Alien (rotu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alien
Alien elokuvassa Alien vs. Predator
Alien elokuvassa Alien vs. Predator
Luoja(t) Dan O’Bannon
Ronald Shusett
H.R. Giger
Elokuva Alien – kahdeksas matkustaja (1979)
Aliens – paluu (1986)
Alien 3 (1992)
Alien – ylösnousemus (1997)
Alien vs. Predator (2004)
Aliens vs. Predator 2 (2008)
Näyttelijä(t)

Alien – kahdeksas matkustaja

Bolaji Badejo (Alien)

Percy Edwards (ääninäyttelijä)

Aliens – paluu

Carl Toop (sijaisnäyttelijä)

lukuisia sijaisnäyttelijöitä

Alien 3

Tom Woodruff Jr

Alien – ylösnousemus

Tom Woodruff Jr.

Joan LaBarbara (ääninäyttelijä)

Archie Hahn (ääninäyttelijä)

Alien vs. Predator & Aliens vs. Predator 2

Tom Woodruff Jr.

Alien eli Xenomorph on Alien- ja Alien vs. Predator -elokuvissa, videopeleissä ja sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen parasitoidilaji, joka tappaa ihmisiä. Alienit elävät hierarkisissa yhteiskunnissa, joita johtavat naaraat. Ne eivät käytä teknologiaa, mutta niiden biologinen voima ja kestävyys on suunnaton sekä niillä on luonnostaan erittäin vahvat hampaat (mukaan lukien alienin kieli, jossa on toinen pienempi suu) ja kynnet aseistuksenaan. Alienin veri on keltaista, voimakasta ja erittäin syövyttävää happoa. Myös alienin häntä on erittäin voimakasrakenteinen. Ihmiset eivät juurikaan pysty kommunikoimaan niiden kanssa.

Hahmo on keskeisessä osassa Alien-tuotesarjassa.

Alienin ensiesiintyminen oli vuoden 1979 elokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja. Uudemmissa elokuvissa Prometheus (2012) ja Alien: Covenant (2019) paljastetaan Xenomorphien syntytarina.

Alienin loi sveitsiläinen kuvataiteilija H. R. Giger.[1] Alien-käsikirjoittaja Dan O’Bannon, joka oli tavannut Gigerin perutun Dyyni-filmatisoinnin valmisteluvaiheessa, esitteli Gigerin ohjaaja Ridley Scottille. Scott vakuuttui siitä, että Giger olisi oikea henkilö suunnittelemaan Alien-elokuvan hirviöt.[2] Vaikutuksen teki Gigerin painajaiskuvista syntynyt portfolio Necronomicon (1977) sekä erityisesti maalaukset Necronom IV ja Necronom V, joissa esitetyllä lievästi humanoidilla olennolla on huomattavan suuri pääkallo. Giger suunnitteli myös alienin eri kehitysvaiheet.[3] Giger voitti työstään parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkinnon vuonna 1980.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Alienin luo David-niminen androidi, jolla on erikoisuutena muihin androideihin ”ihmismäinen” mieli. David matkaa muiden tutkimusmatkailijoiden kanssa Prometheus-aluksella planeetalle LV-223, jonka uskotaan antavan vastauksen ihmisrodun synnystä. Tutkijat löytävät temppelin, josta saatujen DNA-koodien perusteella siellä asunut muinainen laji, Insinöörit, loivat ihmiset. David kiinnostuu pylväistä, joissa hän havaitsee yhteyttämistä ja ottaa yhden niistä mukaansa. Pylväs osoittautuu pakkaukseksi, jonka sisältä löytyy mustaa kummallista ainetta.

David testaa ainetta yhteen miehistön jäseneen ja tajuaa sen olevan bioase. Saman tajuaa myös tutkija Elizabeth Shaw, joka oli ollut yhdynnässä Davidin koehenkilön kanssa. Sen seurauksena Elizabethin kehoon oli päässyt vieras olento, joka kuitenkin kyetään poistamaan. Muu miehistö menee tapaamaan Davidin löytämää, elossa olevaa Insinööriä. Insinööri kuitenkin tappaa heistä suurimman osan, jolloin paljastuu, että bioase oli tarkoitettu ihmisten tuhoamiseen. Insinööri lähtee viemään bioasetta Maahan, mutta yrityksen estää miehistön viimeiset eloonjääneet törmäämällä Insinöörin alukseen ja uhraten itsensä. Elizabeth Shaw selviää hengissä, mutta joutuu räjähdyksestä selvinneen Insinöörin hyökkäyksen kohteeksi. Elizabethin kehossa ollut olio, joka on kasvanut jättimäiseksi Facehuggeriksi, hyökkää kuitenkin Insinöörin kimppuun ja tainnuttaa tämän. Elizabeth lähtee Davidin kanssa hakemaan lisää vastauksia kysymyksiinsä ihmislajin synnystä. Elokuvan lopussa näytetään, kun Insinöörin rinnasta purskahtaa ensimmäinen Alienin alalaji, deacon.

Alien: Covenant

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkallaan Insinöörien planeetalle David alkaa kehitellä bioasetta tehokkaammaksi, ja Elizabethista hän tekee tutkimuksilleen koehenkilön, minkä johdosta tämä kuolee. Lukuisten kokeilujen jälkeen David onnistuu kehittämään bioaseesta version, jota hän testaa Insinööreihin. Hän vapauttaa ainetta sisältävät kanisterit ilmakehään, josta insinöörit saavat tartunnan, ja heidän kehoistaan purskahtaa uusia Alienin alalajeja, neomorpheja. Laskeuduttuaan autiolle planeetalle David alkaa kehitellä bioaseesta vieläkin tehokkaampaa versiota.

10 vuotta myöhemmin uusi tutkimusryhmä laskeutuu samalle planeetalle. David vie tutkimusryhmän tukikohtaansa ja kertoo, että Elizabeth kuoli aluksen osuessa maahan. Kun aikuiseksi kasvanut neomorph tappaa yhden jäsenistä, ryhmän johtaja Oram tajuaa Davidillä olevan näppinsä pelissä. Hän pakottaa Davidin selittämään totuuden. David vie Oramin laboratorioonsa ja näyttää työskentelynsä tuloksen. David pyytää katsomaan jättimäisen munan sisään, josta Oramin kasvoille hyökkää Facehugger. Sen jälkeen Oramin rinnasta purskahtaa lajinsa ensimmäinen Xenomorph.

Eloonjääneet tappavat Xenomorphin ja pakenevat aluksella planeetalta. Muiden tietämättä David pääsee myös aluksen kyytiin. Kun muu miehistö vaipuu hyperuneen, David oksentaa Facehuggerin alkioita ja säilöö ne aluksen kryo-kaappeihin ihmisalkioiden sekaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Synty ja kehitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Facehugger ihmisen kasvoilla elokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja

Alienin ensimmäinen ”kehitysmuoto” on facehugger (”naamanhalaaja”), hämähäkin tapainen hännällinen olento, joka hyppää uhrin kasvoille ja laskee tämän kurkusta alkioita kasvamaan uhrin vatsaan (kuningattaren facehugger on väritykseltään musta ja se levittää uusien kuningattarien alkioita). Facehugger ajaa uhrinsa koomaan ja syöttää sille happea, ettei uhri kuole. Kun alkio on turvallisesti paikallaan, facehugger irtoaa ja kuolee. Uhri herää myöhemmin muistamatta juuri mitään tapahtuneesta. Alienit hankkivat uusia isäntiä ja asettavat nämä eritteillään sopivaan paikkaan, jotta munasta kuoriutuva facehugger löytää liikkumattomaksi tehdyn uhrin.

Facehuggerin on tarkoitus hyökätä potentiaalisen isännän kasvoille ja kuristaa hännällään tämän kurkkua, mikä laukaisee uhrissa vaistonvaraisen reaktion ja saa tämän aukaisemaan suunsa. Täten facehuggerilla on mahdollisuus sijoittaa ovipositorinsa suun kautta isännän sisään ja sijoittaa alkio uhriin. Koska ovipositori on suurempi kuin ihmisen ruokatorvi, sijoitusprosessi on aikaa vievä operaatio. Jotta uhri ei menehtyisi prosessin aikana, facehugger syöttää uhrille happea. Tapauksia ei ole voitu tutkia järjestelmällisesti, ja siksi ei voida varmuudella sanoa tapahtuuko tämä keuhkojen kautta, vai syöttääkö facehugger happea suoraan uhrin verenkiertoon. Koska facehugger itse on anaerobinen elämänmuoto, eikä sillä täten ole keuhkoja, jälkimmäinen on todennäköisin vaihtoehto.

Facehuggerin irrottaminen uhrista on varsin vaarallista, sillä sen veri on voimakkaan hapokasta. Poistamisyrityksen aistiessaan facehugger yrittää tappaa uhrinsa. Facehugger jää kiinni uhrinsa kasvoihin suojellen näin sekä alkion ensimmäistä vaihetta ja pitäen isännän hengissä, kunnes sijoitettu alkio kykenee kehittymään omatoimisesti. Tämän ainoan tehtävänsä suoritettuaan, facehuggerin elämänsykli on täysi ja se irrottautuu uhrista ja kuolee.

Alien Chestburster elokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja

Alienin seuraava kehitysmuoto on chestburster (”rinnanrepijä”), jonka aikana alien repii tiensä ulos isäntäeliön vartalosta.

Kun Alienin sikiö on kehittynyt tarpeeksi, se tulee isäntä kehon rinnan läpi tappaen tämän ja päästen samalla ulkomaailmaan kohti seuraavaa kehitysmuotoa. Tämä toimitapa vastaa parasitoidieliötä, joka loisittuaan aikansa tulee esiin isäntäeliöstä usein tappaen tämän. On epäselvää, miten olio saa ”sahattua” uhrin kylkiluut katki. On mahdollista, että Alien tuhoaa kielellään rintalastan, minkä jälkeen sen on helppo ryömiä ulos. Spekuloidaan, että Alien tuhoaa isännän sydämen samalla varmistaakseen, että tämä on kuollut.

Alien eli Xenomorph

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rinnanrepijävaiheen jälkeen alien, Xenomorph, kasvaa täysikasvuiseksi. Alieneita on useita alalajeja: drone ja warrior (ihmisestä syntynyt alien), runner (koirasta tai nelijalkaisesta eläimestä) sekä praetorian (kuningattaren henkivartija tai nuori kuningatar). Kuningattaria on normaalisti pesässä kolme kappaletta (joista kaksi on normaaleja ja yksi on kuningattarien keisarinna (empress), jonka asema pesässä on korkein).

Alien – ylösnousemuksessa drone pystyi sylkemään happoa uhrinsa päälle. Elokuvassa tavattiin uusi alien, joka syntyi kloonaamalla Ellen Ripleyn DNA:ta. Otus syntyi odottamattomalla tavalla kuningattaren kohdusta. Otukselle annettiin nimeksi Newborn. Newborn oli enemmän ihmisen kaltainen kuin muut alienit; sillä oli muun muassa muista alieneista poiketen selvästi erottuvat silmät. Newborn vaikutti olevan vahvempi kuin kuningatar, sillä se tappoi tämän yhdellä iskulla. Newborn oli väritykseltään valkoinen muiden alieneiden ollessa mustia (ainoastaan runner on ruskeanpunainen). Newborn tunsi suurta kiintymystä Ripleyhin ja piti tätä ”äitinään”.

Predalien eli Yautjamorph on Alienin ja Predatorin yhdistelmä, joka esiintyy elokuvissa Alien vs Predator ja Aliens vs Predator 2. Predalien syntyy, kun Facehugger kiinnittyy Predatoriin tai Super Predatoriin. Predalien käy läpi kaikki Alien-rodun kehitysmuodot (Facehugger, Chestburster ja Alien). Tavallinen Predalien on samanpituinen kuin Super Predator eli hieman tavallista Alien-kuningatarta pienempi ja tavallista Predatoria isompi, mutta se helpottaa Predalienin liikumista sisätiloissa, joissa ihmiset voivat kulkea tavallisesti. Koska Predalienissa on kumpaakin rotua, ei osata sanoa ”kumman puolella” se on ja kumpaa siinä on enemmän. Predalien on todella vaarallinen, koska siinä on kummankin rodun tappavat puolet.

Voimat ja käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Predalien on perinnyt Predatoreilta kestävyyden ja voimakkuuden, eli tavallinen Predator ei pärjää sille lähitaistelussa.
 • Predalien on perinyt Alieneilta nopeuden ja kyvyn syöttää ihmisen sisään kolme alkiota, josta syntyy kolme Alienia.
 • Predalienilla on Alienien tappava kieli, jolla voi tuhota Predatorien haarniskan.
 • Olio käyttäytyy yleensä kuten Alien.
 • Yautjamorph on todella aggressiivinen, mutta ovela.
 • Lisäksi Predalien tuntee molempien rotujen tavat.

Predalienin ulkonäöstä huomaa molempia rotuja. Predalienilla on Alienin muotoinen pää, mutta sillä on Predatorien ”rastatukka” ja suu. Predalienin kädet, häntä ja ruumiinrakenne on sama kuin Alieneilla paitsi Predalienilla on vähän lihaksikkaampi keho. Sillä on myös Alienien kieli ja Predalien on Predatoria isompi, mutta Alien-kuningatarta hieman lyhyempi. Predalienin veri hohtaa (kuten Predatoreilla) ja on keltaista (kuten Alieneilla), mutta ei syövytä.

 • Predalien Warrior (Facehugger kiinnittyy Predatorin naamalle)
 • Super Predalien (Facehugger kiinnittyy Super Predatorin naamalle)
 • Predalien Kuningatar (Kuningatar-facehugger kiinnittyy Predatorin naamalle. Munii yleensä samanlaisia munia kuin Alien-kuningatar, paitsi että facehuggerit kantavat Predalien alkioita.)
 • Super Predalien Kuningatar (Kuningatar-facehugger kiinnittyy Super Predatorin naamalle. Munii yleensä samanlaisia munia kuin Alien-kuningatar, paitsi että munat ovat mustia ja facehuggerit kantavat Predalien alkioita.).
 1. Kangassalo, Olli: Alien meinasi jäädä vatsaan – Scifi-klassikon synnytys oli tuskainen ja monimutkainen operaatio Yle. 3.4.2019. Viitattu 8.5.2023.
 2. a b Pettersson, Maria: Oscar-palkittu taiteilija kuvitti painajaisia (Maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat. 14.5.2014. Viitattu 8.5.2023.
 3. Hirsch, Andreas J.: HR Giger, s. 191. Köln: Taschen, 2021. ISBN 978-3-8365-8702-0.