Aldwychin metroasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aldwych
Perustiedot
Metrolinjat Piccadilly
Sijainti 51.51215°N, 0.11595°W
Paikkakunta Lontoo
Avattu 30. marraskuuta 1907
Etäisyydet
Holborn 0,8 km
Rakenne
Tyyppi tunneliasema
Laituriraiteita 1 (valmistuessaan 2)

Aldwych on lakkautettu asema Lontoon metron Piccadilly Linellä. Se palveli pääteasemana lyhyellä osuudella Holbornin metroasemalta. Hyvin alkuperäiskunnossa säilyneet asematilat ovat tehneet siitä suositun elokuvien kuvauspaikan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaviokuva Aldwychin ratahaarasta. Kaaviossa punaisella katkoviivalla 1917 poistetut raiteet, punaisella 1994 lakkautetut. Nykyinen Piccadilly-linja sinisellä. Aldwychin vuoteen 1994 käytössä ollut laituri kaaviossa vasemmanpuoleinen.

Asema oli tarkoitettu eteläiseksi pääteasemaksi Great Northern and Strand Railwaylle, joka johti Finsbury Parkista pohjoisen suunnasta. Great Northernin ja Piccadilly and Brompton Railwaysin linjat kuitenkin yhdistettiin, jolloin Aldwych jäi Holbornin aseman suunnasta omaksi haarakseen. Vaikka Holbornin ja Aldwychin välille rakennettiin kaksi tunnelia, vain toisessa on kiskot jäljellä.

On epäselvää, mistä syystä Aldwychin metroasema rakennettiin, vaikka se oli jäämässä omituisesti perustettavasta metrolinjasta sivuun. Erään käsityksen mukaan päätös aseman saamisesta Aldwychiin oli poliittinen, mutta toisaalta suunnitelmia radan jatkamisesta Thames-joen alitse Aldwychistä etelään oli ollut vireillä. Näistä suunnitelmista kuitenkin luovuttiin melko varhaisessa vaiheessa.

Aldwychin metroasema avattiin nimellä Strand 30. marraskuuta 1907, jolloin se välitti pelkästään syöttöliikennettä Holbornin metroasemalle.[1]

Tästä poikkeuksena oli myöhäisillan junavuoro, joka kulki Finsbury Parkiin ja palveli läheisen teatterin yleisöä. Se lopetettiin 1908, ja vuodesta 1912 liikennettä Holborniin hoidettiin yhdellä junalla entisten kahden asemesta. Matkustajamäärien jäätyä suunniteltua alhaisemmiksi toinen raide purettiin vuonna 1917 ja Aldwychiin jäi vain yksi laituri.

Syöttöliikenne Aldwychistä jatkui vuoteen 1940 jolloin ratahaara suljettiin ja metroliikenteen käytössä olleesta laiturista tuli julkinen väestösuoja. Toinen, jo käytöstä poistettu tunneli ja laituri muutettiin varastotiloiksi, joihin Elginin marmorit tuotiin suojaan pommituksilta. Liikenne aloitettiin uudelleen vuonna 1946 ja se jatkui aina 30. syyskuuta 1994 asti. Asema oli vuosia jatkuvan lakkautusuhan alla. 1990-luvulle tultaessa hissien uusiminen olisi ollut tarpeen, mutta se katsottiin taloudellisesti kannattamattomaksi, joten koko Aldwychin ratahaara suljettiin. Hissien ja rakenteiden kunnostaminen olisi maksanut arviolta 3–5 miljoonaa puntaa ja aseman päivittäinen käyttäjämäärä oli ainoastaan 600.[2]

Vuosien ajan Aldwychin asema tuli suosituksi kuvauspaikaksi elokuva- ja televisiotuotannoille, jotka halusivat käyttää aitoa asemamiljöötä.[3] Koska ratahaaralla ei ollut läpikulkuliikennettä ja sen ainoa asema oli suljettuna viikonloppuisin kuvausryhmät pystyivät työskentelemään häiriöttömästi toisin kuin avoinna olevilla asemilla. Vuonna 1917 suljettua laituria on käytetty vuosia testauspaikkana uusille laiturisuunnitelmille.

Suljetulla asemalla on yhä useita alkuperäisiä vuoden 1907 piirteitä, kuten esimerkiksi opas- ja nimikyltit, hissin rakenteet ja lippuhallin puhelinkioskit. Rakennus on suojeltu.[1] Aseman maanpäälliset osat ovat vuokrattu tapahtuma- ja taidenäyttelytarkoituksiin. Asemarakennuksen julkisivukorjauksen yhteydessä palautettiin näkyviin sen alkuperäinen nimi Strand.

Käyttö mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aldwychin metroasemaa on nähty The ProdigynFirestarter”- sekä Fightstarin ”Waste A Moment” -musiikkivideoissa. Myös elokuvan V niin kuin verikosto joitakin kohtia on kuvattu Aldwychin metroasemalla.lähde? Elokuvassa Taistelu Englannista Aldwychin metroasema nähdään väestönsuojana.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aldwych Underground Station (Arkistoitu – Internet Archive) English Heritage
  2. Aldwych London Underground Hisotry
  3. Aldwych (Arkistoitu – Internet Archive) Cravens Heritage Trains
  4. Taistelu Englannista -elokuva

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]