Akbash

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akbaş
Turkish Akbash.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Turkki
Määrä Suomessa muutamia.
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö laumanvartija
Nykyinen käyttö laumanvartija
Elinikä 10–11
Muita nimityksiä Akbaş Çoban Köpeği, Akbash Shepherd Dog,[1] Akbash Dog, Akbash Turkish Shepherd[2]
FCI-luokitus ei omaa ryhmää (virallisesti anatolianpaimenkoira)
KIF: ryhmä 2
Ulkonäkö
Paino 50-80
Säkäkorkeus 71–86 cm
Väritys valkoinen

Akbaş (Akbaş Çoban Köpeği), tunnetaan myös nimellä akbash, on turkkilainen koirarotu. FCI ei ole tunnustanut sitä, mutta Turkin kennelliitto Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) sitä vastoin on. Sen mukaan rodun virallinen englanninkielinen nimi on Akbash Shepherd Dog.[1] Rotu on saavuttanut suosiota Pohjois-Amerikassa karjatilojen vartiokoirana[1], minkä lisäksi Suomeen on tuotu pari akbaş-tyyppistä anatolianpaimenkoiraa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akbaş on laumanvartija, joka on väriltään valkoinen ja muistuttaa ulkonäöltään etäisesti kuvaszia ja muita isoja valkoisia vuoristokoiria.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akbaş on sukua valkoisille itä- ja eteläeurooppalaisille vuoristokoirille. Koska laumanvartijat ovat alun perin kulkeutuneet Eurooppaan Aasiasta, se lienee valkoisten eurooppalaisten lgd-rotujen – kuten kuvaszin ja pyreneittenkoiran – esi-isä ja alkuperäinen kantamuoto.[1] Vaikka pyreneittenkoira on jo selvästi rakenteeltaan ja tyypiltään erilainen, sekä kuvasz että slovakiancuvac muistuttavat yhä huomattavasti tätä turkkilaista rotua. Lisäksi jotkin teoriat uskovat kuvaszin kulkeutuneen Unkariin juuri turkkilaisten heimojen mukana.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on nykyisin erityisen suosittu Länsi-Anatolian alueella.[1] Toiset pitävät sitä anatoliankoiran paikallismuunnoksena, mutta KIF:n lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa jotkin järjestöt rekisteröivät sen erillisenä rotuna.[3] Turkissa rodun kattojärjestö on Akbaş Çoban Köpeğini Koruma ve Araştırma Derneği (AKAD).[1] KIF on paraikaa valmistelemassa vasta ensimmäistä rotumääritelmää[1], joten ei ole kovin todennäköistä että FCI:n kaltaiset kansainväliset tahot tulisivat hyväksymään sen omana rotunaan ainakaan vielä vuosiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.