Vortigaunt

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alien grunt)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vortigaunt Half-Life 2: Episode Twossa.

Vortigauntit (tunnetaan joskus myös nimellä "alien slaves") ovat fiktiivinen laji Half-Life-videopelistä. Niiden luonnollinen koti on Xenin rinnakkaismaailma, josta ne tulivat Maahan portaalimyrskyjen aikana. Ne ovat vihollisia ensimmäisessä pelissä, mutta liittolaisia sen jatko-osassa.

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vortigaunt on ulkonäöltään jokseenkin humanoidi, jolla on kaksi kättä ja kaksi jalkaa, mutta vielä lisäksi sillä on rinnasta työntyvä kolmas käsi. Tämän ylimääräisen raajan voi nähdä myös muutamalla muulla Xenin älykkäällä lajilla, kuten Alien Controllereilla, Alien Grunteilla ja Nihilanthilla. Tämä samankaltaisuus, mukaan lukien muutama muu, kuten punaiset silmät ja taakse taipuneet jalat, tuntuu vahvasti osoittavan yhteisiä sukujuuria muiden Xenin älykkäiden lajien kanssa. Kolmatta kättä on ilmeisesti käytetty syömiseen, sillä Vortigauntien ja Alien Gruntien on kumpienkin nähty usein olleena kumartuneena tappamansa uhrin ylle niiden syödessä sitä. Vortigaunteilla on kirjava ruskeanvihreä iho, terävät hampaat ja kynsiin päättyvät kädet. Nillä on hieman kyyry ryhti ja niiden kasvoissa on iso punainen silmä, jota ympyröi viisi pienempää silmää. Half-Life 2:ssa vain kaksi näistä silmistä on selvästi nähtävissä, mutta Vortigauntin lähempi tutkiminen paljastaa muut kolme.

Älykkyys ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vortigauntit ovat älykkäitä ja sosiaalisia olentoja, jotka usein näyttävät nämä piirteet. Pitkin koko Half-Life-sarjaa, Vortigauntit nähdään usein kaksin tai ryhmissä, ja ne ovat kykeneviä kehittämään älykkäitä strategioita. Vortigaunteilla on oma tapansa suulliseen kommunikaation, jota voi Half-Life 2:ssa kuulla nimitettävän "flux shiftingiksi". Tämä kommunikaatiotapa vaati molemman puhujan puhumisen samaan aikaan, mikä erottaa sen kaikista tiedettävistä ihmiskielistä. Half-Life 2:sen alussa Vortigauntit ovat kuitenkin oppineet puhumaan ainakin yhtä ihmiskieltä, englantia (puhuttu kieli riippuu pelin kieliasetuksista). Vortigauntit käyttävät vanhoja, jopa Shakespearilaisia sanontoja ja kieliopillisia rakenteita.

Alkuperäisessä pelissä Vortigauntit olivat Nihilanthin orjuuttamia ja niitä käytettiin tehtaiden työntekijöinä ja yksittäisinä sotilaina. "Kaikkitietävän Vortigauntin" (engl. "All-Knowing Vortigaunt") antamien kommenttien mukaan vaikuttaa siltä, että laji on kärsinyt orjuudesta monien sukupolvien ajan ja käskynalainen rasitus tuntuu olevan Vortigauntien historian ja kulttuurin perusta aina Half-Lifen tapahtumiin saakka. Half-Life 2:ssa Vortigauntit tekevät ajoittaisia viittauksia lajinsa kulttuuriin. Vortigaunteilla on monia perinteitä, kuten suullisia perinteitä, esim. laulujen ja runouden välittäminen sukupolvelta sukupolvelle. Ne uskovat sitovaan elämänvoimaan, jota ne kutsuvat "Vortessenceksi", joka voi olla uskonto tai kansanomainen uskomus. Tämän voiman käytön ansiosta, joka on pysynyt ihmiselle käyttämättömänä, Vortigauntien laji on kykenevä yhteen telepatian muotoon, ainakin niiden oman lajin sisällä. Eräs Vortigaunt antaa erikoisen kommentin - Me olemme menettäneet kaiken meille rakkaan - joka viittaa, että Vortigauntit ovat menettäneet kotimaailmansa ja sivilisaationsa, mutta silti ne päättivät aloittaa uudestaan ihmisrodun kanssa Maassa.

On myös mainitsemisen arvoista, että Vortigaunteilla tuntuu olevan mahdollisuus myös jonkinlaiseen tuonpuoleiseen. Tähän viittaa yksi Kaikkitietävän Vortigauntin lauseista: "Kun sinulle uhrautuminen on vain uhrautuminen, meille se on epäröintiä. Me emme pelkää pimeyden intervallia". Tämä lause tarkoittaa sitä, että kun Vortigaunt kuolee, se läpäisee "pimeyden intervallin", jonka jälkeen se kykenee uudelleensyntymään, mahdollisesti uudessa ruumiissa, tai astraalisessa muodossa kuten purppuraa hehkuvat Vortigauntit Half-Life 2: Episode Onessa.

Vortigauntit voivat kommunikoida keskenään telepaattisesti "Vortessence"-elämänvoiman läpi, jonka ne uskovat olevan universumin rakenne, joka on koostunut "äänijänteistä", ja josta kaikki on koostunut. Vortigauntit kykenevät lukemaan ja hallitsemaan tätä voimaa, ja käyttämään sitä sähköisiin voimiinsa, joilla ne pystyvät keräämään energiaa asioista ja vastaavasti vapauttamaan sen. Nihilanthin voimat ja orjuudesta vapautuminen myös vahvistivat Vortigauntien Vortessencen hallitsemista.

Vortigauntien äänenä Half-Life 2:ssa toimi Louis Gossett Jr.. Half-Life 2: Episode Two:ssa hänet korvaa Tony Todd.

Hyökkäykselliset ja puolustukselliset taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Lifessä ja sen lisälevyillä, Vortigauntit ovat yleisiä vihollisia sekä Black Mesassa että Xenissä. Vaikka ne hyökkäävät usein aggressiivisesti, niistä tulee kuitenkin loukkaantuessaan pelokkaita ja ne juoksevat mieluummin pakoon, kuin jäävät taistelemaan ja mahdollisesti kuolemaan. Niillä on kaksi hyökkäystapaa: energiahyökkäys, jolloin ne syöksevät melko voimakkaita vihreitä salamannäköisiä energiapurkauksia jotka tarvitsevat "latauksen" ennen niiden vapauttamista, ja kun Vortigauntit ovat lähellä vihollisiaan, ne hyökkäävät kynsillään. Half-Lifessä kaikki Vortigaunteilla oli vihreät kaulahihnat ja rannekkeet. Half-Lifen tapahtumia myöhemmin selviää, että ne merkitsivät Vortigaunteja hallitsevan etäpäällikkö Nihilanth. Vortigauntit ovat usein kestävämpien Alien Gruntien tukena Half-Lifessä, jolloin ne pystyvät käyttämään hyökkäystään paremmin, pelaajan taistellessa ensin kestävämpiä Alien Grunteja vastaan.

Half-Life 2:ssa Vortigauntien sähköiset hyökkäykset ovat paljon tuhoavampia, tappaen välittömästi melkein kaiken minne ne osuvat, ja melko usein surmaavat kohteensa melkoisenkin välimatkan päästä. Vain kohteet, joilla on huomattava massa, voivat välttyä tuhoutumiselta, kuten Striderit (jotka vaikuttavat olevan täysin immuuneita purkauksille) ja Antlion Guardit (jotka eivät kuitenkaan kestä kovin montaa iskua). Näitä hyökkäyksiä nähdään vain kerran yksinpelissä, ja silloinkin Gordonin näkyvyys on kivikasan peittämä, joten ainoa tapa nähdä Vortigaunt taistelemassa on luoda sellainen vihollisten keskelle "konsolilla". On myös viitattu, että Vortigauntit voivat siirtää vihollisensa elämänvoimaa itseensä energiapurkauksilla, kun heidän on kuultu sanovat lausahduksia kuten "Luovuta olennaisesta osastasi!" tai "Voimista meitä!", niiden ollessa muutamissa taisteluissa Half-Life 2:ssa. Half-Lifen lisäosassa Decayssa pelaaja pelaa Vortigauntilla bonustehtävässä, ja energiapurkaus tosiaan "varastaa" elämänvoimaa vihollisilta.

Half-Life 2: Episode One:ssa Vortigaunteilla näyttää olevan vielä mahtavammat voimat, niiden kyetessä pidättelemään G-Mania, samalla siirtäessään Gordonin maan tasalle Linnoituksen (engl. Citadel) ulkopuolelle.

Half-Life 2: Episode Two:ssa Gordonia seuraa vortigaunt muutamassa kohdassa peliä. Vortigauntin sähköisen hyökkäyksen latautumisaika on lyhentynyt huomattavasti , kun taas hyökkäys itse tappaa vihollisen yleensä yhdellä iskulla, poikkeuksena Antlion Guardit. Muita Vortigauntin hyökkäysmuotoja ovat lähitaistelu, jolloin Vortigaunt potkaisee vihollisen maahan ja lyö sen kuoliaaksi, ja shokkiaaltohyökkäys, jolloin Vortigaunt lyö maahan luoden shokkiaallon, joka vahingoittaa tai tappaa vihollisia. Vortigaunteilla on myös taisteluun liittymättömiä voimia, kuten kyky pitää pahasti haavoittunut henkilö hengissä käyttäen jonkinlaista voimaa, luultavasti Vortessencea, ja kyky parantaa lähes kuolleita henkilöitä käyttämällä Antlion-pesän syvimmistä osista löytyvää uutetta.

Alien grunt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alien gruntit tunnetaan xeniläisen vortigaunt-rodun luomuksena, rodun sotilasluokkana tai vastineena Half-Life 2 pelin Combinesotilaiden Xeniläisenä vastineena. Sitkeät, vahvat ja erittäin vihamieliset alien gruntit ovat aseistettu biologisella aseella nimeltä muurahaispesäkäsi (engl. Hivehand), joka sisältää eräänlaisia hyönteismäisiä lentäviä olioita, jotka löytäessään elävän kohteen hyökkäävät tämän kimpuun. Hyönteismäiset oliot (jotka englanniksi tunnetaan nimillä Hornets tai Thornets) muodostuvat käden sisällä uudestaan jokaisen ampumakerran jälkeen, ja alien grunteilla on näin ollen nähtävästi loppumattomat ammusvarat. Alien grunt kykenee myös lyömään jokaista liian lähelle tulevaa isoilla käsillään joista toinen päättyy tylppiin pihteihin. Alien grunteilla on monia samankaltaisuuksia vortigaunt-vastineittensa kanssa, kuten monet punaiset silmät, taaksepäin taipuneet jalat, kaviomaiset jalat ja lyhyt keskiruumiista työntyvä käsi, jota käytetään syömiseen. Niillä ei kuitenkaan ole rodun lukemattomia energiaan perustuvia voimia, jonka takia niiden täytyy käyttää muurahaispesäkättä aseena. Yhdessä kohtaa peliä joukko alien grunteja näyttää ohjailevan, tai ovat ainakin koonneet muukalaisten energiatykin, joten ne käyttävät myös ulkoisia aseita. Alien gruntit ovat varustettu metallisella panssarilla nivusten sekä olkapäiden kohdalta, ja niillä on myös metallinen kypärä ja metalliset kengät.

Xenissä olevassa tehtaassa voi nähdä alien grunteja kuljetettavan tehtaan läpi, palkomaisiin kontteihin säilöttyinä. Tästä voi päätellä, että alien gruntit ovat valmistettuja olentoja, ja ideaa tukee niiden kiiltävät metalliset panssarit, jotka vaikuttavat olevan kirurgisesti kiinnitetyt. Alien gruntit kuljetetaan taistelualueille Xenin rauskuja muistuttavien alusten avulla.

Rinnakkaisrooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life 2:ssa Gordon tapaa olentoja taas. Tällä kertaa, kaikesta huolimatta, ne ovat halukkaita auttamaan Combinen kumoamisessa. Kahden pelin välisenä aikana Vortigauntit ovat vapautuneet orjuudesta, ja suurin osa Maassa olevista Vortigaunteista on liittynyt ihmisvastarintaan Combinea vastaan. Peli paljastaa myös, että Vortigauntit pystyvät käyttämään sähköisiä hyökkäyksiään myös tuottoisasti, sinisen energiapurkauksen muodossa, joka voi ladata pattereita (kuten myös Gordonin H.E.V.-pukua), sähköisiä piirejä ja sulattaa asioita toisiinsa. Vortigauntit luottavat Gordoniin vapaudestaan, ja pitävät häntä korkealla kunniassa sanoen häntä "Vapaaksi Mieheksi" (koska Gordon surmasi Nihilanthin ja näin vapautti Vortigauntit sen orjuudesta), mutta ne vaikuttavat surevan myös kaikkia niitä, "joiden elämän sinä Gordon katkaisit".

Silti, kaikkia Vortigaunteja ei ole vapautettu. Half-Lifen 2:sen ensimmäisessä kappaleessa - "Point Insertion" - voi nähdä vilaukselta Combinen alaisen Vortigauntin. Pitäen samanlaista kaulahihnaa ja rannekkeita kuin (mutta myös lisättyä hihnaa kaulassa) Half-Lifessä, Vortigauntin voi nähdä hitaasti ja alakuloisesti harjaavan roskia Kaupunki 17:sta (engl. City 17) juna-asemalla. Pelaajan ollessa Nova Prospektissa, tämä voi nähdä kuolleen Vortigauntin, jolla on kaulahihnat ja rannekkeet, sidottuna tuoliin. Vaikuttaa siltä, että Vortigaunt on kuollut Combinen antaman sähköisen kidutuksen aikana, joka voisi selittää Alyx Vancen kommentin, että vastarinnan ainoa tieto Nova Prospektista on tullut siellä olevien Vortigauntien telepaattisista, kidutuksista ja kuulusteluista kertovista viesteistä.

Episode One ja Episode Two[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Half-Life 2: Episode Onen alussa joukko purppuranhohtavia Vortigaunteja vapauttaa Gordonin G-Manin staasista ja pelastavat Alyxin varmalta kuolemalta hakien hänet pois Linnoituksen (engl. Citadel) huipulta juuri ennen sen teleportin räjähtämistä ja siirtäen kummatkin maahan aivan Linnoituksen juurelle - paljastaen, että Vortigauntit voivatkin olla voimakkaampia kuin aiemmin luultiin, heidän jopa taistellessaan G-Manin mahtia vastaan (jonka salaperäiset voimat ovat tähän asti tuntuneet pysäyttämättömiltä).

Half-Life 2: Episode Two:ssa paljastuu, että vortigauntit hohtavat purppuranvärisinä, jos ne ovat eräässä toisessa olemassaolon tasolla nimeltä Vortessence. Tämä tapahtuu niiden käyttäessä antlionien toukkien erittämää uutetta, "liuottaakseen vale-esteet, jotka erottavat heidät Vortessencesta". Tosin ei tiedetä, miten vortigauntit saattoivat tietää Gordonin ja Alyxin olevan vaarassa Episode One:ssa. Vortigaunteilla on kuitenkin nähtävästi tarpeeksi voimaa puuttua G-Manin juoniin, sillä näyssä jonka Gordon näkee Episode Twossa, G-Man kertoo että hänen täytyi odottaa, jotta Gordonin "ystävät" (vortigauntit) joutuisivat keskittymään muuhun (eli saavuttamaan purppuraahohtavan tilansa), ennen kuin hän voisi puhua Gordonille.

Vortigauntit ovat aikaisempiin peleihin verrattuna paljon suuremmassa roolissa Episode Two:ssa, ollen jonkin aikaa Alyxin tilalla, pelaajan aisaparina. Niillä on vähemmän suomuinen olemus, ne näyttävät paljon sileämmiltä ja limaisemmilta kuin ennen, ja niillä on suuremmat silmät. Niiden rooli on kasvanut huolestuneista orjatyöläisistä sekä muutamista Combinen pakolaisista vastarintataistelijoiksi ja mystisiksi sotataiteilijoiksi. Uriah-nimisellä White Forestin vastarintatukikohdan vortigauntilla näyttää olevan jopa tohtorin arvo, tai se on vähintään tarpeeksi kyvykäs avustaakseen tohtori Magnussonia. Myös vortigauntien tekoäly ja hyökkäykset ovat uudistetut, joten niiden taistelu on paljon luontevampaa kuin kolmansien osapuolten modeissa, kuten Garry's Mod-modissa. Esimerkiksi sen sijaan, että ne hyökkäisivät ja tuhoaisivat vihollisen, ne voivat käyttää tainnutustekniikoita, jotka pysäyttävät hyökkäävät viholliset ja antavat pelaajalle mahdollisuuden viimeistellä ne. Episode Two:ssa paljastuu myös, että kauan ennen vortigauntien menneitä orjuutuksia, niiden rotu oli tarhaajia ja viljelijöitä, jotka kasvattivat antlioneita. Tämä paljastaa sen, että jos antlionit eivät ole kotoisin Xenistä, ne ovat kotoisin ainakin samalta planeetalta tai ulottuvuudesta kuin vortigauntitkin. Vortigauntit käyttävät antlionien toukkien erittämää uutetta, kuten esimerkiksi Episode Two:n alussa, jossa ne parantavat Alyxin, tosin tätä tekniikkaa ihmiseen käytettäessä, vortigauntit tarvitsevat toisen ihmisen sitomaan haavoittuneen Vortessencen, ja Alyxin tapauksessa Gordon oli tässä roolissa. Näiden Episode Two:n muuttuneiden vortigauntien ääninäyttelijänä toimi Tony Todd, korvaten Louis Gosset Jr.:n tässä roolissa.

Vortigauntit jahtaavat nyt myös aktiivisesti Combinen neuvonantajia. Kun pelaaja poistuu antlionien valtaamista kaivoksista ja siellä olevasta vastarintatukikohdasta, vortigauntit kertovat hänelle jatkavansa neuvonantajien jahtaamista. Vortigauntien sähköisten hyökkäysten vuoksi niillä luultavasti on hyvät edellytykset neuvonantajien tuhoamiseen, sillä niiden hyökkäysten pulssit voisivat tuhota neuvonantajaa hengissä pitävät järjestelmät. Ei tiedetä kuinka monta Combinen neuvonantajaa vortigauntit ovat tappaneet, tai kuinka monta vortigauntia on tässä tehtävässä. Lisää tulee paljastumaan Half-Life 2: Episode Three:ssä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Half-Life: Decay ja muut modit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallisessa lisälevyssä, Half-Life: Decayssä, pelaaja, joka ansaitsee A-luokituksen kaikista tavallisista tehtävistä, voi avata bonustehtävän nimeltä "Xen Attacks", jossa kummatkin pelaajat pelaavat Vortigaunteina. Vaikka tehtävä onkin melko lyhyt, se antaa jonkin verran ainutlaatuista käsitystä Vortigauntien roolista Black Mesa-tapauksessa. Pelaajat ohjaavat X-8973:a ja R-4913:a, kahta Vortigauntia, jotka Nihilanth on lähettänyt Maahan. Niiden tehtävänä on löytää ja palauttaa takaisin Xenistä Black Mesan tutkijatiimin varastamat kristallit ja viedä ne takaisin Nihilanthille. Kummatkin Vortigauntit kykenevät nostamaan terveyttään vaurioittamalla esineitä tai vihollisia, tukien teoriaa, jonka mukaan Vortigauntit voivat kerätä elämänvoimaa/energiaa sähköpurkauksillaan.

On myös olemassa kolmiosainen yksinpelimodifikaatio Half-Lifelle nimeltä Point of View, jossa palataan Vortigauntilla Black Mesa-tapauksen aikoihin.

Huomattavia vortigaunteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uriah[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uriah on vortigaunt, joka nähdään ensimmäisen kerran Half-Life 2: Episode Two-pelissä. Episode Two:ssa Gordon tapaa Uriahin ensimmäisen kerran tämän auttaessa hänet pois sortuneesta kivikasasta, sen jälkeen kun Hunter-tyypin Combinen sotakone hyökkäsi Alyx Vancen kimppuun ja romahdutti samalla kivikasan Gordonin päälle. Siitä lähtien Uriah toimii Gordonin aisaparina lähes puolet pelistä, Alyxin ollessa koomassa. Uriah on myös tohtori Magnussonin henkilökohtainen avustaja.

Uriah on huomattava siitä, että hän on ainoa vortigaunt, jolla on nimi, ja yksi niistä harvoista vortigaunteista, joiden on nähty pitävän ihmisten vaatteita yllään. Valven kehittäjän kommenttiraita paljastaa, että tämä erityinen vortigaunt sai nimen, sillä sillä oli erityinen suhde pelitestaajiin. Uriahin alkuperäinen nimi oli Heep, joka perustui Uriah Heepin nimeen, joka esiintyi Charles Dickensin novellissa David Copperfield. Tämä puolestaan johtui siitä, että vortigauntin rotu tunnetaan sen "läjähtäneestä" ryhdistään (läjähtänyt on englanniksi heaping), mikä näin ollen on viittaus Heep-nimeen.

Uriahin äänenä toimi näyttelijä Tony Todd.

"Kaikkitietävä vortigaunt"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life 2 esittelee Vortigauntin lajin ainutlaatuisen jäsenen pelin kappaleessa "Water Hazard", tarkoin piilotetun "pääsiäismunan" muodossa.

Lähellä kappaleen loppua Gordonin täytyy tuhota Combinen sotilashelikopteri, joka on seurannut jo jonkun aikaa häntä. Kun tämä on tehty, pelaajan pitää avata iso rautainen portti jatkaakseen. Portin läpi kuljettua voi nähdä kaksi kuivaustunnelia, jotka työntyvät vastapäisestä kalliosta läpi. Vasemman tunnelin ritilän voi nähdä olevan rikki. Tunnelin sisällä, laajan radioaktiivisesta jätteestä koostuvan kanavan jälkeen, on iso luola, ja erään henkilön koti, henkilön, jota fanit ovat nimittäneet "Kaikkitietäväksi (tai "Sore Throat") vortigauntiksi" (engl. The All-Knowing Vortigaunt). Radioaktiivisen jätteen aiheuttaessa vahinkoa, luolassa on suuri määrä parantavia esineitä ympäri Vortigauntia, ja on mahdollista minimisoida vauriot pikajuoksemalla jätteen yli.

Itse vortigaunt on paistamassa headcrabia nuotion yllä, laulaen samalla, mutta lopulta lopettaen yskiäkseen hetken. Vortigauntille puhuessa pelaaja voi kuulla monia kryptisiä lauseita liittyen Black Mesaan, Xeniin, G-Maniin ja Nihilanthiin sekä muutamiin muihin aiheisiin.

Vaikka "Kaikkitietävä vortigaunt" antaakin paljon vihjeitä, samoja lauseita voi kuulla muiltakin Half-life 2:sen vortigaunteilta. Esimerkiksi kaikki samat lauseet voi kuulla toiselta "Water Hazard"-kappaleessa aiemmin nähtävältä vortigauntilta, joka asentaa Gordonin hydrokopteriin Combinen pulssiaseen. Saman vortigauntin voi kuulla myös sanovat: "Tämä on enemmän kuin kukaan voi kestää, mutta me emme luovuta" ja "Meidän tarkoituksemme näyttävät toivottomilta". Kumpaakin näistä lausahduksista käytetään Half-Life 2: Episode Two:n kahdessa trailerissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life

Half-Lifen lisälevyt

Half-Life 2

Half-Life 2: Episode One

Half-Life 2: Episode Two