Alex Jones

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alex Jones
Alex Jones vuonna 2017
Alex Jones vuonna 2017
Henkilötiedot
Koko nimi Alexander Emerick ”Alex” Jones
Syntynyt11. helmikuuta 1974 (ikä 50)
Dallas, Texas, Yhdysvallat
Ammatti Radiojuontaja, ohjaaja, näyttelijä ja kirjailija
Ohjaaja
Taiteilijanimet Alexander Jones
Emerick Jones
Aktiivisena 1980–
Tunnetuimmat ohjaukset Endgame
Loose Change
The Obama Deception
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
InfoWars.com, PrisonPlanet.TV
IMDb

Alexander Emerick "Alex" Jones (s. 11. helmikuuta 1974 Dallas, Texas) on yhdysvaltalainen radiojuontaja, kirjoittaja, journalisti, elokuvantekijä[1] ja salaliittoteoreetikko.[2] Hänen syndikoitu päivittäinen uutis- ja puheohjelmansa Alex Jones Show lähetetään Genesis Communication Networkin kautta yli 100:n AM-, FM- ja paikallisradion kautta kaikkialle Yhdysvalloissa ja internetissä podcastina.[3][4]

Jonesin perustamia internetsivuja ovat Infowars.com, PrisonPlanet.tv, PrisonPlanet.com ja NewsWars.com. Jonesin YouTube-kanavalla oli yli 2 miljoonaa tilaajaa ja sen kautta oli katsottu ohjelmia marraskuuhun 2017 mennessä yli 1,434 miljardia kertaa.[5] Kuuntelija- ja katsojatilastojen mukaan yksi suosituimmista vieraista ohjelmassa on ollut Gerald Celente.[6]

Alex Jones poistettiin täydellisesti suurimmilta verkkosivustoilta, kun YouTube, Facebook, Apple, Spotify poistivat hänen kanavansa elokuussa 2018. Jones pääsi ääneen uudelleen vasta joulukuussa 2023, kun Tucker Carlson haastatteli häntä ohjelmaansa[7]. Seuraavana päivänä Elon Musk kysyi X/Twitterin käyttäjiltä pitäisikö Jonesin paluu sallia, mitä yli 70 % käyttäjistä kannatti.[8]

Radio-ohjelmassaan Jones käsittelee muun muassa väitettyä uutta maailmanjärjestystä, hallituksen, sotatoimien, talouden ja yksilönvapauden tilaa päivän uutisten, Yhdysvaltain hallituksen asiakirjojen ja ohjelmaan soittavien vieraitten kanssa. Jonesia on kuvailtu oikeistolaiseksi[9][10], konservatiiviseksi[11][12][13][14] ja salaliittoteoreetikoksi[15][16][17]. Psykologi todisti oikeudessa, että Jonesilla on diagnosoitu narsistinen persoonallisuushäiriö[18].

Alex Jones Show[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähetystä kuullaan yli 100 kanavalta Yhdysvalloissa jokainen arkipäivä klo 11:00–14:00 paikallista aikaa. Kolmen tunnin pituinen ohjelma käy läpi päivän uutisia ja tapahtumia. Radio-ohjelmaan soittavat sekä ohjelmaan ennalta sovitut vieraat sekä kuuntelijat. Ohjelmia voi kuunnella suorastreamina internetistä ja lukuisilta yhdysvaltalaisista radiokanavilta tai ladata myöhemmin infowars.com-sivujen audioarkistosta. Radiolähetystä voi seurata myös suorana videolähetyksenä. Ohjelmaa voi tukea videojäsenyyden ja oheistuotteitten kautta sekä kerran vuodessa noin vuorokauden kestävän "Money Bomb"-lähetysten yhteydessä.

Alex Jones Show’n sisältöä on kokoamassa noin 17 henkilön ryhmä kirjoittajia.lähde? Ohjelmassa ovat vierailleet mm. Vietnamin sodan veteraani ja Minnesotan entinen kuvernööri, salaliittoteoreetikko Jesse Ventura, kongressiedustaja ja presidenttiehdokas Ron Paul, tulevaisuudentutkija Gerald Celente, näyttelijät Christopher Walken, entinen presidentti Donald Trump,[19][20][21] elokuvaohjaaja Mike Norris, kirjailija Vincent Bugliosi, David Icke, Matt Drudge, poliitikko Dennis Kucinich sekä Richard Belzer. Näyttelijöistä ohjelmassa on vieraillut ainakin Charlton Heston, G. Edward Griffin ja Joe Rogan.

Jones kuvailee itseään libertaristiksi ja paleokonservatiiviksi, joka vastustaa Yhdysvaltain hallinnon ja suurten pankkiirien (Goldman Sachs, Rothschild, Lehman Brothers ja Morgan Stanley) toimenpiteitä. Hän on kritisoinut Rothschildin pankkiirisukua Natsi-Saksan ja eri sotien rahoittamisesta. Jonesin mukaan Yhdysvaltain hallinto oli syyskuun 11. päivän iskujen takana ja käytti iskuja pelon lietsomiseen, sotatoimien oikeuttamiseen ja kansalaisoikeuksien rajoittamiseen. Alex Jones Show’ssa on myös tuotu esiin hallituksen myöntämää skandaalia, jossa se on myynyt ja toimittanut tuhansia automaattiaseita suoraan Meksikon huumekartelleille.

Hän on tuonut esiin teorian, että Sandy Hookin koulusurmat oli lavastettu, tavoitteena aseiden omistusoikeuden rajoittaminen, mutta on useaan otteeseen kertonut muuttaneensa mieltään.[22]

Uskonnoltaan Alex Jones on kristitty. Hän vastustaa aborttia, jota hän pitää murhana. Jones vastustaa geenimanipulointia ja kannattaa luomuviljelyä.

Dokumenttielokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jones on tuottanut useita dokumenttielokuvia. Dokumenteissaan hän sanoo tuovansa esiin valtaapitävän eliitin hämäräperäisiä toimia ja yhteyksiä terroritekoihin. Varsinkin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen hänen dokumenttinsa ovat keskittyneet kertomaan, kuinka Yhdysvaltain hallinto ja Uusi maailmanjärjestys -salaseura (New World Order/NWO) olivat näiden terrori-iskujen takana, sekä kertomaan Jonesin teorioita terroriteoista ja niiden tarkoitusperistä ja seurauksista.

Hänen tunnetuimpia dokumenttejaan ovat mm.

Sandy Hook -oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alex Jones väitti joulukuun 14, 2012 tapahtuneen Sandy Hook -kouluammuskelun olleen lavastettu ja uhrien vanhempien olleen vain kriisinäyttelijöitä. Tämä on osoitettu vääräksi tiedoksi.[23] Jones väitti, että Sandy Hookin ampuminen oli "täysin väärennös" ja "jättimäinen huijaus", jonka toisen perustuslain muutoksen vastustajat olivat toteuttaneet.[24] Maaliskuussa 2018 kuusi Sandy Hook Elementary Schoolin ampumisen uhrien perhettä ja hyökkäykseen vastannut FBI-agentti nostivat Jonesia vastaan kunnianloukkauskanteen väärien väitteiden levittämisestä, mikä johti eloonjääneiden häirintään, ahdisteluun ja uhkailuun.[25]

27. syyskuuta 2021 Teksasin piirituomari antoi Jonesia vastaan kolme yksipuolistaselvennä tuomiota, joissa häntä vaaditaan maksamaan kaikki vahingonkorvaukset kahdessa kanteessa, jotka Sandy Hookissa kuolleiden lasten perheet olivat nostaneet häntä vastaan vuonna 2018. Nämä tuomiot tulivat sen jälkeen, kun Jones oli toistuvasti jättänyt luovuttamatta asiakirjoja ja todisteita tuomioistuimen määräämällä tavalla, mitä tuomari luonnehti "räikeäksi vilpilliseksi vilpillisyydeksi ja tunteettomaksi piittaamattomuudeksi sääntöjen mukaisista löytämisvelvollisuuksista".[26]

Jones teki sovintoesityksen, jossa hän tarjosi 19:lle uhrilleen 120 000 dollarin korvauksia kullekin, mutta useimmat torjuivat tarjouksen heti[27].

Huhtikuussa 2022 Jones määrättiin korvaamaan miljoonan dollarin oikeudenkäyntikulut kahdelle vanhemmista ja yhdelle muulle henkilölle, jota Jones oli valheellisesti väittänyt ampujaksi.[28] Vuosina 2015–2018 Jones oli tienannut lisäravinteita myyvällä verkkokaupallaan yhteensä 165 miljoonaa dollaria, keskimäärin 110 000 dollaria päivässä[29][30]. Erityisesti päivät, jolloin Jones levitti radiossa valheita Sandy Hookista, olivat kaupalle tuottoisia[30].

Vuonna 2022 oikeusistuimet määräsivät Jonesin ja hänen yhtiönsä maksamaan yhteensä 1,5 miljardin dollarin vahingonkorvaukset Sandy Hookin lasten perheille.[31][32][33]

Jonesin uhrien mukaan Jones pyrki välttämään vahingonkorvauksien maksamisen siirtämällä varansa perheenjäsenten tai pöytälaatikkoyritysten haltuun[34]. Jones haki yhtiönsä ja itsensä yrityssaneerauksen suojaan.[35][36] Oikeus kuitenkin määräsi, ettei Jones voi välttää korvauksien maksamista yrityssaneerauksen avulla, vaan hänen täytyy korvata loukkaamilleen perheille ainakin 1,1 miljardia dollaria.[37][38]

Sosiaalisen median rajoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YouTube poisti Jonesin kanavan 6. elokuuta 2018. Alex Jones Channel -kanavalla oli tuolloin 2,4 miljoonaa tilaajaa ja sen videoita oli katsottu yli 1,5 miljardia kertaa. Kanava rajoitettiin ensin heinäkuussa lasten vaarantamisen ja vihapuheen takia[39] ja poistettiin kokonaan, koska Alex Jones oli toistuvasti esiintynyt YouTube-videoilla, vaikka hänellä oli päällä 90:n päivän kielto YouTubesta. Facebook poisti 2018 elokuussa Jonesin ja hänen ohjelmiensa ja kanavansa sivut ja Apple ja Spotify poistivat hänen podcastinsa. 7. syyskuuta, myös Twitter poisti hänen ja Infowarsin kanavat.[40][41][22]. Kaikissa tapauksissa perustelut liittyivät kiusaamiseen,ahdisteluun, vihapuheeseen tai alustojen yhteisönormien rikkomiseen.[39]

2. toukokuuta 2019 Facebook poisti Jonesin palvelusta.[42]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonesilla on diagnosoitu narsistinen persoonallisuushäiriö. Asia tuli ilmi osana oikeudenkäyntiä.[43]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Alexander Zaitchik: Glenn Beck's Shtick? Alex Jones Got There First 4.3.2011. Rolling Stone. Viitattu 11.2.2015. (englanniksi)
 2. Byford, Jovan: Conspiracy Theories: A Critical Introduction, s. 11. Palgrave Macmillan. ISBN 9780230349216. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
 3. 100 AM & FM Radio Stations you can hear Alex Jones on + Short Wave dir.groups.yahoo.com. Arkistoitu 16.4.2013. Viitattu 17.10.2012. (englanniksi)
 4. Listen On The Internet Alex Jones; Infowars: There's a war on for your mind! infowars.com. Arkistoitu 7.1.2012. Viitattu 10.01.2012. (englanniksi)
 5. TheAlexJonesChannel YouTube. Viitattu 19.11.2017.
 6. Alex Jones Show, Gerald Celente U.S. Financial Markets to Collapse by End of 2010- 1/7 Mirrored, viitattu 28. tammikuuta 2012
 7. Ep. 46 The Alex Jones Interview, 2023-12-08
 8. https://twitter.com/elonmusk/status/1733529033575465381
 9. Noonan, Peggy: Keeping America Safe From the Ranters Wall Street Journal. 3.10.2009. Arkistoitu 5.3.2014. Viitattu 3.4.2014. (englanniksi)
 10. In a 2000 Milwaukee Journal Sentinel article by Jim Henderson, Alex Jones is described as a "a right-wing radio talk show host"
 11. BART Officer Threats cbs5.com. Arkistoitu 11.5.2011. Viitattu 13.12.2010.
 12. An article in the San Jose Mercury News describes Alex Jones as a "conservative radio talk show host."
 13. Two articles in the St. Louis Post-Dispatch from March and April of 2009 describe Jones as a "conservative radio commentator"
 14. Norman, Tony. "A nutty way of discussing health care", Pittsburgh Post-Gazette, 2009-08-14. Luettu 2011-02-25. Archived from the original on 2009-08-17. 
 15. Duggan, Paul: Austin Hears the Music And Another New Reality; In Texas Cultural Center, People Prepare to Fight Terror The Washington Post. 26.10.2001. Arkistoitu 14.10.2013. Viitattu 3.4.2014. (englanniksi)
 16. Dixon, Hayley: 'Idiot' Bilderberg conspiracy theorist Alex Jones disrupts BBC politics show Telegraph.co.uk. 9.6.2013. Viitattu 3.4.2014. (englanniksi)
 17. The Conspiracy Files: 9/11 - Q&A: What really happened 16.1.2007. BBC. Viitattu 3.4.2014. (englanniksi)
 18. Borchers, Callum: Alex Jones is a narcissist, a witness testifies. And he’s undermining his own attorneys. Washington Post 20.4.2017. https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2017/04/20/alex-jones-is-a-narcissist-a-witness-says-and-possibly-the-worst-client-ever/
 19. Alex Jones, Host and Conspiracy Theorist, Says Donald Trump Called to Thank Him nytimes.com. (englanniksi)
 20. 11 times Donald Trump sounded a lot like Alex Jones news.vice.com. (englanniksi)
 21. Alex Jones, Pizzagate booster and America’s most famous conspiracy theorist, explained; Alex Jones thinks Barack Obama is a literal demon from hell. Donald Trump respects him. vox.com. (englanniksi)
 22. a b Facebook, Apple, YouTube and Spotify ban Infowars' Alex Jones 6.8.2018. Guardian.
 23. FACT CHECK: FBI Admits Sandy Hook Hoax? Snopes.com. Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 24. Matthew Haag: Sandy Hook Parents Sue Alex Jones for Defamation The New York Times. 17.4.2018. Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 25. Alex Jones sued by six more families of Sandy Hook victims The Independent. 25.5.2018. Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 26. Jennifer Calfas: Alex Jones Held Liable in Sandy Hook Defamation Cases Wall Street Journal. 1.10.2021. Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 27. Rob Ryser: Sandy Hook dad who rejects Alex Jones’ defamation settlement offer vows to ‘fight him’ at damages trial NewsTimes. 30.3.2022. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
 28. Rob Ryser: Judge orders Alex Jones to pay $1M in fees to 4 Sandy Hook parents CT Insider. 19.4.2022. Arkistoitu 20.4.2022. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
 29. William Vaillancourt, William Vaillancourt: Alex Jones Raked in $165 Million Over Three Years Selling Supplements and Prepper Gear Rolling Stone. 7.1.2022. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
 30. a b Alex Jones' Infowars Store Made $165 Million Over 3 Years, Records Show HuffPost. 7.1.2022. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
 31. Jack Queen: Jury awards $45.2 million in punitive damages in Alex Jones Sandy Hook trial Reuters. 6.8.2022. Viitattu 20.10.2023. (englanniksi)
 32. Jack Queen, Jacqueline Thomsen, Jacqueline Thomsen: Alex Jones must pay Sandy Hook families nearly $1 billion for hoax claims, jury says Reuters. 13.10.2022. Viitattu 20.10.2023. (englanniksi)
 33. Jack Queen: Alex Jones ordered to pay $473 million in punitive damages in Sandy Hook defamation case Reuters. 10.11.2022. Viitattu 20.10.2023. (englanniksi)
 34. Rob Ryser: Sandy Hook parents sue Alex Jones again, accuse him of trying to ‘shield assets’ in defamation cases NewsTimes. 8.4.2022. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
 35. Alex Jones' Infowars files for bankruptcy after defamation suits BBC News. 18.4.2022. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
 36. Tom Hals, Jonathan Stempel, Tom Hals: Alex Jones files for bankruptcy following $1.5 billion Sandy Hook verdicts Reuters. 2.12.2022. Viitattu 20.10.2023. (englanniksi)
 37. https://www.nytimes.com/2023/10/19/us/politics/alex-jones-sandy-hook.html
 38. Dietrich Knauth: Alex Jones must pay $1.1 billion of Sandy Hook damages despite bankruptcy - court Reuters. 19.10.2023. Viitattu 20.10.2023. (englanniksi)
 39. a b Todd Spangler, Todd Spangler: YouTube Deletes Videos Posted by Infowars, Suspends Alt-Right Channel From Live-Streaming Variety. 26.7.2018. Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 40. War on InfoWars? YouTube shuts down Alex Jones’ channel with 2.5mn subscribers 6.8.2018. RT.
 41. Facebook ja muut teknologiajätit poistivat amerikkalaisen valeuutissivuston sisältöjä verkosta yle.fi.
 42. https://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-facebook-ban-alex-jones-milo-yiannopoulos-20190502-story.html
 43. https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2017/04/20/alex-jones-is-a-narcissist-a-witness-says-and-possibly-the-worst-client-ever/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alex Jones.
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Alex Jones.

Viralliset sivustot

Muita sivuja

Elokuvat