Alinen Särkijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alinen Särkijärvi
Valtiot Suomi
Maakunnat Kanta-Häme
Kunnat Tammela
Koordinaatit 60°57′21″N, 23°57′50″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Kokemäenjoen vesistö (35)
Valuma-alue Tarpianjoen valuma-alue (35.28)
Laskujoki oja Patamonlamminojaan [1]
Järvinumero 35.285.1.008
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 140,6 mView and modify data on Wikidata
Rantaviiva 1,617 km [2]
Pinta-ala 9,809 haView and modify data on Wikidata
Kartta
Alinen Särkijärvi

Alinen Särkijärvi [2][1] on Kanta-Hämeessä Tammelan Patakankaalla sijaitseva suojärvi.[2][1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä Vanajaveden–Pyhäjärven alueen Tarpianjoen valuma-alueella. Valuma-alue jaettiin neljännessä jakovaiheessa vielä Tarpianjoen yläosan valuma-alueeseen, johon lampi kuuluu. Järven vedenpinnan korkeus on 140,6 metriä meren pinnan yläpuolella ja se sijaitsee Särkijärvenharjun pohjoispuolelle jäävälle ojitetulla suolla. Siihen laskee seitsemän suo-ojaa, joista yksi on lyhyt Ylisen Särkijärven laskuoja. Tämä laskuoja kulkee Särkijärvenharjun poikki ja putoaa 1,5 metriä ennen laskemistaan Aliseen Särkijärveen. Järven oma laskuoja lähtee luoteispäästä ja kulkee koneellisesti avattuna johto-ojana Patamonlammin pohjoiskärkeen asti, missä se yhtyy Patamonlamminojaan sen luusuassa. Järvi on 550 metriä pitkä, 250 metriä leveä ja sen pinta-ala on 9,8 hehtaaria. Sen rantaviivan pituus on 1,6 kilometriä ja rannat ovat eteläosaa lukuun ottamatta soistunutta metsää. Järven itäpäässä on avosuota. Järven länsirannassa on vapaa-ajan asunto, jonne johtaa tie Särkijärvenharjulta. Tammelan ja Hämeenlinnan välinen raja kiertää järven niin, että järvi kuuluu kokonaan Tammelan.[2][1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Alinen Särkijärvi, Tammela (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.
  2. a b c d Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 27.1.2017.
  3. Alinen Särkijärvi, Tammela (sijainti ilmavalokuvassa) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.9.2019.