Alberto João Jardim

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alberto João Cardoso Gonçalves Jardim (s. 4. helmikuuta 1943, Funchal, Madeira) on Madeiran autonomisen alueen hallinnon presidentti. Virassaan hän on istunut vuodesta 1978 lähtien. Hän edustaa Portugalin PSD-puoluetta. Hänen persoonansa on aina ollut kiistelty. Hän on tällä hetkellä yksi kiistellyimmistä poliitikoista Portugalissa.

Jardim oli yksi Partido Social Democrata -puolueen perustajista. Nimestään huolimatta se edustaa sosialidemokratian sijasta oikeisto-liberaalia suuntausta. Puolue perustettiin toukokuussa 1974 kuukausi neilikkavallankumoksen jälkeen. Neilikkavallankumouksessa maan vasemmistolaisia aineksia sisältänyt armeija syrjäytti aiemman oikeistodiktatuurin. PSD-puolueen tuki oli Madeiralla vahva ja Jardim valittiin vuonna 1978 Madeiran autonomisen alueen ensimmäiseksi presidentiksi.

Jardim erosi tehtävistään 19. helmikuuta 2007 protestina Portugalin hallinnon hyväksymälle laille alueiden varainkäytöstä. Tämän johdosta Madeiralla järjestettiin ennenaikaiset vaalit, jossa Jardim tuli valituksi uudestaan ylivoimaisella enemmistöllä.

Jardim on kiistelty poliitikko, hänen poliittiset vastustajansa pitävät häntä puhtaana populistina ja hän on tunnettu terävistä hyökkäyksistä oppositiota kohtaan. Kaikesta huolimatta hänen kansansuosionsa on säilynyt vankkumattomana kolmekymmentä vuotta. Jardimin aikana on nimittäin onnistuttu kohentamaan oloja Madeiralla usealla eri alalla. Suurin syy tälle on Madeiran pääsy monien Euroopan Unionin tukirahastojen piiriin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.