Akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti, ADEM, on tulehduksellinen aivosairaus.

Yleisyys ja taudin syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ADEM on erittäin harvinainen. Kalifornian San Diegossa tehdyssä tutkimuksessa ADEMin ilmantuvuus oli alle 20-vuotiailla 0,4 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden vuodessa. 5 % sairastuneista oli rokotettu sairastumista edeltävän kuukauden aikana, ja 93 % ilmoitti havainneensa infektio-oireita edeltävän kolmen viikon aikana.

Joskus akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti voi tulla jälkitautina tuhkarokosta, vihurirokosta, vesirokosta, tulirokosta, sikotaudista, influenssasta, parainfluenssasta, mononukleoosista, lavantaudista, borrelioosista tai mykoplasmasta. Satunnaisesti kyseessä on jonkin rokotuksen vaarallinen sivuvaikutus.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairauden oireita saattavat olla mm. kuume, päänsärky, niskajäykkyys, oksentelu, kouristelu ja tajunnan hämärtyminen. Oireet riippuvat siitä, mille keskushermoston alueelle sairaus on paikantunut, ja myös halvaantumista ja tunto-, näkö- ja puhehäiriöitä saattaa ilmetä.

Oireet puhkeavat nopeasti, kun taas toipuminen on melko hidas prosessi. Suurin osa potilaista kuitenkin toipuu täysin tai lähes oireettomiksi. Sairaus on joka tapauksessa vakava, jopa hengenvaarallinen, ja osalle potilaista jää pysyviä neurologisia vaurioita. Sairaudessa saattaa olla MS-taudin piirteitä, ja joskus nämä kaksi diagnoosia sekoitetaan keskenään.[1]

ADEM uusiutuu melko harvoin. Jos näin käy, saatetaan diagnoosiksi vaihtaa MS-tauti. Sairaus on yleisin lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.