Alexander von Nordmann

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 21. joulukuuta 2008 kello 11.58 käyttäjän IA (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alexander von Nordmann (24. toukokuuta 1803 Kymi25. kesäkuuta 1866 Turku) oli suomalainen eläintieteilijä ja paleontologi. Hän oli Helsingin yliopiston eläintieteen ja kasvitieteen professori vuosina 1842–1852 ja eläintieteen professori vuosina 1853–1866.

Nordmann syntyi Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa nykyisen Kotkan alueella, jossa hänen isänsä toimi upseerina. Perhe asui myös Haminassa, jossa hän kävi saksankielistä koulua. Nordmann valmistui maisteriksi Turun akatemiasta vuonna 1827 ja jatkoi sen jälkeen opintojaan ja tutkimusta kansainvälisessä tiedympäristössä Berliinissä. Hän tutki muun muassa loisäyriäisiä ja suolistoloisia. Erityisen merkittäviä olivat ihmisen ja muiden nisäkkäiden silmissä eläviä loismatoja koskevat työt.

Nordmann toimi lyseon opettajana Odessassa vuosina 1832–1849, jolloin hän keräsi luonnontieteellisä näytteitä eteläiseltä Venäjältä. Oleskeltuaan 22 vuotta ulkomailla Nordmann palasi Suomeen, kun hänestä vuonna 1849 tuli Helsingin yliopiston eläintieteen ja kasvitieteen professori Johan Magnus af Tengströmin jäätyä eläkkeelle. Viran tultua jaetuksi kahdeksi omaksi oppituolikseen vuonna 1852 hän jatkoi eläintieteen professorina, kasvitieteen professoriksi nimitettiin William Nylander. Nordmann julkaisi etupäässä selkärangattomia eläimiä sekä Etelä-Venäjän paleontologiaa koskevia tutkimuksia.

Nordmannin mukaan on nimetty ainakin kahdeksan eläinlajia sekä yksi kasvilaji ja -suku, muun muassa aropääskykahlaaja (Glareola nordmanni), Parnassius nordmanni -apolloperhonen sekä kaukasianpihta (Abies nordmanniana). Hän itse nimesi muun muassa guayananerakkokolibrin (Phaethornis malaris).

Aiheesta muualla

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.