Alkydi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alkydi on maalin sideaineena käytettävä polyesteri, jota on funktionalisoitu rasvahapoilla. Sana alkydi, alun perin alcid, on yhdistelmä sanoista alcohol (alkoholi) ja acid (happo). Sitä ei pidä sekoittaa alkyyliin.

Alkydit valmistetaan polymeroimalla polyolia ja dikarboksyylihappoanhydridiä. Funktionalisoimalla polyesteri edelleen rasvahapolla saadaan hartsi, joka muodostaa joustavan pinnoitteen. Käyttämällä tyydyttymättömiä rasvahappoja ja kobolttikatalyyttiä alkydimaali kovettuu ilmassa, koska happi reagoi rasvahapon alkeeniryhmän kanssa, muodostaa lipidiperoksideja ja siten ristisilloittaa rasvahapot toisiinsa kiinni. Rasvahappojen määrästä riippuu, kuinka helposti maali kovettuu: vähärasvahappoiset maalit kovettuvat vasta kuumennettaessa, joten niitä käytetään vain teollisuudessa, kun taas pitemmälle funktionalisoituja, helposti ilmassa kovettuvia maaleja myydään kuluttajille.

Korkeampilaatuisia alkydejä valmistetaan sekoittamalla polyoli, dianhydridi ja rasvahappo ja kuumentaa reaktioseosta kunnes sen viskositeetti on riittävä. Edullisempia alkydeitä saadaan ensin transesteröimällä suoraan triglyseridejä (rasvoja) polyolin kanssa ja lisäämällä sitten anhydridi. Tavallisimpia happoanhydrejä ovat ftaalianhydridi ja maleiinianhydridi ja polyoleja trimetylolipropaani, glyseroli ja pentaerytritoli. Rasvoja tai rasvahappoja saadaan esim. pellavaöljystä.

Vesiohenteista lateksimaalia ei kannata yrittää sävyttää alkydimaalilla, se ei sekoitu eikä muuta väriä.