Ajotietokone (polkupyörä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajotietokone polkupyörän ohjaustangossa.

Ajotietokone on polkupyörään kytkettävä elektroninen laite, joka mittaa ja näyttää pyöräilijälle laitteen mallista riippuen ajonopeuden, ajetun matkan ja kuluneen ajan, huippu- ja keskinopeuden ja kokonaismatkan sekä -ajan. Muihin toimintoihin voi kuulua kalorimittari, renkaan kierrosnopeuden mittaus, poljintiheysmittari sekä varsinkin kalliimmissa malleissa sykemittari. Eri toimintojen välillä liikutaan yksinkertaisen käyttöliittymän ja muutaman, yleensä vain kahden painikkeen avulla. Ajotietokone kiinnitetään pyörän ohjaustankoon pienen telineen avulla, jolloin ajotietokone on mahdollista ottaa aina mukaan poistuttaessa pyörän luota. Mittauksen suorittava anturi sijoitetaan normaalisti etuhaarukkaan lähelle pinnoja. Magneetti, johon anturi reagoi, kiinnitetään pinnaan anturin kanssa samalle tasalle ruuvilla. Anturin ja magneetin välinen etäisyys tulisi olla noin kolme millimetriä. Anturi ja magneetti on pidettävä puhtaana kurasta jotta kertyvä lika ei heikennä liiaksi magneettikenttää, jolloin anturi ei pysty rekisteröimään renkaan pyörimistä.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri suureiden mittaus tapahtuu pinnaan kiinnitetyn pienen magneetin ja etuhaarukassa olevan anturin avulla. Anturi koostuu reed-releestä, eli kytkimestä, joka sulkeutuu ja alkaa johtaa sähköä jouduttuaan riittävän voimakkaaseen magneettikenttään. Jokaisella renkaan kierroksella pinnaan kiinnitetty magneetti ohittaa haarukkaan kytketyn anturin ja aiheuttaa näin lyhyen sähköpulssin ajotietokoneelle. Ajotietokone on sulautetun järjestelmän sovellus eli koostuu mikro-ohjaimesta, johon sähköpulssi ohjataan. Mikro-ohjaimeen ladattu ohjelma laskee kahden tai useamman reed-releeltä tulleen pulssin välisen ajan. Ennalta asetetun renkaan halkaisijan ja pulssien välisen ajan perusteella mikro-ohjain pystyy laskemaan yllä mainitut suureet ja näyttämään ne nestekidenäytössä. On olemassa myös ajotietokoneita, joissa tieto anturilta välittyy ajotietokoneelle langattomasti. Lisäksi joidenkin ajotietokoneiden nopeus- ja matkatieto saadaan GPS-järjestelmän satelliiteista.

Ajotietokone voi sisältää myös kellon, sekuntikellon ja niin sanotun selaustoiminnon, joka vaihtaa automaattisesti eri toimintatilojen välillä (kokonaismatka > keskinopeus > huippunopeus jne.) muutaman sekunnin välein. Myös muun muassa autoista löytyy ajotietokone, mutta kyseinen laite on huomattavasti monimutkaisempi kuin polkupyörissä käytettävät mittarit.

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]