Alive (Pearl Jamin kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Alive”
Pearl Jam
Singlen ”Alive” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Ten
 Julkaistu 1991
 Tuottaja(t) Rick Parashar, Pearl Jam
 Tyylilaji grunge
 Kesto 05.40
 Levy-yhtiö Epic
Pearl Jamin muut singlet

”Alive”
1991
Even Flow
1992

Alive” on yhdysvaltalaisen rockyhtye Pearl Jamin kappale, joka julkaistiin yhtyeen ensimmäisenä singlenä. Kappale oli mukana Pearl Jamin vuonna 1991 ilmestyneellä esikoisalbumilla Ten. ”Aliven” on säveltänyt yhtyeen kitaristi Stone Gossard. Se oli alun perin instrumentaalikappale demolla, joka oli tehty yhtyeen etsiessä laulajaa. Laulaja Eddie Vedder sai demonauhoituksesta kopion ja kirjoitti kappaleelle osittain omaelämäkerrallisen sanoituksen, jossa kappaleen esittäjälle kerrotaan, ettei hänen isänään pitämänsä mies ole oikeasti hänen biologinen isänsä.[1]

Kappaleen synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaristi Stone Gossard sävelsi kappaleen ”Dollar Short” ollessaan vielä Mother Love Bone -yhtyeen jäsen. VH1 Storytellers -ohjelman haastattelussa Gossard kertoi, että Mother Love Bonen johtaja Andrew Wood on jopa laulanut kappaletta. Woodin kuoltua heroiinin yliannostukseen Gossard ja bändikaveri Jeff Ament alkoivat soitella kitaristi Mike McCreadyn kanssa ajatuksenaan perustaa uusi yhtye. ”Dollar Short” oli yksi viidestä kappaleesta Stone Gossard Demos '91:ksi kutsutulla nauhalla, jota he jakelivat löytääkseen yhtyeeseen laulajan ja rumpalin.

Demonauha kulkeutui laulaja Eddie Vedderille, joka työskenteli huoltamoapulaisena San Diegossa, Kaliforniassa. Hän kuunteli nauhan vähän ennen lähtemistään surffaamaan, jolloin hän keksi kappaleelle sanat.[1] ”Alive” oli ensimmäinen kappale, johon Vedder äänitti laulun. Vedder lähetti nauhan Seattleen, jonka jälkeen yhtye pyysi häntä tulemaan Seattleen ja liittymään yhtyeeseen.

Yhtye kutsui itseään nimellä Mookie Blaylock ja se äänitti ”Aliven” demosessiossa London Bridgen studiolla tammikuussa 1991. Tämä versio laulusta julkaistiin myöhemmin yhtyeen esikoisalbumilla Ten ja Aliven promo-EP:llä. Albumin miksaussessioissa Englannissa kesäkuussa 1991 miksaaja Tim Palmer sai McCreadyn soittamaan kappaleen loppuun soolon. McCready teki soolosta useita versioita ja Palmer kasasi niistä yhden soolon. Kitaristi ei kuitenkaan pitänyt lopputuloksesta vaan soitti vielä yhden yrityksen, jota käytettiin sellaisenaan.

Sävellys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alivessa on kitarasoolo kolmannen kertosäkeen jälkeen (3:38). McCreadyn esittämä soolo on Guitar Worldin ”100 Greatest Guitar Solos” -listan sijalla 44 ja Total Guitarin ”100 Hottest Guitar Solos” -listan sijalla 26.[2][3] Kun McCreadya haastateltiin kuuluisasta soolostaan, hän kertoi ”käytännössä kopioineensa Ace Frehleyn soolon kappaleesta ’She’, joka on kopioitu Robby Kriegerin soolosta The Doorsin kappaleella 'Five to One'”. Tämän lisäksi McCreadyn soitto oli ottanut vaikutteita Jimi Hendrixilta.

Sanoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulu on ensimmäinen osa kolmesta kappaleesta, jota Vedder kuvaili myöhemmin minioopperaksi ”Mamasan”. Trilogiaan kuuluvat Aliven lisäksi ”Once” ja ”Footsteps”.[1] Alive kertoo nuoresta miehestä, jolle kerrotaan että hänen isänsä on oikeasti isäpuoli. Hänen äitinsä suru johtaa insestinomaiseen suhteeseen isäänsä muistuttavan poikansa kanssa.

»"Son," she said, "Have I got a little story for you
What you thought was your Daddy was nothin' but a
While you were sittin' home alone at age thirteen
Your real Daddy was dyin', sorry you didn't see him but I'm glad we talked.»

”Oncessa” mies tulee hulluksi tappajaksi ja ”Footstepissa” mies katsoo taaksepäin elämäänsä istuessaan vankisellissä odottamassa teloitustaan.[1]

Vedder on myöhemmin kertonut kappaleen sanoituksen olevan "todellisuuteen perustuvaa fiktiota". Kertosäkeen I'm still alive (suom. ”Olen yhä elossa”) oli hänen kirouksensa, kun hän kamppaili vaikean isäpuolisuhteensa kanssa ja sen tosiasian kanssa, että hänen oikea isänsä on kuollut. VH1 Storytellersissä Vedder kertoi, että myöhemmin hän on alkanut fanien kautta pitämään kertosäettä positiivisena asiana. Vedderin äiti erosi Eddien ollessa yksivuotias ja isäpuoli kasvatti Vedderin pojan tietämättä erosta. Vedder jopa tapasi oikean isänsä eikä tiennyt heidän biologisesta suhteestaan. Oikea isä Edward Louis Severson Jr.[4] kuoli MS-tautiin vuonna 1981 ennen kuin Vedder ehti tapaamaan tätä uudelleen. Tämä on ”Aliven” omaelämäkerrallinen osuus. Vihaansa isäpuoltaan kohtaan Vedder purki myöhemmin kappaleella ”Better Man”.[5]

Julkaisu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alive julkaistiin kansainvälisesti vuonna 1992, mutta Yhdysvalloissa vasta 27. kesäkuuta 1995. Ennen kaupallista julkaisuaan Alive ilmestyi promo-CD:na ja -kasettina, joilla oli erilainen kansikuva ja B-puolet. ”Wash” oli B-puolena molemmilla versioilla, mutta The Beatles -laina ”I've Got a Feeling” oli mukana vain promoversiolla. Singleversion kitarasoolo poikkesi myös albumiversiosta ja näiden kahden välillä on muitakin eroja. ”Wash” on mukana Tenin Eurooppa-version bonuskappaleena ja vaihtoehtoisena versiona kokoelma-albumilla Lost Dogs (2003).

”Alive” nousi Billboardin Mainstream Rock Tracks -listalla sijalle 16 ja Modern Rock Tracks -listalla sijalle 18. Vaikka myöhemmät singlet toivat yhtyeelle enemmän listamenestystä, ”Alive” oli tärkeä kappale yhtyeen tunnetuksi tekemisessä erityisesti videon näkyessä MTV:n myöhäisilloissa[6].

Allmusicin Steve Huey sanoo Alivessa olevan "ison, stadioneille valmiin kertosäkeen" ja että se on "hienovaraisempi, vähemmän macho ja vähemmän mahtipontinen kuin todellinen stadion-rock". Kitarasoolosta Huey toteaa, että "se lisää mahtavan loppusilauksen lauluun, koska sen lyriikkakeskeinen osa ei ole riittävä täydellisen katarsiksen saavuttamiseen."[6]

Q-lehden vuoden 2003 The 1001 Best Songs Ever -listalla ”Alive” on sijalla 497[7] ja Kerrang!-lehden vuoden 2002 listalla 100 Greatest Singles of All Time sijalla 51[8].

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gossardin lapsuusajan ystävä Josh Taft ohjasi ”Aliven” musiikkivideon. Myöhemmin Taft oli ohjaajana Pearl Jamin ”Even Flown” ja ”Oceansin” videoilla. Mustavalkoinen video on kuvattu 3. elokuuta 1991 Pearl Jamin keikalla RKCNDY:ssa, Seattlessa. Video tehtiin halvalla, alle 20 000 dollarin budjetilla, sillä yhtyeellä ei juurikaan ollut rahaa. Videolla on käytetty normaalin huulisynkronin sijaan live-musiikkia. Live-esityksen energian välittävällä musiikkivideolla nähdään yleisössä crowd surfingia ja stage divingia ja Vedder roikkumassa valaistusrakennelmista.[5]

Videolla rumpuja soittaa Matt Chamberlain. Chamberlain jätti yhtyeen pian videon jälkeen ja liittyi Saturday Night Liven yhtyeeseen[5]. Pearl Jamin tuleva rumpali Dave Abbruzzese oli kuvauksissa yleisön seassa. Tämä oli yhtyeen ja Abbruzzesen ensimmäinen tapaaminen. Dave Abbruzzese oli tullut Teksasista Chamberlainin suosituksesta ja tiesi ennestään vain ”Aliven” singlebiisit. MTV Video Music Awardseissa vuonna 1992 video oli ehdolla vuoden parhaaksi vaihtoehtomusiikkivideoksi (Best Alternative Video, palkinnon voitti NirvananSmells Like Teen Spirit”).

Live-esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Aliven” ensimmäinen live-esitys oli Seattlen Off Ramp Caféssa 22. lokakuuta 1990. Pearl Jam esitti kappaleen myös MTV Unplugged -sessiossa vuonna 1992. ”Alive” esitettiin myös Saturday Night Livessa Tenin promotoimiseksi huhtikuussa 1992. Kappaletta on esitetty livenä yli 630 kertaa ja sitä enemmän yhtye on soittanut ainoastaan ”Even Flowta” (yli 700 kertaa).[9]

Kun yhdeksän katsojaa kuoli kesäkuussa 2000 Roskilden festivaaleilla Pearl Jamin esityksen aikana, yhtye ei soittanut ”Alivea” vuoden 2000 Pohjois-Amerikan kiertueella ennen kuin viimeisenä iltana Seattlessa. Pearl Jam esitti kappaleen VH1 Storytellersissä vuonna 2006.

Aliven live-versioita on Tenin Euroopan painoksella, kokoelma-albumilla Stanley, Son of Theodore: Yet Another Alternative Music Sampler, Oceans-singlellä, Dissident/Live in Atlanta-boksilla, monilla bootleg-levyillä, live-albumeilla Live in NYC 12/31/92 ja Live at Lollapalooza 2007, Live at the Gorge 05/06 -boksilla ja Tenin uudelleenjulkaisun Super Deluxe -version Drop in the Park LP -albumilla. Kappale on mukana myös Immagine in Cornice -DVD:llä ja Tenin uudelleenjulkaisun MTV Unplugged DVD:llä.

Kappalelistaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kappaleet Eddie Vedder ja Stone Gossard ellei erikseen mainita.

EU 7" single (EPC 657572 7)
 1. "Alive" – 5:40
 2. "Once" – 3:51
EU 12" single/US CD single (EPC 657572 6/34K 77933)
 1. "Alive" – 5:40
 2. "Once" – 3:51
 3. "Wash" (Ament, Gossard, Krusen, McCready, Vedder) – 3:34
Japanese CD single (SRCS 5884)
 1. "Alive" (live) – 4:57
 2. "Even Flow" (re-recorded) – 5:07
 3. "Wash" (Ament, Gossard, Krusen, McCready, Vedder) – 3:35
 4. "Dirty Frank" (Abbruzzese, Ament, Gossard, McCready, Vedder) – 5:39
US promotional CD (XPCD 168)
 1. "Alive" (edit) – 4:20
Spanish promotional 7" (ARIE 3138)
 1. "Alive" (live) – 4:55
US promotional CD (ZSK 4041)
 1. "Alive" – 5:41
 2. "Wash" (Ament, Gossard, Krusen, McCready, Vedder) – 3:34
 3. "I've Got a Feeling" (Lennon–McCartney) – 3:37

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista(1992) Korkein
sijoitus
Australian ARIA Singles Chart[10] 9
Dutch Singles Chart[11] 19
German Singles Chart[12] 44
Irish Singles Chart[13] 13
New Zealand RIANZ Singles Chart[14] 20
Polish Radio 3 Chart[15] 16
UK Singles Chart[16] 16
US Billboard Mainstream Rock Tracks[17] 16
US Billboard Modern Rock Tracks[17] 18
Lista (2009) Korkein
sijoitus
US Billboard Digital Songs[17] 66

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Cameron Crowe: Five Against the World Rolling Stone (arkistoitu). 28.10.1993. Arkistoitu 19.6.2007. Viitattu 24.4.2013.
 2. Dan Cross: 100 Greatest Guitar Solos guitar.about.com. About.com. Viitattu 24.4.2013.
 3. Total Guitar toukokuu 2006
 4. William Addams Reitwiesner: Ancestry of Eddie Vedder wargs.com. Viitattu 24.4.2013.
 5. a b c Alive by Pearl Jam Songfacts. Viitattu 24.4.2013.
 6. a b Steve Huey: Alive allmusic.com. allmusic. Viitattu 24.4.2013.
 7. Q June 2003
 8. Kerrang! December 2002
 9. Alive pearljam.com. Pearl Jamin kotisivut. Viitattu 24.4.2013.
 10. Pearl Jam – Alive australian-charts.com. Hung Medien. Viitattu April 29, 2007.
 11. Pearl Jam – Alive dutchcharts.nl. Hung Medien. Viitattu February 19, 2008.
 12. Single – Pearl Jam, Alive Media Control Charts. Viitattu August 2, 2012.
 13. The Irish Charts – All there is to know Irish Recorded Music Association. Viitattu April 29, 2007.
 14. Pearl Jam – Alive charts.org.nz. Hung Medien. Arkistoitu syyskuu 8, 2012. Viitattu August 2, 2012.
 15. Notowanie nr – 542 – Lista Przebojów Trójki Polskie Radio.
 16. Pearl Jam | Artist The Official Charts Company. Viitattu August 2, 2012.
 17. a b c Ten – Pearl Jam: Awards AllMusicissa (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]