Alessandro Mendini

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alessandro Mendini vuonna 2008

Alessandro Mendini (s. 1931 Milano) on italialainen muotoilija ja arkkitehti, joka ollut tärkeä italialaiselle suunnittelulle. Hän on työskennellyt esimerkiksi Casabella, Modo ja Domus -lehdissä.

Hänen suunnitteluilleen on ominaista kiinnostus sekoittaa kulttuureja ja eri ilmaisumuotoja, hän luo grafiikkaa, huonekaluja, sisustuksia, maalauksia, installaatioita, arkkitehtuuria ja kirjoittaa artikkeleja ja kirjoja[1]. Häntä kiinnostaa erityisesti nykymuotoilu.[1] Hän opettaa Milanon yliopistossa ja omistaa Francesco-veljensä kanssa The Atelier Mendinin, joka on perustettu 1989 Milanossa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mendini valmistui arkkitehdiksi Milanossa vuonna 1959. Työskenneltyään arkkitehtitoimistossa hän päätti toimia tutkimuksen ja kritiikin parissa, jolloin hänestä tuli muotoilun vaihtoehtokulttuurin monipuolinen henkilö 1970-luvulla. Hän toimi tiiviisti muotoilujulkaisuiden teoreettiseksi kehittämiseksi. Hänen toimiessaan toimittajana Casabella-lehdestä tuli Italian "Radical Designin" äänenkannattaja ja hän seurasi tuolloin Archizoomia, Superstudiota ja muotoilijoita, kuten Ettore Sottsassia, sekä uusia postmodernistisia ryhmiä Yhdysvalloissa ja Itävallassa.[2] Hän oli perustamassa vuonna 1973 Global Tools-muotoilukoulua.

Mendini liittyi vuonna 1979 Alchimia-ryhmään ja hänestä tuli pian sen toiminnan johtohahmoja. "Re-design" ja "Banal-design" ovat Mendiniin yhdistettyjä muotoilun käsitteitä. Ajan tunnetuin muotoiluesine oli Alchimialle tehty Proust-nojatuoli. Mendini kehitti myös koristekuvioita muovilaminaatteihin.

Mendini edisti ja kehitti 1980-luvulla Italiassa Nuovo Design tai Neomodernismo nimistä muotoilusuuntausta. Hän on myös työstänyt yrityskuvaprojekteja ja tuotantokonsepteja useille valmistajille, muun muassa Alessille ja Swatchille, jonka taiteellisena johtajana hän toimi.

Hän on toiminut vuodesta 1983 Wienin Taideteollisen korkeakoulun muotoilun professorina ja hänen tuotannostaan on julkaistu useita kirjoja.[3]

Suomalaiselle Orakselle Mendini on suunnitellut La Cucina Alessi by Oras-tuotekokoelman.[1]. Mendini vastaa Alessin myymälöiden kaulusteiden ilmeestä, esimerkiksi Funktion Alessi-myymälästä Helsingissä.[4]

Alessandro Mendini on saanut useita palkintoja ja arvostettuja huomionosoituksia[1], esimerkiksi kunniajäsenyyden Jerusalemin Bezabel Academy of Arts and Design-akatemiassa, Architectural League-palkinnon New Yorkissa ja Chevalier des Arts et des Lettres-palkinnon Ranskassa.

Hänen töitään on esillä monissa museoissa ja yksityiskokoelmissa.[1]

Alessandro Mendinin suunnittelmia esineitä ja rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Oras: Alessandro Mendini, viitattu 11.5.11
  2. Alice Rawsthorn: Made In Italy W. 9/2010. Condé Nast. Viitattu 3.1.2015. (englanniksi)
  3. Alessandro Mendini D-Side. 2001. D-SIDE - Belgi. Viitattu 30.12.2011. (englanniksi)
  4. Taloussanomat: Alessi avasi unelmien kaupan, 20.11.98
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.