Alkeisvarsikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saniaisen alkeisvarsikko

Alkeisvarsikko eli protallio on sanikkaisilla esiintyvä suvullisen polven yksilö, joka tuottaa uuden suvuttoman polven yksilön hedelmöityksen kautta. Toisin kuin suvuttoman polven yksilöt, jollaisina sanikkaisten ryhmään kuuluvat edustajat tavallisesti nähdään, ovat alkeisvarsikot muutamien millimetrien kokoisia ja hyvin vaikeasti havaittavia.

Saniaisilla alkeisvarsikko on yhden solukerroksen paksuinen, herttamaisenmuotoinen lehtivihreällinen levy, joka kiinnittyy alustaansa juurtumahapsillaan. Se on pehmeä ja verrattain lyhytikäinen. Siittiö- ja munapesäkkeet sijaitsevat alkeisvarsikon alapinnalla. Kosteuden turvin siimalliset siittiöt uivat pesäkkeistään munapesäkkeiden luokse ja lopulta niiden kaulamaisen putken sisään, jonka pohjalla olevan munasolun yksi niistä hedelmöittää. Hedelmöittyneestä munasolusta alkaa kasvaa suvuttoman polven yksilö, varsinainen saniainen, ja tarpeettomaksi jäänyt alkeisvarsikko lakastuu pian pois.

Kortteiden myös lyhytikäiset alkeisvarsikot koostuvat useasta liuskasta. Lieoilla sukupolvenvuorotteluun liittyvä lisääntyminen on varsin hidasta, sillä itiöiden itäminen alkeisvarsikoiksi kestää useita vuosia ja itse alkeisvarsikon kehittyminen sukukypsäksi jopa 15 vuotta, jonka aikana kasvin arvellaan olevan riippuvainen sienirihmojen tarjoamasta ravinnosta. Siksi liekojen leviäminen tapahtuu pääasiassa maata pitkin suikertamalla. Mähkillä itiöt ovat eriytyneet iso- ja pikkuitiöiksi, joista edellisistä kasvavat naaraspuoliset ja jälkimmäisistä koiraspuoliset alkeisvarsikot. Ne ovat kuitenkin surkastuneet siinä määrin, että jäävät kokonaan itiön sisään.

  • Jahns: Sanikkaiset, Sammalet, Jäkälät; Otava 2001