Alison Sudol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alison Sudol
Henkilötiedot
Koko nimi Alison Loren Sudol
Syntynyt23. joulukuuta 1984 (ikä 38)
Seattle, Washington, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, laulaja, säveltäjä ja ohjaaja
Näyttelijä
Taiteilijanimet A Fine Frenzy, Alison Monro
Aktiivisena 1997–
Aiheesta muualla
www.alisonsudol.com
IMDb
Elonet

Alison Loren Sudol (s. 23. joulukuuta 1984 Seattle, Washington) on yhdysvaltalainen näyttelijä, laulaja, säveltäjä ja musiikkivideoiden ohjaaja. Hän on tunnettu paremmin laulaja-nimellään A Fine Frenzy. Sudolin tunnetuin rooli näyttelijänä, on elokuvassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, Queenie Goldsteinina. Hän näytteli Queenieta myös ihmeotuksien jatko-osissa Grindelwaldin rikokset ja Dumbledoren salaisuudet. Sudolin musiikkia on käytetty useissa sarjoissa ja elokuvissa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sudol syntyi Seattlessa dramaattisten taiteiden opettajalle Sondra (Fraser) West-Moorelle ja näyttelijävalmentaja John Sudolille. Hän ja molemmat vanhemmat muuttivat Los Angelesiin, Sudolin vanhempien eron jälkeen, kun Sudol oli viisivuotias. Hän varttui kuunnellen monenlaista musiikkia, mukaan lukien Aretha Franklinia, Ella Fitzgerald ja muita swing-artisteja. Sudol on maininnut Bob Dylanin, Johnny Cashin sekä Simon and Garfunkelin suurimmiksi musiikillisiksi esikuvikseen.

Sudol valmistui lukiosta 16-vuotiaana. Hän piti itseään "nörttinä ja hiljaisena", eikä "juonut tai polttanut tai tehnyt mitään sellaista". Hän kertoi haastattelijalle: "Olin niin hermostunut, että menin yliopistoon erittäin nuorena. Ajattelin, että otan kaksi vuotta ja yritän selvittää, mitä teen musiikin parissa. Ja kun olin 18-vuotias, olin niin syvällä musiikin maailmassa, etten halunnut lopettaa.

Sudolila oli intohimo kirjallisuuteen, ja hän uppoutui C. S. Lewisin, E. B. Whiten, Lewis Carrollin, Anthony Trollopen ja Charles Dickensin teoksiin. Hänen taiteilijanimensä, A Fine Frenzy, on otettu William Shakespearen Kesäyön unelman säkeestä: "Runoilijan silmä pyörähtelee hienossa kiihkossa taivaasta maan päälle, maasta taivaaseen" (Apt 5, kohtaus 1). Sudol opetteli soittamaan pianoa ja sen jälkeen hän alkoi kirjoittaa kappaleita.

Sudolin lähettämänsä lyhyt demo sai huomiota EMI:n Jason Flomilta, joka allekirjoitti hänen sopimuksensa käytyään Sudolin talossa ja "kuunneltuaan hänen näytelmänsä".

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2007-2013: musiikilliset julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkiuransa aikana Sudol käytti nimimerkkiä A Fine Frenzy, joka on peräisin ilmauksesta "in fine frenzy rolling" (eli pyörii inspiraation hurmiossa) William Shakespearen Kesäyön unelmassa, V näytös, kohtaus 1. Maaliskuussa 2007 hän esiintyi South by Southwest (SXSW) -konferenssissa, joka avattiin The Stoogesille. Pian sen jälkeen hänen debyyttialbuminsa One Cell in the Sea julkaistiin yleisesti myönteisten arvostelujen saaneena, ja sen ensimmäinen single "Almost Lover" nousi Billboardin Hot Adult Contemporary Tracks -listan sijalle 25. 200-luvun puolivälissä hän varmisti toisen avauspaikan Rufus Wainwrightille hänen kiertuellaan. Maalis- ja huhtikuussa 2008 Sudol johti oman kiertueensa Yhdysvalloissa ja Kanadassa; ja huhtikuussa hän kiersi Ranskassa, Belgiassa, Saksassa ja Sveitsissä. Syyskuussa 2008 Sudol oli tähtinäyttelijä saksalaisen SWR3:n järjestämän New Pop -festivaalin avajaisissa. Hän palasi Saksaan, Itävaltaan ja Sveitsiin pääkiertueella marraskuussa 2008 ja soitti Super Bock em Stock -festivaaleilla Portugalissa joulukuussa 2008.

Sudolin kappale "You Picked Me" esiintyi iTunesissa yhtenä "viikon ilmaisista sinkuista" 14. elokuuta 2007, ja VH1 esitti hänet yhtenä "You Oughta Know" -artisteistaan. Lokakuussa 2008 portugalilainen televisioverkko SIC valitsi "You Picked Me" verkkoteemaksi. Tähän mennessä One Cell in the Sea -levyä on myyty 300 000 kappaletta. Vuonna 2008 se julkaistiin Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Puolassa. Kaikissa näissä maissa albumi nousi 30 parhaan joukkoon, ja ensimmäinen single "Almost Lover" saavutti sijan 8 Saksassa, sijalla 10 Sveitsin listoilla ja sijalla 5 Itävallassa. Sudolin toinen albumi, Bomb in a Birdcage, julkaistiin 8. syyskuuta 2009. Ensimmäinen single "Blow Away" julkaistiin 17. heinäkuuta 2009, jota seurasi kaksi muuta, "Happier" ja "Electric Twist". 23. marraskuuta 2009 iTunesissa julkaistiin vuonna 2007 äänitetty live-albumi ja konserttielokuva A Fine Frenzy Live at the House of Blues Chicago.

31. lokakuuta 2011 Sudol ilmoitti Twitterissä, että yhtye masteroi uutta levyään. Useita kappaleita, mukaan lukien "Avalanches" ja "Riversong", vahvistettiin hänen esiintyessään Sundance-elokuvafestivaaleilla. Lucky-lehden maaliskuun 2012 numerossa hän paljasti kolmannen albumin nimen Pines. Aiemmin syyskuussa 2012 julkaistavaksi suunniteltu sen julkaisupäivä siirrettiin lokakuun 9. päivään. Pinesin ohella Sudol julkaisi animaation lyhytelokuvan ja Jen Lobon kuvittaman seurakirjan. Syyskuussa 2012 A Fine Frenzy esiteltiin kampanjassa nimeltä "30 Songs / 30 Days", jolla tuettiin Half the Sky: Turning Oppression to Opportunity for Women Worldwide, Nicholas Kristofin ja Sheryl WuDunnin kirjan inspiraation saanutta monialustaista mediaprojektia. Myöhemmin Sudol ilmoitti, että hän ei enää esiintyisi A Fine Frenzynä, vaikka hän jatkaa kappaleiden kirjoittamista: "I put A Fine Frenzy nukkumaan."

Televisiosarjan Transparent kaudelle 1 Sudol ja näyttelijäkollega Clementine Creevy äänittivät coverin Jim Crocen kappaleesta "Operator (That's Not The Way It Feels)" bändinimellä Glitterish. Kappaleen täysi versio sisällytettiin joulukuussa 2014 julkaistulle Transparent-soundtrack-albumille.

2014-tuotanto: näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 Sudol keskittyi näyttelijäuransa. Hän näytteli Kayaa Amazon Video -sarjan Transparent ensimmäisen kauden toistuvissa näyttelijöissä, laulajana ja Jay Duplassin hahmon Joshin rakkaudenkohteena. Hän näytteli myös televisiosarjassa Dig arkeologi Emma Wilsonia. Elle nimesi Sudolin yhdeksi "7 tämän kauden jännittävimmästä uudesta tulokkaasta TV:ssä" tammikuussa 2015.

Vuonna 2016 Sudol näytteli Queenie Goldsteinia elokuvassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, joka sijoittuu samaan jatkumoon kuin J. K. Rowlingin kirjoittamat Harry Potter -kirjat. Elokuva sijoittuu New Yorkiin 65 vuotta ennen Harry Potterin tarinan alkua, ja perustuu samannimiseen Tylypahkan oppikirjaan, saten sen kirjoittajan, taikazoologi Lisko Scamanderin seikkailuja. Sudol esitti Queenieta myös elokuvan jatko-osissa Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset ja Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet (2022).

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Alison Sudol