Akio Morita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akio Morita

Akio Morita (jap. 盛田昭夫, Morita Akio, 26. tammikuuta 1921 Tokoname, Aichi, Japani3. lokakuuta 1999 Tokio) oli japanilainen liikemies, joka perusti Sonyn yhdessä Masaru Ibukan kanssa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moritan suku toimi saken, mison ja soijakastikkeen parissa Chitan niemimaalla Aichin prefektuurissa vuodesta 1665 lähtien. Morita valmistui Osakan keisarillisesta yliopistosta vuonna 1944. Toisen maailmansodan aikana Morita toimi fyysikon koulutuksen saaneena keisarillisen Japanin laivaston upseerina. Hän tutustui Masaru Ibukaan sodanaikaisessa tutkimuskomiteassa.

Sony[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen 7. toukokuuta 1946 Morita ja Ibuka perustivat Tokyo Tsushin Kogyo Kabushiki Kaishan (Tokion telekommunikaatiotekniikan, Sonyn edeltäjän) noin 20 työntekijän voimin alkupääoman ollessa ¥190,000. Ibuka oli 38-vuotias, Morita 25. Moritan suku investoi Sonyyn alkuaikoina ja oli suurin osakkeenhaltija.

Vuonna 1949 yritys kehitti magneettinauhan ja myi vuonna 1950 Japanin ensimmäisen kasettinauhurin. Vuonna 1957 se valmisti taskukokoisen radion (ensimmäisen täysin transistoroidun) ja muutti vuotta myöhemmin nimensä Sonyksi (sonus tarkoittaa latinaksi ääntä ja Sonny-pojat tarkoittaa japanilaisessa slangissa ”ihmelapsia”). Vuonna 1960 yritys valmisti maailman ensimmäisen transistoreja käyttävän television.

Vuonna 1961 Sony Corporation of America listautui ensimmäisenä japanilaisena yrityksenä New Yorkin pörssiin. Sony osti Columbia Recordsin ja muita CBS:n tavaramerkkejä vuonna 1988 ja Columbia Picturesin vuonna 1989.

Moritalle myönnettiin useita kunniamerkkejä, muun muassa Yhdistyneen kuningaskunnan Royal Society of Artsin Albert-mitali ensimmäisenä japanilaisena vuonna 1982 ja vuonna 1984 Kunnialegioonan kunniamerkki.

Hän oli myös Keidanrenin varapuheenjohtaja ja Japanin ja Yhdysvaltain välisten taloussuhteiden ryhmän (tunnettu myös nimellä ”Wise Men’s Group”) jäsen.

25. marraskuuta 1994 Morita ilmoitti luopuvansa Sonyn puheenjohtajuudesta saatuaan aivoverenvuodon tennistä pelatessaan. Hänen seuraajansa, Norio Ohga, oli liittynyt yhtiöön lähetettyään Moritalle kirjeen jossa hän valitti yhtiön kasettinauhureiden huonoa laatua.

Morita kuoli keuhkokuumeeseen 78-vuotiaana.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1966 Morita kirjoitti kirjan Never Mind School Records, missä hän painotti että kouluarvosanat eivät ole tärkeitä menestyksen suhteen. Vuonna 1986 Moritalta ilmestyi omaelämäkerta Made in Japan. Hän oli myös tunnettu vuonna 1991 yhdessä poliitikko Shintaro Ishiharan kanssa kirjoittamastaan esseestä Japani joka pystyy sanomaan Ei (japaniksi 『「NO」と言える日本』 no to ieru nihon) missä arvosteltiin Yhdysvaltain liike-elämän käytäntöjä ja rohkaistiin japanilaisia itsenäisempään rooliin liike-elämässä ja ulkosuhteissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Akio Morita. (englanniksi)