Akkalan ja Jouhkolan kylät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Jouhkolan hovin rakennus Jouhkolassa.

Akkalan ja Jouhkolan kylät ovat kyläpari Tohmajärvellä. Kyläpari sijaitsee kahden puolen Tohmajärven–Kiteen tietä (seututie 486). Monet talot ovat vaarojen laella. Akkala-Jouhkolan naapurikylänä on Riikola.

Kunnan keskustaan on matkaa 6–7 km, Kiteelle 15 km, Niiralan kansainväliselle raja-asemalle 25 km, Joensuuhun 60 km ja Helsinkiin 420 km. Akkalan ja Jouhkolan kautta kulkee useita linja-autovuoroja päivässä sekä Kiteelle että Tohmajärven keskustaan ja edelleen Joensuuhun. Tolosenmäen rautatieasema Kiteellä on 25 kilometrin päässä.

Akkalan kylässä on vuonna 1903 perustettu Akkalan koulu, joka on kaksiopettajainen. Kyläkoulu lakkautettiin vuonna 2009. Tunnetuin järjestö on Akkalan-Jouhkolan nuorisoseura, joka on myös kyläläisten tärkein yhdysside. Nuorisoseurantalo on vuodelta 1937.

Jouhkolan Hovi on pitkän historian omaava tila Jouhkolan kylässä. Nykyisin tilalla toimii monialainen yritys, joka tarjoaa muun muassa vuokramökkejä ja saunapalveluita tilan ranta-alueella. Jouhkolan Hovin kartanopihapiiri on yksityiskäytössä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akkalan ja Jouhkolan kylät (Arkistoitu – Internet Archive)