Aleksi Litovaara

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lauri Aleksi Litovaara[1] (s. 22. huhtikuuta 1976 Helsinki)[2] on suomalainen mindfulness-ohjaaja, business coach, työnohjaaja, luennoija ja entinen lumilautailija.

Aleksi Litovaara, ACC, STOry toimii valmentajana yrityksille, urheilijoille, yksityishenkilöille ja ryhmille. Litovaara on mm. Mindfulness-ohjaaja, Ratkaisukeskeinen Coach ja työnohjaaja (STOry), Licensed Trainer of NLP™, Licensed Sports Performance Coach™ sekä hänellä on Suomen Coaching-yhdistyksen Coaching Diplomi. Hän on toiminut Suomen Coaching-yhdistyksen hallituksen jäsenenä 2012-2014. Oman yrityksensä lisäksi Litovaara tekee valmennuksia yhteistyökumppaniensa kanssa sekä toimii luennoitsijana ja juontajana. Litovaara toimi Mäkelänrinteen urheilulukion psyykkisenä valmentajana ja opettajana 2013.

Litovaara oli Ennätystehtaan juontajana MTV3:lla syksyllä 2009.[3] Hän toimi urheilumanagerina PMA - Pulp Managment Agency -firmassa (ent. Sportyard Oy). Hän on pitänyt hyväntekeväisyyslumilautailupäiviä SOS-lapsikylälän nuorille.

Litovaara voitti half-pipessa Suomen mestaruuden ja Suomi-Cupin vuonna 1994 sekä junioreiden maailman mestaruuden vuonna 1995. Vuonna 1996 hän oli half-pipen maailman rankinglistan ykkönen ja voitti maailmancupin. Litovaara onkin ensimmäinen ja ainoa suomalainen mies, joka on voittanut ISF:n (International Snowboard Federation) maailmancupin kokonaiskilpailun. Vuonna 1997 Litovaara voitti half-pipen EM-pronssia. Litovaara kilpaili half-pipessa Naganon olympialaisissa 1998, jossa lumilautailu oli ensimmäistä kertaa olympialajina mukana, ja sijoittui neljänneksitoista. Lisäksi Aleksi Litovaara on ensimmäinen suomalainen lumilautailija, joka on saanut omaa nimeään kantavan pro model -nimikkolaudan. Laudan valmistaja oli ranskalainen Rossignol ja laudasta tuli maailman myydyin pro model vuonna 1996 sekä Ranskan myydyin lumilauta. Litovaaralle kertyi pro model -lautoja urallaan yhteensä kolme.

Vuodet 2001-2010 Litovaara tuotti, ohjasi, kuvasi, editoi ja juonsi Aleksi Litovaara Snowboarding (ALS) -nimistä lumilautailusta kertovaa televisio-ohjelmaa. Katsojat äänestivät ohjelman vuoden 2005 toiseksi parhaaksi suomalaiseksi urheiluohjelmaksi (Telvis).[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Competition Results and Participants The XVIII Olympic Winter Games, Official Report Vol III, s. 123. Viitattu 4.3.2017.
  2. Aleksi Litovaara Sports-Reference/Olympic Sports. Viitattu 1.3.2017 (englanniksi).
  3. Lumilautailija Aleksi Litovaara juontaa Ennätystehtaan
  4. Aleksi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.