Alain LeRoy Locke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betsy Graves Reyneaun tekemä maalaus Lockesta.

Alain LeRoy Locke (13. syyskuuta 18859. kesäkuuta 1954) oli yhdysvaltalainen kirjailija, filosofi, opettaja ja taiteiden suosija. The Black 100 -julkaisu listasi Locken 36. merkittävimmäksi afroamerikkalaiseksi henkilöksi.milloin? Locke sai Rhodes-stipendin vuonna 1907 ja oli ensimmäinen stipendin saanut afroamerikkalainen. Hän oli vuosina 1919–1934 tapahtuneen, Harlemin renessanssiksi kutsutun kulttuurisen kuohunnan filosofinen arkkitehti.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Locke syntyi Philadelphiassa, Pennsylvaniassa 13. syyskuuta 1886. Hänen äitinsä oli Mary Hawkins Locke (1853–1922) ja isänsä Pliny Ishmael Locke (1850–1892). Hän opiskeli Philadelphian Central High Schoolissa ja valmistui luokkansa toiseksi parhaana. Locke opiskeli Harvardin yliopistossa englantia ja filosofiaa. Hän kuului opiskelijajärjestö Phi Beta Kappaan. Locke valmistui Harvardista vuonna 1907. Hän pyrki useisiin Oxfordin yliopiston collegeihin, mutta häntä ei hyväksytty opiskelijaksi hänen rotunsa takia. Lopulta hänet hyväksyttiin opiskelijaksi Hertford Collegeen, jossa hän opiskeli vuosina 1907–1910 kirjallisuutta, filosofiaa, kreikkaa ja latinaa. Vuonna 1910 hän opiskeli filosofiaa Berliinin yliopistossa.

Locke sai paikan Englannin avustavana professorina Howardin yliopistossa, Washingtonissa. Työskennellessään Howardin yliopistossa hän liittyi Phi Beta Sigma -järjestöön. Locke palasi Harvardiin vuonna 1916 työskennelläkseen väitöskirjansa The Problem of Classification in the Theory of Valuen parissa. Työssä hän tarkastelee mielipiteiden syitä ja sosiaalisia vääristymiä ja tulee siihen johtopäätökseen, että nämä eivät ole objektiivisisesti oikein tai väärin, eivätkä näin ollen ole universaaleja periaatteita. Locke valmistui tohtoriksi vuonna 1918, minkä jälkeen hän palasi Howardin yliopistoon filosofisen tiedekunnan johtajaksi. Hän työskenteli virassa kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1953.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Alain LeRoy Locke