Alois Hitler (nuorempi)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alois Hitler nuorempi (syntymänimeltään Alois Matzelsberger, vuodesta 1945 käytti nimeä Hiller, 13. tammikuuta 1882 Wien20. huhtikuuta 1956 Hampuri) oli natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin velipuoli. Alois Hitler nuorempi oli Adolf Hitleriä seitsemän vuotta vanhempi. Heillä oli yhteinen isä Alois Hitler, mutta eri äidit.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alois nuorempi syntyi Itävalta-Unkarissa, Wienin kaupungissa 13. tammikuuta 1882. Hänen äitinsä oli Franziska Matzelsberger ja isänsä Alois Hitler. Alois nuoremman äiti kuoli kun Alois nuorempi oli pieni ja hän muutti isänsä kanssa Saksaan. Hänen isänsä meni uudelleen naimisiin Klara Pölzlin kanssa. Uusi liitto kesti Aloisin kuolemaan (1903) asti. Vuonna 1889 perheeseen syntyi tästä liitosta Adolf Hitler.

Vuonna 1903 Alois kuoli, Alois nuoremman ollessa 19-vuotias, ja Adolfin ollessa 13.

Vuonna 1910 Alois nuorempi meni ensi kertaa naimisiin, irlantilaisen Bridget Dowlingin kanssa. Pariskunta asui Liverpoolissa ja heille syntyi vuonna 1911 poika William Patrick Hitler. Heidän vanha kotitalonsa tuhoutui natsi-Saksan ilmahyökkäyksessä vuonna 1942 saksalaisten pommittaessa Isoa-Britanniaa Adolf Hitlerin ollessa vastuussa hyökkäyksestä.

Vuonna 1914 Alois nuorempi jätti vaimonsa ja poikansa Isoon-Britanniaan ja muutti takaisin Saksaan. Samana vuonna syttyi ensimmäinen maailmansota, eikä Saksa ollut turvallinen paikka vaimolle ja lapselle, joiden oli ollut tarkoitus tulla perässä.

Alois nuorempi meni uusiin naimisiin 1916 Hedwig Heidemanin kanssa. Alois nuoremmaslelle ja Hedwigille syntyi vuonna 1920 poika Heinz Hitler. Alois nuoremmalla oli Saksassa ravintola, jota hän hoiti.

Alois nuoremman poika Heinz kuoli Neuvostoliitossa vuonna 1942 ollessaan sotavankina, 22-vuotiaana.

Alois Hitler nuorempi kuoli Hampurissa 1956.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]