Althaimenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Althaimenes oli kreikkalaisessa mytologiassa Kreetan kuninkaan Katreuksen ainoa poika. Hänen sisaruksiaan olivat Klymene, Apemosyne ja Aerope.

Kun Katreus sai tietää oraakkelilta, että yksi hänen omista lapsistaan surmaisi hänet, hän piilotti ennustukset. Althaimenes sai kuitenkin tietää tästä ja pakeni kauhuissaan Apemosynen kanssa Rodokselle. Täällä Hermes ihastui hänen sisareensa ja vei tämän neitsyyden. Apemosynen kerrottua asiasta veljelleen tämä potki siskonsa kuoliaaksi pitäen jumalaa verukkeena.

Vuosia myöhemmin Katreus lähti merille etsimään poikaansa luovuttaakseen kruununsa hänelle. Laiva saapui Rodokselle keskellä yötä, ja sitä erehdyttiin luulemaan merirosvojen alukseksi. Athaimenes hyökkäsi muun joukkion kanssa tunkeutujia vastaan, ja ennustus sai täyttymyksensä; Katreus kuoli poikansa käsivarsille keihään lävistämänä. Kun Althaimenes sai myöhemmin tietää asioiden laidan, hän rukoili, että maa nielisi hänet, ja näin todellakin tapahtui; maahan aukeni railo, johon Althaimenes katosi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 3.2.1–2 ((engl. käännös))