Albert Namatjira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albert Namatjira vuonna 1949

Albert Namatjira (28. heinäkuuta 19028. elokuuta 1959) oli australialainen taiteilija. Namatjira oli aboriginaali ja hän kuului läntiseen arrante-heimoon. Hän on luultavasti tunnetuin aboriginaalitaiteilija. Vaikka hänen taideteoksensa eivät ole perinteistä aboriginaalitaidetta, ne ovat saaneet niistä voimakkaasti vaikutteita.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Namatjira syntyi Hermannsburgissa lähellä Alice Springsiä vuonna 1902. Namatjira kastettiin hänen vanhempiensa käännyttyä kristinuskoon ja hänet kasvatettiin lähetysasemalla länsimaiseen tapaan. 16-vuotiaana hän palasi aboriginaalien perinteisen elämäntavan pariin arrante-heimon keskuuteen. Hän palasi sivistyksen piiriin 18-vuotiaana ja meni naimisiin. Namatjira työskenteli kamelinkuljettajana Keski-Australiassa, jota hän kuvasi myöhemmin töissään. Vuonna 1934 hän tutustui länsimaiseen taiteeseen tavattuaan kaksi melbournelaista taiteilijaa. Hän toimi oppaana toiselle heistä vuonna 1936 ja oppi vesivärimaalauksen.

Menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Namatjira maalasi tunnistettavalla tavalla, ja monet hänen maalauksistaan kuvasivat australialaista maisemaa geologiset piirteet taustalla ja australialaista kasvistoa etualalla. Vuonna 1938 hän piti ensimmäisen näyttelynsä Melbournessa, ja sitä seurasivat näyttelyt Sydneyssä ja Adelaidessa. Kuningatar Elisabet II kiinnostui hänen taiteestaan, ja hän sai kuningattarelta palkinnon ja tapasi hänet vuonna 1954. Oman taiteensa ohella William Dargien tekemä muotokuvamaalaus hänestä voitti Archibald-palkinnon 1956.

Loppuelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arrante-heimon jäsenillä oli tapana jakaa kaikki omaisuutensa keskenään, tämä johti siihen että Namatjira joutui elättämään eräässä vaiheessa yli 600 kerjäläistä. Hän menetti rahaa kun häneltä huijattiin rahaa kahteen otteeseen tonttikaupoilla. Vaikka hän oli aikansa suosituimpia australialaisia taiteilijoita hän eli suhteellisessa köyhyydessä. Hän muutti vaimonsa kanssa Alice Springsin lähistölle.

Namtjiraa syytettiin erään aboriginaalinaisen, Fay Iowan, kuolemasta, kun naisen tappaneet aboriginaalit olivat saaneet alkoholia viskipullosta, jonka Namatjira oli jättänyt autonsa penkille. Alkoholin välittäminen aboriginaaleille oli laitonta ja hänet tuomittiin kuudeksi kuukaudeksi vankilaan. Tuomio tosin muutettiin julkisen kohun jälkeen yhteiskuntapalveluksi. Namatjiraa vaivasi kuitenkin erään Iowan perheenjäsenen tekemä rituaalimurha, jossa uhria osoitetaan luunkappaleella ja kirotaan. Namatjira sai sydänkohtauksen vuonna 1956 ja joutui sairaalaan. Hän julkaisi vielä kolme maalausta ennen kuolemaansa vuonna 1959.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]