Albanian saksalaismiehitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albanian saksalaismiehitys
Königreich Albanien
1943–1944
Flag of Albania (1943–1944).svg Royal Coat of arms of Albania (1939–1943).svg
lippu vaakuna

Albanian kartta vuonna 1943.
Albanian kartta vuonna 1943.

Valtiomuoto Perustuslaillinen monarkia
Mehdi Frashëri Valtionhoitaja
Pääkaupunki Tirana
Kielet albania
Valuutta frangiselvennä
Motto ”Albania albaaneille, kuolema pettureille”
Kansallislaulu Hymni i Flamurit
Edeltäjä(t) Albanian protektoraatti
Seuraaja(t) Albanian demokraattinen hallitus
Jugoslavian sosialistinen liittotasavalta

Albania oli Saksan miehittämä toisen maailmansodan aikana vuodesta 1943 vuoteen 1944. Ennen Italian ja liittoutuneiden aselepoa 8. syyskuuta 1943 Albania oli Italian hallussa. Aselevon ja Italian lähdön akselivalloista jälkeen saksalaisjoukot miehittivät Albanian.

Saksa asetti Midhat Frashërin johtaman Balli Kombëtar -puolueen Albanian johtoon. Saksan hallitsemaan Albaniaan kuului Kosovo, osa läntisestä Makedoniasta ja itäisestä Montenegrosta sekä Tutinin kaupunki Serbiasta. Yksi Balli Kombëtarin tavoitteista oli kaikkien albaanien asuttamien alueiden liittäminen Albaniaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinä-elokuussa 1943 Saksa miehitti Albanian lentokentät ja satamat muka suojellakseen sitä liittoutuneiden hyökkäykseltä. Elokuun puolivälissä Albaniassa oli noin 6 000 saksalaista sotilasta.

Saksan suunnitelma oli luoda neutraali Albania, joka ei olisi riippuvainen Italiasta, ja jolla olisi hyvät välit Saksan kanssa. Kun Albanian partisaanit rikkoivat Mukjen sopimuksen, Albanian partisaanien, Jugoslavian partisaanien ja Balli Kombëtarin välille syttyi sota. Partisaanit saivat tukea liittoutuneilta.

Italian antauduttua 8. syyskuuta 1943 Saksa miehitti Albanian ja perusti hallituksen Tiranaan Balli Kombëtar -puolueen tuella.

Saksa pyrki vakuuttamaan albaanit siitä, että heidän kannattaisi hallita maata itse. Monet epäröivät erityisesti, kun huhut Britannian hyökkäyksestä Albaniaan levisivät. Kosovon albaanijohtajat, jotka tajusivat, että liittoutuneiden voiton jälkeen heidän maansa palaisi Jugoslavian haltuun olivat halukkaita yhteistyöhön Saksan kanssa.

Partisaanien vastarinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden hallituksen ja saksalaisten piti taistella kommunistisen Kansallisen Vapautusarmeijan kanssa. Saksalaiset aloittivat hyökkäyssarjan partisaaneja vastaan. Partisaanien toiminta keskittyi eteläiseen Albaniaan. Ensimmäinen saksalaisten operaatio, nimeltään Operaatio 505, alkoi marraskuussa 1943. Sen tarkoituksena oli häätää partisaanit Pezëstä. Kahdeksan päivän jälkeen saksalaiset ilmoittivat operaation onnistuneeksi. He onnistuivat tappamaan 100 partisaania ja ottamaan vangiksi 1 650. Kansallinen Vapautusarmeija lähes tuhoutui saksalaisjoukkojen ja nationalistien operaatiossa.

Toisen maailmansodan loppu ja kommunistihallinnon alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Partisaanit osoittautuivat sinnikkäämmiksi kuin Saksa, joka alkoi hävitä sotaa, oletti. He aloittivat vuonna 1944 täysimittaisen hyökkäyksen Saksaa ja Balli Kombëtaria vastaan. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frances Trix: The Sufi Journey of Baba Rexheb, s. 72. University of Pennsylvania, 2009. Teoksen verkkoversio (viitattu 5.10.2018).
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:German occupation of Albania