Al-Lahunin pyramidi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al-Lahunin pyramidi
Pyramid at Lahun.jpg
Sijainti Al-Lahun, Egypti
Valmistumisvuosi 12. dynastia
Rakennuttaja Senusret II
Runkomateriaali mutatiili
Julkisivumateriaali kalkkikivi
Korkeus nykyisin 48,6 m
Leveys 106 m
Kaltevuus 42°35'
Pyramidialueen pohjapiirros. Jäljellä oleva maanalainen osa näkyy mustalla

Al-Lahunin pyramidi oli faarao Senusret II:n rakennuttama pyramidi muinaisen Egyptin Keskivaltakunnan 12. dynastian ajalta. Pyramidin pohjaisvu on vaakasuoraan 106 metriä, nousukulma 42° 35´ ja korkeus 48,6 metriä.

Pyramidi oli huomattavan kookas ja se oli rakennettu hieman perinteisestä tavasta poiketen. Kalliosta kohoavan kivimuodostelman päälle oli rakennettu mutatiilistä pyramidin runko, joka oli katettu kalkkikivellä. Pyramidi oli yksi ensimmäisistä suurista mutatiilirunkoisista pyramideista, vaikka sen tarkkaa kokoa ei tiedetäkään. Pyramidi poikkesi muista myös siten, että sen sisäänkäynnit oli peitetty kivimurskalla, joka oli oletettavasti tarkoitettu estämään tulvien tuoman veden pääsyä pyramidiin. Varsinaisen pyramidin lähellä on myös kahdeksan mastabaa ja yksi pieni pyramidi, mutta nämä ovat kaikki umpinaisia. Ne olivat todennäköisesti pelkästään symbolisia, mahdollisesti symboloiden edellisten dynastioiden hautoja. Senusretin hautatemppeliä ei ole löydetty, mutta pyramidin läheltä on jäännökset sitä rakentamassa olleiden työläisten kylästä. Se on ensimmäinen löydetty pyramidinrakentajien työläiskylä.

Maanalainen osa sivulta (ylh.) ja ylhäältä (alh.)

Pyramidin käytävien sijoittelu on myös erilainen edellisiin dynastioihin verrattuna. Sisäänkäynti on poikkeuksellisesti eteläpuolella perinteisen pohjoisen sijaan. Hautakammihoin johtava käytävä on myös erikoinen, sillä se laskeutuu aina peruskallioon asti, ennen kuin nousee takaisin pyramidiin. Pyramidissa on useita käytäviä, joiden päässä oleviin hautakammiohin haudattiin todennäköisesti Senusretin lähiomaisia. Egyptologit löysivät käytävät vuonna 1914. Silloin kolme niistä oli jo ryöstetty, mutta neljäs hautakammio oli koskematon. Senusretin tyttärelle, Sithathor-unutille, rakennettu hautakammio sisälsi lähes 10 000 helmeä, satoja sormuksia, rannekoruja, kultaisia nilkkarenkaita, kruunun ja kauneudenhoitotarvikkeita. Tämä on yksi suurimmista Keskivaltakunnan ajalta löytyneistä kätköistä.

Ramses II tuhosi tuntemattomasta syystä (mahdollisesti käyttääkseen kalkkikiven omiin rakennuksiinsa) Senusretin pyramidin 19. dynastian aikana, eikä siitä ole nykyään jäljellä muuta kuin kallioon hakattu ydin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]