Aleksi Litovaara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lauri Aleksi Litovaara[1] (s. 22. huhtikuuta 1976 Helsinki)[2] on suomalainen entinen lumilautailija, joka osallistui Naganon talviolympialaisiin vuonna 1998. Urheilu-uransa jälkeen hän on työskennellyt muun muassa televisiojuontajana, valmentajana ja luennoitsijana.

Urheilu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litovaara voitti half-pipessa Suomen mestaruuden ja Suomi-Cupin vuonna 1994 sekä junioreiden maailmanmestaruuden 1995. Vuonna 1996 hän oli half-pipen maailman rankinglistan ykkönen ja voitti maailmancupin. Vuonna 1997 Litovaara voitti half-pipen EM-pronssia. Hän kilpaili half-pipessa myös vuoden 1998 talviolympialaisissa, joissa lumilautailu oli ensimmäistä kertaa olympialajina, ja sijoittui neljänneksitoista.

Litovaara on ainoa suomalainen, joka on voittanut International Snowboard Federationin miesten maailmancupin kokonaiskilpailun. Lisäksi hän on ensimmäinen suomalainen lumilautailija, joka on saanut omaa nimeään kantavan pro model -nimikkolaudan. Laudan valmistaja oli ranskalainen Rossignol ja siitä tuli maailman myydyin pro model vuonna 1996 sekä Ranskan myydyin lumilauta. Litovaaralle kertyi pro model -lautoja urallaan yhteensä kolme.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Litovaara työskentelee mindfulness-ohjaajana, business coachina, työnohjaajana, ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina, parisuhdevalmentajana, Firstbeat-asiantuntijana ja luennoitsijana. Hän on toiminut myös Mäkelänrinteen urheilulukion psyykkisenä valmentajana. Litovaara kirjoittaa myös blogia Hidasta elämää -sivustolla.

Vuosina 2001–2010 Litovaara teki Aleksi Litovaara Snowboarding (ALS) -nimistä lumilautailusta kertovaa televisio-ohjelmaa. Se äänestettiin vuoden 2005 toiseksi parhaaksi suomalaiseksi urheiluohjelmaksi.[3] Syksyllä 2009 Litovaara juonsi MTV3:n Ennätystehdas-ohjelmaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Competition Results and Participants The XVIII Olympic Winter Games, Official Report Vol III, s. 123. Viitattu 4.3.2017.
  2. Aleksi Litovaara Sports-Reference/Olympic Sports. Arkistoitu 15.12.2012. Viitattu 1.3.2017 (englanniksi).
  3. Aleksi (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Lumilautailija Aleksi Litovaara juontaa Ennätystehtaan

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.