Alfa Trianguli Australis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alfa Trianguli Australis (α TrA) eli Atria on Etelän kolmion tähdistön kirkkain tähti. Tähden näennäinen kirkkaus on 1,91 ja etäisyys 415 ± 33 valovuotta. Absoluuttinen kirkkaus -3,62. Atrian väri-indeksi B-V on 1,44, spektriluokka K2IIb-IIIa ja lämpötila pinnalla 3 970 – 4 400 kelviniä. Arviot kuitenkin vaihtelevat ja lämpötilan arvellaan olevan keskimäärin 4 200 kelviniä. Luminositeetti eli säteilyteho on 4 900 kertaa Auringon luminositeetti.

Tähden säde 130 aurinkoa eli 0,6 AU, eli tähti siis ehkä mahtuisi Venuksen radan sisään jos sen keskipiste sijoitettaisiin Auringon keskipisteeseen. Tähden massa on noin 7 auringon massaa ja ikä noin 45 miljoonaa vuotta. Tämän metallirikkaan tähden rautapitoisuus on 2 kertaa aurinkoa suurempi. Atrialta on havaittu äskettäin pieni seuralaistähti.

Atria on nk. bariumtähti. Barium on peräisin massiivisesta seuralaistähdestä, joka on kehittynyt himmeäksi valkeaksi kääpiöksi. Se on myös hybriditähti, joka toisaalta puhaltaa pinnaltaan vanhoille tähdille ominaista voimakasta tähtituulta, omaten samaan aikaan nuorille tähdille tyypillisen kuuman koronan. Tähdellä on myös nuorille tähdille ominaisia voimakkaita magneettisia flarepurkauksia. Tähden voimakas röntgensäteily viittaa Aurinkoa hieman muistuttavaan pääsarjan G-spektriluokan tähteen.