Albert Mooney

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Albert Mooney (12. huhtikuuta 1906 Denver7. toukokuuta 1986 Dallas) oli itseoppinut yhdysvaltalainen lentokonesuunnittelija. Hän perusti veljensä Arthur Mooneyn kanssa Mooney Aircraft Company -lentokonetehtaan.[1]

Al Mooney oppi koneenrakennuksen isänsä työn kautta. Hänen isänsä rakensi laitteita rautateille Denver and Rio Grande -yhtiössä. Al kokeili lentokoneen suunnittelua teini-ikäisenä.[2]

Eaglerock-lentokone.

Mooney korjasi Swallow Airplane Companyn sattumalta paikalle sattuneen lentokoneen rakenteen virheitä. Tätä kautta hän sai työpaikan Alexander Aircraft Companystä piirtäjänä.[3] Hän suunnitteli M-1-lentokoneen. Vuonna 1926 hän työskenteli Montague-yrityksessä, jolle suunnitteli M-2. Mooney palasi Alexander-yhtiöön, kun Montague oli kaatunut. Hän toimi yhtiön pääinsinöörinä. Hänen suunnitelmansa oli muun muassa Bullet, joka oli alatasokone, jossa oli sisäänvedettävä laskuteline.

Vuonna 1929 hän perusti Bridgeport Machine yhtiön tuella Kansasiin Mooney Aircraft Corporationin. Yrityksen ensimmäinen kone oli Mooney A-1 eli M-5. Yhtiö kaatui pian. M-6 oli ollut sen suunnittelupöydillä.

Vuonna 1934 Mooney pääsi töihin laman aikanakin pärjänneeseen AviaBellanca Aircraft -yhtiöön sen pääsuunnittelijaksi. Hän suunnitteli Bellanca Airbus -rahtikoneen ja Irish Swoop -kilpakoneen.

Bellancalta lähdettyään Mooney toimi Monocoupe Corporationissa, joka meni konkurssiin ja sen tuotteet osti Culver Aircraft, jonka pääsuunnittelijaksi hän pääsi vuonna 1937. Mooney suunnitteli Culver Cadet -taitolentokoneen. Kesällä 1946 hän perusti uudestaan nimeään kantavan yhtiön. Yhtiön ensimmäinen kone oli M-18 ja toinen M-20. Rahoittajan kuoltua yritys oli kaatua, mutta uudet rahoittajat nostivat sen jaloilleen. Mooney lähti yhtiöstä Lockheedille.

M-18 Mooney Mite

Hän osallistui Lockheed Jetstarin suunnitteluun.

Hän jäi eläkkeelle vuonna 1968 ja kuoli Dallasissa 80-vuotiaana vuonna 1986.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Al Mooney Story:They All Fly Through the Same Air mooneyevents.com. Viitattu 30.1.2007.
  2. An Interview with Al Mooney 1975. International Mooney Society. Viitattu 21.1.2008.
  3. Mooney Aircraft history performance and specification pilotfriend.com. Viitattu 31.1.2006.