Alexander Leslie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexander Leslie, Levenin ensimmäinen jaarli.

Alexander Leslie, Levenin ensimmäinen jaarli (n. 15804. huhtikuuta 1661) oli skotlantilainen sotilas, joka palveli Ruotsin ja Skotlannin alaisuudessa.

Alexander Leslie oli Grampianvuorilla sijaitsevan linnan kapteenin avioton poika[1]. Hän kuului Leslien klaaniin, mutta hänet kasvatettiin Campbellien talossa[2]. Kolmikymmenvuotisessa sodassa hän johti muun muassa Stralsundin puolustusta ja osallistui Lützenin taisteluun. Hänet nimitettiin Ruotsin sotamarsalkaksi vuonna 1636.

Skotlantiin palattuaan Leslie alkoi johtaa Covenantin armeijaa, joka oli Skotlannin historian ensimmäinen ammattiarmeija[3]. Monet sen sotilaista olivat kolmikymmenvuotisen sodan veteraaneja, ja Ruotsi maksoi osan Leslielle maksamatta jääneestä palkasta aseina ja ammuksina[2].

Skotit voittivat englantilaiset Newburnissa ja Marston Moorissa, ja Kaarle I antautui heidän vangikseen vuonna 1646. Leslie luovutti Kaarlen Englannin parlamentille, joka ei vielä tuolloin ollut kovan linjan puritaanien hallitsema. Myöhempään konfliktiin skottien ja Oliver Cromwellin joukkojen välillä Leslie suunnitteli puolustusstrategiaa mutta ei osallistunut varsinaiseen taistelutoimintaan. Cromwellin joukot vangitsivat hänet, mutta Ruotsin kuningatar Kristiina neuvotteli hänet vapaaksi[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alexander Leslie, 1st Earl of Leven, c.1580-1661 BCW Project. Viitattu 11.4.2020. (englanniksi)
  2. a b Alexander Leslie, 1st Earl of Leven Undiscovered Scotland. Viitattu 11.4.2020. (englanniksi)
  3. Balgonie Castle, artillery fortification Historic Environment Scotland. Viitattu 11.4.2020. (englanniksi)
  4. Early Gaelic Book Collections > J. F. Campbell Collection > Universal historical dictionary > Volume 2 (pdf) (Leslien tiedot nimellä Leven, koska hän oli Levenin jaarli) National Library of Scotland. Arkistoitu 10.4.2020. Viitattu 11.4.2020. (englanniksi)