Alpakka (villa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alpakan villaa

Alpakka on tekstiilikuitu, jota saadaan alpakkaeläinten karvasta. Maailman suurin alpakanvillan tuottajamaa on Peru, jossa alpakantuotanto toimii suomalaisen porotalouden tapaan. Australialaisessa alpakanvillateollisuudessa alpakkalankaan sekoitetaan toisinaan myös merinolampaan karvaa. Alpakka muistuttaa lampaan villaa, mutta on kevyempää, silkkisemmän tuntuista, lämpimämpää, ei pistele eikä sisällä lanoliinia, jonka takia se ei yleensä aiheuta allergioita.[1]

Alpakka on tavallisesti vaaleanruskeaa, mutta värimuunnoksia tunnetaan yli 20. Valkoinen väri on saatu aikaan sisäsiitoksella ja sitä suositaan erityisesti teollisessa käytössä, sillä sitä pystytään helpoimmin värjäämään. Värejä on valkoisesta täysmustaan, eri ruskeansävyiset, harmaat ja violettiin vivahtavat harmaat. Lisäksi on monivärisiä eläimiä, mutta ne eivät ole villantuottajien suosiossa, sillä villa joudutaan erottelemaan laadun lisäksi myös värin mukaan. Samassa eläimessä eriväriset säikeet voivat olla eri paksuisia.

Accyo-rodun alpakoita on erityisesti jalostettu villantuotantoa varten.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alpakka Suomen Alpakkayhdistys. Viitattu 15.6.2013.
  2. What Are Accoyo Alpacas Heritage Farm Suri Apacas. Arkistoitu 21.6.2013. Viitattu 15.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.