Aluevaltuusto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aluevaltuustot ovat alueen tai Suomessa hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttäviä elimiä, joiden jäsenet valitaan yleensä vaaleilla. Eri maissa valtuustojen tehtävät ja valintatavat vaihtelevat.

Aluevaltuustot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa aluevaltuusto on hyvinvointialueen ylin päättävä elin, joka vastaa hyvinvointialueen toiminnasta, hallinnosta ja taloudesta. Valtuutetut ja varavaltuutetut valitaan aluevaaleissa nelivuotiskaudeksi. Valtuutettujen määrä on hyvinvointialueen asukasluvusta riippuen 59–89. Vuoden 2021 elokuun väestötietojen perusteella vuoden 2022 aluevaaleissa valittavien valtuutettujen lukumäärät ovat:[1]

Aluevaltuusto päättää aluehallituksen kokoonpanosta ja asettaa hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan.[2] Aluevaltuusto päättää itse omista, aluehallituksen ja muiden toimielimien palkkioista. Käytössä on myös valtuustoryhmille maksettava ryhmätuki, jonka suuruus vaihteli vuonna 2023 noin 1 800 ja 6 000 euron välillä valtuutettua kohden. Myös kokouspalkkiot vaihtelevat moninkertaisesti[3] olipa vertailukohtana valtuutettujen lukumäärä tai hyvinvointialueen asukasluku.[4]

Hyvinvointialueen pakolliset toimielimet ovat:

  • Aluevaltuusto
  • Aluehallitus
  • Tarkastuslautakunta
  • Kansalliskielilautakunta (kaksikielisillä hyvinvointialueilla)
  • Saamen kielen lautakunta (Lapin hyvinvointialueella).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aluevaalit Vaalit. Viitattu 6.10.2021.
  2. a b Hyvinvointialueen johtaminen Soteuudistus.fi. Valtioneuvosto. Viitattu 20.6.2021.
  3. Tässä aluevaltuustojen kulut ja tuet – ”Törkeän paljon”, sanoo jopa valtuutettu itse Yle Uutiset. 14.2.2024. Viitattu 19.2.2024.
  4. Valtuutetut päättivät itselleen 20 miljoonan palkkiot ja valtio maksaa viulut – näin rahaministeriö kommentoi Yle Uutiset. 17.2.2024. Viitattu 19.2.2024.