Koordinaatit: 52.41°N, 11.14°E

Altmarkkreis Salzwedel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Altmarkkreis Salzwedel
Vaakunavaakuna
Sijainti
Osavaltio Saksi-Anhalt
Piirikunnan keskus Salzwedel
Pinta-ala 2 292,62 km²
Väkiluku 83 765 (31.12.2018)[1] 
Väestötiheys 38 as/km²
Kuntien lukumäärä 13
Rekisteritunnus SAW, GA, KLZ

Altmarkkreis Salzwedel on piirikunta Saksi-Anhaltin osavaltiossa, Saksassa. Piirikunnan aluehallinto sijaitsee Salzwedelin kaupungissa.

Piirikunnan naapurit ovat lännestä myötäpäivään lueteltuna Ala-Saksin osavaltiossa Gifhornin, Uelzenin ja Lüchow-Dannenberg piirikunnat, sekä Saksi-Anhaltin osavaltiossa Stendalin ja Börden piirikunnat.

Altmarkkreis Salzwedelin sijainti Saksi-Anhaltin osavaltiossa.

Geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Altmarkkreis Salzwedel sijaitsee Saksi-Anhaltin osavaltion luoteisosassa. Se muodostaa piirikunnan itäpuolella olevan Stendalin piirikunnan kanssa historiallisen Altmarkin alueen. Piirikunta on jokien halkomaa maaseutualuetta, jossa on peltoja, niittyjä ja metsiä. Piirikunnan alueella oleva Arendsee on Saksi-Anhaltin syvin järvi. Pinnanmuodoltaan Altmarkkreis Salzwedel on tasaista, ja sen korkein kohta on 160 metriä korkea Hellberge.[2]

Hellberge

Vaakuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Altmarkkreis Salzwedelin piirikunta muodostettiin vuonna 1994 kolmesta vanhasta piiristä: Gardelegen (Kreis Gardelegen), Klötze (Kreis Klötze) ja Salzwedel (Kreis Salzwedel), sekä lisäksi osa Osterburgin piiriä (Kreis Osterburg). Vasemmalla oleva punainen kotka on peruja Brandenburgin markkreivikunnan vaakunasta, johon koko Altmark on aikanaan kuulunut. Sininen leijona kuvastaa Braunschweig-Lüneburgin herttuakuntaa, johon Klötzen piiri on kuulunut. Kultainen risti on otettu Brandenburgin markkreivikunnan perustajan Albrekt Karhun kilvestä.[2]

Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikuntaan kuuluu 13 kuntaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerung nach kreisfreien Städten und Landkreisen Statistisches Landesamt Sachsen-Anhalt. Arkistoitu 27.9.2019. Viitattu 26.4.2020. (saksaksi)
  2. a b Wissenswertes zum Altmarkkreis Salzwedel Landkreis Altmarkkreis Salzwedel. Viitattu 26.4.2020. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]