Akateeminen Laulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akateeminen Laulu ja Budapestin yliopiston orkesteri Kulttuuritalossa vuonna 1969.

Akateeminen Laulu (lyh. AL) on 1953 perustettu suomalainen sekakuoro. Se on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro.

AL esittää länsimaisen taidemusiikin ohjelmistoa, joka ulottuu 1400-luvulta 2000-luvulle. Kuorossa on jäseninä ylioppilaiden lisäksi maistereita ja tohtoreita eri korkeakouluista. AL konsertoi enimmäkseen kotikaupungissaan Helsingissä, mutta se on myös vieraillut eri puolella Suomea ja Eurooppaa, levyttänyt sekä osallistunut oopperaproduktioihin ja yliopiston promootioihin ja muihin akateemisiin tilaisuuksiin. AL laulaa myös säännöllisesti Helsingin tuomiokirkon messuissa. Akateemisen Laulun taiteellisena johtajana toimii Ruut Kiiski.

Syyskuussa 2010 Akateeminen Laulu palkittiin kansainvälisessä akateemisten kuorojen IFAS-kilpailussa Tšekin Pardubicessa. AL palkittiin kansanmusiikkisarjassa toisella sijalla, sekakuorosarjassa neljännellä sijalla ja erikoispalkinnolla parhaasta taiteellisesta kokonaisuudesta. Lisäksi AL valittiin koko festivaalin viiden parhaan kuoron joukkoon kilpailun Grand Prix -osuuteen.

Kantaesityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AL on osallistunut suomalaisen musiikkielämän kehittämiseen tilaamalla uusia teoksia, kuten Joonas Kokkosen Requiemin (1981), Einar Englundin sinfonian nro 6 Aforismeja (1986), Atso Almilan salapoliisikantaatin Ja hänen nimensä oli Kuulemiin (1994), Seppo Pohjolan Ukrin (2003) ja Arttu Takalon Kaikki ne päivät ja yöt (2003). Kuoron tuorein tilaus on Riikka Talvitien Pinnan alla (2013), jossa käytetään mm. Itämeri-portaalin tekstejä. Muista kantaesityksistä mainittakoon Einojuhani Rautavaaran Meren tytär ja Parantaja-kantaatti sekä Mikko Heiniön Mannerkantaatti.

Kuoron taiteelliset johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.