Albertus Seba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albertus Seba esittelemässä kokoelmansa liskoa. Muotokuva vuodelta 1731.

Albert Seba (12. toukokuuta 1665 Etzel, Friedeburgin lähellä Itä-Friisiassa2. toukokuuta 1736 Amsterdam) oli saksalais-hollantilainen apteekkari, eläintieteilijä ja keräilijä.

Albert Seban vanhemmat olivat talonpoika Johann Wilken Seba ja Grete Albers. Hän muutti nuorukaisena oppipojaksi Amsterdamiin, ja sai apteekkarin oikeudet 1697. Vuonna 1698 Seba avioitui apteekkarikollegansa tyttären Anna Loopesin kanssa. Vuonna 1700 hän avasi apteekin Amsterdamin sataman tuntumaan. Hän pyysi kaukomaille purjehtivien laivojen miehistöä ja lääkäreitä toimittamaan itselleen eksoottisten maiden kasveja ja eläimiä, joita hän voisi käyttää rohtojen valmistuksessa. Hän ryhtyi keräämään käärmeitä, lintuja, hyönteisiä, liskoja ja kotiloita. Vuodesta 1711 alkaen hän toimitti rohtoja Venäjän hoviin Pietariin. Tässä vaiheessa hänen kokoelmansa oli jo kuuluisa, ja tsaari Pietari Suuri osti sen vuonna 1716. Seba aloitti uuden kokoelman keräämisen, ja siitä tuli entistäkin hienompi.

Seba julkaisi kokoelmansa kasveista, eläimistä ja kummajaisista luetteloita, Locupletissimi rerum naturalium thesauri accurata descriptio – Naaukeurige beschryving van het schatryke kabinet der voornaamste seldzaamheden der natuur, vuodesta 1734 lähtien. Kaikkiaan luetteloita julkaistiin neljä, joista kaksi postuumisti 1759 ja 1765. Lutteloiden näytteet olivat kauniisti maalattuja, mutta tekstiä oli niukasti. Lajien tunnistaminen oli usein vaikeaa, ja myöhemmät tutkijat ovat suhtautuneet luetteloihin kriittisesti, kuten Coenraad Jacob Temminck vuonna 1820, jonka mielestä Seba oli ”keräilijä vailla makua ja havaintokykyä, pikemminkin epätarkka muotoilija”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chansigaud, Valérie: The History of Ornithology. Mame, Ranska: New Holland Publishers, 2009. ISBN 978 1 84773 433 4.
Käärmetaulu Seban luettelosta.
Seepia, Seban luettelon kuvitusta.