Alexander von Falkenhausen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexander von Falkenhausen

Alexander von Falkenhausen (1878–1966) (myös Alexander Freiherr von Falkenhausen) oli jalkaväenkenraali sekä Belgiaan ja Pohjois-Ranskaan sijoitettujen saksalaisjoukkojen ylipäällikkö toisen maailmansodan aikana. Ennen sotaa hän toimi pitkään Saksan sotilastehtävissä Itä-Aasiassa, muun muassa Kiinan sotilasjohtaja Tšiang Kai-šekin neuvonantajana.

Toimiessaan Belgian ja Pohjois-Ranskan miehitysjoukkojen ylipäällikkönä (1940–1944) Falkenhausen pyrki aluksi noudattamaan natsipolitiikkaa. Tammikuussa 1942 hän kuitenkin liittyi Adolf Hitleriä vastaan suunnattuun salahankkeeseen. Hän oli yhteydessä Erwin Rommeliin ja Günther von Klugeen saadakseen heidätkin mukaan suunnitelmaan, ja pitkän suostuttelun jälkeen se onnistuikin. Heinäkuun 20. päivän salaliiton epäonnistuttua 1944 Falkenhausen pidätettiin ja lähetettiin Dachauhun, mistä amerikkalaiset vapauttivat hänet 4. toukokuuta 1945. Vuonna 1951 belgialainen tuomioistuin tuomitsi hänet 12 vuodeksi pakkotyöhön miehitysajan tapahtumien vuoksi, mutta hänet vapautettiin pian Hitlerin-vastaisen toiminnan ja belgialaisten suojelemisen takia.[1]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alexander von Falkenhausen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Drakenlordh, Rikard: Toisen maailmansodan avainhenkilöt, s. 51. Suomentanut Kortesuo, Petri. Karisto, 2005. ISBN 951-23-4674-5.
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.