Alice Prin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alice Prin
Kiki Julian Mandelin kuvaamana.
Kiki Julian Mandelin kuvaamana.
Syntynyt 2. lokakuuta 1901
Châtillon-sur-Seine, Ranska
Kuollut 23. maaliskuuta 1952 (50 vuotta)
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus Ranska
Ammatti malli, taidemaalari, laulaja, näyttelijä
Lempinimet Kiki, Montparnassen Kiki, Montparnassen kuningatar

Alice Ernestine Prin eli Kiki tai Montparnassen Kiki (2. lokakuuta 1901 Châtillon-sur-Seine, Ranska23. maaliskuuta 1952 Pariisi, Ranska) oli ranskalainen malli, yökerholaulaja, taiteilija, näyttelijä ja muistelmakirjailija. Hänet tunnetaan myös lempinimellä Montparnassen kuningatar.[1][2]

Köyhään perheeseen vailla isää syntynyt Alice Prin varttui isoäitinsä kasvattamana. Hän muutti 12-vuotiaana äitinsä perässä Pariisin, jossa työskenteli aluksi muun muassa leipomossa, mutta ryhtyi pian toimimaan myös taiteilijoiden mallina.

Taiteilijanimen Kiki omaksunut Prin sai nopeasti mainetta Montparnassen taiteilijapiireissä ja kohosi usean aikansa huippumaalarin suosikkimalliksi poseeraten monen muun ohella Chaim Soutinelle, Tsuguhara Foujitalle ja Moise Kislingille.

Joulukuussa 1921 Kiki kohtasi Pariisissa yhdysvaltalaisen taiteilijan ja valokuvaajan Man Rayn, jonka malli ja rakastajar hänestä tuli usean vuoden ajaksi. Hän esiintyi muun muassa Man Rayn kuuluisassa surrealistisessa valokuvassa Le violon d'Ingres ("Ingresin viulu") sekä useissa avantgarde lyhytelokuvissa. 1920-luvun alkupuolella alkoi myös hänen uransa laulajana sekä taidemaalarina. Ensimmäisen taidenäyttelynsä Kiki piti vuonna 1927 ja paria vuotta myöhemmin hän julkaisi muistelmansa nimellä Souvenirs.

1930-luvulla ura jatkui muun muassa kabaree-laulajana, mutta liiallinen alkoholin ja huumeiden käyttö alkoi aiheuttaa yhä suurempia ongelmia. Heinäkuussa 1939 hän julkaisi kuitenkin ensimmäiset levytyksensä ja ura jatkui myös toisen maailmansodan aikana ja jälkeen kunnes terveys petti lopulta vuonna 1952.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zabriskie Galleryn esittely Viitattu 11.6.2013. (englanniksi)
  2. Catel & Bocquet, José-Louis: Kiki - Montparnassen kuningatar. Juva: Arktinen Banaani, 2009. ISBN 978-952-5768-30-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.