry Dialogue.

Amcham Finlandin toimipaikat sijaitsevat Helsingissä, Tukholmassa ja New Yorkissa. Organisaation toimintakieli on englanti.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen vuosikokous, joka järjestetään perinteisesti maaliskuun puolivälissä. Se valitsee yhdistyksen hallituksen kahden vuoden kaudeksi kerrallaan.

Jäsenistö valitsi vuosille 2016 - 17 uuden yhdeksänhenkisen hallituksen, jonka jäseniä ovat Senait Asgede, Peter Bardenfleth-Hansen, Carmen Ene, Tuomo Haukkovaara, Jan Ollila, Jyrki Ovaska, Oliver Rittgen, Andreas Rosenlew ja Mikko-Jussi Suonenlahti.

Vuodesta 2014 hallituksen puheenjohtajana on toiminut IBM:n toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaara ja varapuheenjohtajana UPM:n teknologiajohtaja Jyrki Ovaska.

Amchamin toimintaa on vuodesta 2018 johtanut kauppatieteiden maisteri Alexandra Pasternak-Jackson.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiseen Amcham Finlandin perustamista ideoineeseen kokoukseen vuonna 2005 osallistuivat eri yrityksiä edustaneet Natasha Seeley, Heikki Jaatinen, Will Cardwell, Mark Sutton sekä Teppo Rantanen. Kokouksen isännöi Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystön tuolloinen kaupallinen neuvos Robert Peaslee.

Rekrytoituaan 50 yritystä perustajajäseniksi ryhmä rekisteröi yhdistyksen syyskuussa 2005. Natasha Seeley johti organisaatiota 2005 – 2007.

Suomi oli Euroopan viimeinen maa, johon perustettiin kansainvälisen Amcham -verkostoon kuuluva kauppakamari.

Vuonna 1958 perustettu Helsingin suomalais-amerikkalainen kauppakamari FACC yhdistyi vuonna 2010 Amcham Finlandin kanssa. Samalla Amcham luopui bilateraalisen kauppakamarin tehtävästä ja laajensi fokuksensa yleiskansainväliseksi. Strategian muutos perustui huomiolle siitä, että liiketoiminnan kansainvälistyessä ja globaalistuessa yritykset haluavat keskittää resurssejaan ja toimia mahdollisimman laajapohjaisesti. Kansallisvaltiot ja kansallisuus eivät määritä liiketoimintaa samalla tavoin kuin ennen. Samalla Suomelle on enemmän hyötyä yhdestä suuremmasta kansainvälisestä verkostosta kuin monesta pienestä bilateraalisesta kauppakamarista, joiden toiminta jää helposti pienimuotoiseksi.

Vuonna 2015 toteutetun strategiapäivityksen yhteydessä sanan Amcham merkitykseksi määriteltiin ”ambition champions”.

Amcham -verkosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanlaajuisesti AmCham –verkostoon kuuluu 115 kauppakamaria. Vaikka kukin toimija on taloudellisesti itsenäinen ja päättää omista linjauksistaan, organisaatioiden välillä on vilkasta yhteistyötä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]