Aliens versus Predator (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopeliä. Muita merkityksiä varten katso Alien vs. Predator (täsmennyssivu).
Aliens versus Predator
AvP1.jpg
Kehittäjä Rebellion Developments
Julkaisija Fox Interactive
Jakelija 20th Century Fox Home Entertainment
Pelisarja Alien vs. Predator
Julkaistu
  • 30. huhtikuuta 1999
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: MA15+
Alusta Microsoft Windows, OS X
Jakelumuoto DVD, Steam
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Aliens versus Predator on Rebellion Developmentsin kehittämä ja Fox Interactiven julkaisema tieteismaailmaan sijoittuva ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin vuonna 1999 Microsoft Windowsille ja OS X:lle. Rebellion antoi pelin lähdekoodin jakeluun vuonna 2001, jonka jälkeen siitä tehtiin epävirallinen Linux-versio.

Peli pohjautuu löyhästi samannimiseen sarjakuvaan, jota julkaisee DC Comics. Pelissä on kolme kampanjaa: Predator, Alien ja Colonial Marine (siirtokuntien merijalkaväki). Kaikki kampanjat nivoutuvat tavalla tai toisella yhteen, mutta niiden päämäärät ovat erilaiset.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kampanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Predatorin tehtävänä on etsiä käsiinsä ja surmata alien-kuningatar saadakseen suunnattomasti kunniaa yhteisössään. Siinä sivussa predator teurastaa lukemattomasti alieneita, merijalkaväen sotilaita ja epäonnisia siviileitä. Predatorin pitää myös pelastaa vangittu klaanitoverinsa ihmisten tutkimuskeskuksesta. Predatorin kampanjaan kuuluu myös elokuvista tuttu elementti, eli surmattujen vihollisten kallojen kerääminen. Kerätyt kallot avaavat uusia koodeja, jotka muuttavat pelikokemusta.

Alienin kampanjan tarkoituksena on suojella kuningatarta ja yhdyskuntaa ihmisiltä ja predatoreilta. Alien on ketterä ja nopea, voi kiivetä seinillä ja hypätä useita kymmeniä metrejä ja repiä vihollisensa palasiksi hetkessä. Aseina sillä on häntä, kynnet ja hampaat. Alien näkee pimeässä Navigation Sense:n avulla. Normaalinäöllä pelattaessa alienin näkökentässä olevia ihmisiä ympäröi sininen ja predatoreja vihreä feromoniaura.

Sotilaan tehtävänä on selviytyä hengissä ja surmata alien-kuningatar. Sotilaan kentät koostuvat ahtaista käytävistä, pimeistä huoneista ja vilkkuvista valoista ja on tunnelmaltaan hyvin ahdistava. Sotilas ei kestä juuri mitään, vaan menehtyy helposti vammoihinsa. Sotilaan valtti ovatkin raskaat aseet. Pelissä on kolme vaikeusastetta: training, realistic ja director’s cut. Pelin läpäistyään pelaaja pääsee pelaamaan lisäkenttiä esimerkiksi Alienin kenttiä predatorilla tai sotilaalla. Kenttiä saa lisää läpäisemällä pelin vaikeammilla asetuksilla.

Jatko-osa ja sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelillä on myös Monolithin kehittämä jatko-osa Aliens versus Predator 2, jonka Sierra ja Fox Interactive julkaisivat vuonna 2001. Molemmat pelit ovat saaneet pääasiassa hyviä arvioita pelisivustoilta ja alan lehdiltä.[1][2] Aliens versus Predator 2 sai vuonna 2002 nimellä Aliens versus Predator 2: Primal Hunt julkaistun laajennuksen. Vuonna2010 Aliens versus Predator pelisarjaan julkaistiin kolmas osa Aliens vs. Predator.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alien versus Predator -arvostelujen tuloksia Game Rankingissa Game Rankings. Viitattu 22. helmikuuta 2008. (englanniksi)
  2. Alien versus Predator 2 -arvostelujen tuloksia Game Rankingissa Game Rankings. Viitattu 22. helmikuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]