Aleksander Iljin-Genevski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksander Iljin-Genevski vuonna 1927.

Aleksander Iljin-Genevski (oik. Aleksander Fjodorovitš Iljin, ven. Алекса́ндр Фёдорович Ильи́н-Жене́вский, 28. marraskuuta 18943. syyskuuta 1941 Leningrad) oli venäläinen bolševikki ja shakkimestari, joka tunnetaan myös toimittajana, historioitsijana ja diplomaattina. Puoluenimensä Genevski eli ”geneveläinen” hän sai asuttuaan usean muun venäläisen vallankumouksellisen tavoin maanpaossa Sveitsissä.

Vallankumouksellinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iljin-Genevski liittyi sosialidemokraattiseen työväenpuolueeseen vuonna 1912, mutta joutui jo vuotta myöhemmin lähtemään maanpakoon Sveitsiin. Hän opiskeli Geneven yliopistossa ja voitti myös kaupungin shakkimestaruuden vuonna 1914. Venäjälle palattuaan hän työskenteli muun muassa Pravdan toimittajana ja myöhemmin usean Itämeren laivaston merisotilaille tarkoitetun sanomalehden toimituskunnassa.[1] Yksi lehdistä oli Helsingissä julkaistu Volna, jota Iljin-Genevski oli tekemässä bolševikkien Helsingin neuvoston jäsenenä vuonna 1917.[2] Hän kuului myös helmikuun vallankumouksen jälkeen maaliskuussa 1917 perustettuun Pietarin neuvostoon. Saman vuoden lokakuun vallankumouksesta lähtien Iljin-Genevski toimi erilaisissa tehtävissä sotilaskomissaarina, kunnes hänet 1921 nimitettiin diplomaatiksi Latviaan. Myöhemmin 1920-luvulla Iljin-Genevski työskenteli muun muassa useiden eri lehtien päätoimittajana sekä lokakuun vallankumouksen historiaa kirjoittaneen valtiollisen viraston Istpartin apulaisjohtajana.[1]

Shakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iljin-Genevskiä pidetään shakin neuvostoliittolaisen koulukunnan luojana. Hän ajoi peliä myös osaksi sotilaskoulutusta, jossa sitä käytettiin erilaisten taistelutaktiikoiden ja strategioiden opettamiseen. Iljin-Genevski oli itse kolminkertainen Leningradin shakkimestari 1920-luvulla. Vuonna 1925 hän voitti yhden pelin kuubalaista maailmanmestaria José Raúl Capablancaa vastaan, yhtenä harvoista pelaajista koko maailmassa. Vuosina 1920 ja 1933 Iljin-Genevski järjesti Mikhail Botvinnikin ja Salo Flohrin väliset ottelut Neuvostoliiton mestaruudesta. Yksi hollantilaisen puolustuksen variaatio on myös nimetty hänen mukaansa.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksander Iljin-Genevskin uskotaan kuolleen Leningradin piirityksen aikana syyskuussa 1941 Laatokalla tapahtuneessa saksalaisten ilmaiskussa, mutta joidenkin väitteiden mukaan hän olisi kuollut Stalinin vainojen uhrina.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iljin-Genevskin veli oli Neuvostoliiton laivaston amiraali Fjodor Raskolnikov, joka toimi muun muassa Kaspian- ja Itämeren laivastojen komentajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ильин-Женевский Александр Фёдорович Академик. Viitattu 12.3.2016. (venäjäksi)
  2. Передовой отряд революции Военная литература. Viitattu 12.3.2016. (venäjäksi)