Akti (filosofia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akti on filosofiassa käytetty termi tarkoitukselliselle toiminalle tai teolle. Agentti eli toimija voi aktin välityksellä pyrkiä vuorovaikuttamaan ympäristönsä kanssa tai havainnoimaan sitä.[1] Akti voi olla esimerkiksi pallon heittäminen tai havainnon tekeminen pallosta.

Aktissa agentti on aktiivinen osapuoli, näin ollen esimerkiksi huomatuksi tuleminen ei ole akti jos agentti ei ole tarkoituksellisesti näyttäytynyt tarkoituksenaan tulla huomatuksi. Jos samassa tilanteessa agentti päättää piiloutua estääkseen huomatuksi tulemisen, hän on myös suorittanut aktin. Tarkoituksellista tekemättä jättämistä taas kutsutaan omissioksi.[2]

Akti on keskeinen termi seurausetiikassa koska siinä yleisesti pohditaan erilaisten tekojen seurauksia, niiden tekemistä ja periaatteita jotka ohjaavat tekoja. Toimijaa, joka on tietoinen aktiensa seurauksista kutsutaan moraaliseksi agentiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Filosofia:akti Tieteen termipankki. Viitattu 25.6.2020.
  2. Ahonen, Sari Kristiina: Immanuel Kantin moraaliteorian soveltamiseen liittyvistä vaikeuksista, Miten velvollisuuksien väliset konfliktit ratkaistaan? Progradu-tutkielma, Helsingin yliopisto, valtiotieteellinen tiedekunta. 2008. Viitattu 25.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]