Aleksandr Zinovjev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henkilötiedot
Syntynyt
Kostroman alue
Kuollut
Moskova
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Valentin Ferdinandovich Asmus
Opettaja Valentin Ferdinandovich Asmus
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Aleksandr Aleksandrovitš Zinovjev (ven. Александр Александрович Зиновьев; 29. syyskuuta 1922 Pahtino10. toukokuuta 2006 Moskova) oli venäläinen loogikko, sosiologi, kirjailija ja satiirikko. Logiikan alalla tekemänsä työn lisäksi Zinovjev tunnetaan erityisesti vuoden 1976 esikoisromaanistaan Zijajuštšije vysoty (Зияющие высоты, "Ammottavat huiput"), joka julkaistiin lännessä. Hän oli yksi näkyvimpiä Neuvostoliiton toisinajattelijoita ja kirjoitti neuvostoyhteiskuntaa kritisoivan satiirin Homo Sovieticus vuonna 1986.

Vuonna 1978 Zinovjev erotettiin Neuvostoliiton tiedeakatemiasta ja karkotettiin Saksan liittotasavaltaan. Hän asettui Müncheniin, jossa asui vuoteen 1999, jolloin palasi Venäjälle. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Zinovjev kääntyi kannattamaan kommunismia ja vuonna 1996 osoitti avoimen tukensa kommunistien presidenttiehdokkaalle Gennadi Zjuganoville.

Zinovjev herätti huomiota viimeisinä vuosinaan Slobodan Miloševićin kiihkeänä kannattajana. Hän piti tätä aitona "länsimaalaisten" vastaisena taistelijana. Hän sanoi myös ihailevansa Radovan Karadžićia ja Ratko Mladićia [1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]