Aktiivinen jousitus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aktiivinen jousitus, tai aktiivijousitus on lähinnä autoissa käytettävä järjestelmä, millä pyritään aktiivisesti vaimentamaan korin kallistelu- ja nyökkäilyliikkeitä hydrauliikan, jousituksen ja iskunvaimentimien yhteistyöllä. Aktiivijousituksen tietokone saa jatkuvasti tietoa joka puolelle autoa sijoitetuista antureista ja sensoreista reagoiden jatkuvasti tienpinnassa tapahtuviin muutoksiin. Alun perin aktiivijousituksen kehitti Lotuksen perustaja Colin Chapman 1980-luvulla, tarkoituksenaan parantaa kilpa-autojen ajettavuutta mutkissa.

Aktiivijousituksen voi toteuttaa eri tavoilla:

  • Hydraulisessa järjestelmässä hydraulipumppu tuottaa painetta servoille. Tietokone antaa saamansa datan perusteella jatkuvasti käskyjä servoille. Servoilla toteutettuun aktiivijousitukseen liittyy aina automaattinen tasonsäätö ajotilanteen mukaan. Jousituksen taso on tällöin myös kuljettajan säädettävissä.
  • Puoli-aktiivinen järjestelmä muuttaa ainoastaan iskunvaimentimien jäykkyyttä eikä ole mitenkään tekemisissä itse jousen kanssa. Yksinkertaisuutensa vuoksi puoli-aktiivinen jousitus on huomattavasti halvempi kuin aktiivijousitus.
  • Solenoidi ohjattu on kaikista yleisin aktiivijousitus tyypeistä. Siinä solenoidit säätää jousien sekä iskunvaimentimien jäykkyyttä.
  • Magneettireologinen (eng. Magneto rheological) systeemi on oikeastaan kehittynyt versio puoli-aktiivisesta jousituksesta. Tässä järjestelmässä iskunvaimentimet sisltävät magneettista nestettä, minkä viskositeettia pystytään muuttamaan millisekunneissa magneettien avulla.

Autoja, joihin on saatavilla aktiivijousitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimpaan osaan näistä autoista aktiivijousitus on lisävaruste.