Ajotietokone (polkupyörä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajotietokone polkupyörän ohjaustangossa.

Ajotietokone on polkupyörään kytkettävä elektroninen laite, joka mittaa ja näyttää pyöräilijälle laitteen mallista riippuen ajonopeuden, ajetun matkan ja kuluneen ajan, huippu- ja keskinopeuden sekä kokonaismatkan ja -ajan. Muihin toimintoihin voi kuulua kalorimittari, renkaan kierrosnopeuden mittaus, poljintiheysmittari ja sykemittari. Eri toimintojen välillä liikutaan yksinkertaisen käyttöliittymän ja muutaman, yleensä vain kahden painikkeen avulla. Ajotietokone kiinnitetään pyörän ohjaustankoon pienen telineen avulla, jolloin ajotietokone on mahdollista ottaa aina mukaan poistuttaessa pyörän luota.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörien pyörimisnopeutta mittaava anturi sijoitetaan normaalisti etuhaarukkaan lähelle pinnoja. Magneetti, johon anturi reagoi, kiinnitetään pinnaan anturin kanssa samalle tasalle. Anturi koostuu reed-eli kielireleestä, joka sulkeutuu ja alkaa johtaa sähköä jouduttuaan riittävän voimakkaaseen magneettikenttään. Jokaisella renkaan kierroksella pinnaan kiinnitetty magneetti ohittaa haarukkaan kytketyn anturin ja aiheuttaa näin lyhyen sähköpulssin ajotietokoneelle. Ajotietokone on sulautetun järjestelmän sovellus eli koostuu mikro-ohjaimesta, johon sähköpulssi ohjataan. Mikro-ohjaimeen ladattu ohjelma laskee kahden tai useamman reed-releeltä tulleen pulssin välisen ajan. Ennalta asetetun renkaan halkaisijan ja pulssien välisen ajan perusteella mikro-ohjain pystyy laskemaan yllä mainitut suureet ja näyttämään ne laitteen näytössä. On olemassa myös ajotietokoneita, joissa tieto anturilta välittyy ajotietokoneelle langattomasti. Lisäksi joidenkin ajotietokoneiden nopeus- ja matkatieto saadaan GPS-paikannusjärjestelmän satelliiteista.

Ajotietokone voi sisältää myös kellon, sekuntikellon ja niin sanotun selaustoiminnon, joka vaihtaa automaattisesti eri toimintatilojen välillä (kokonaismatka > keskinopeus > huippunopeus jne.) muutaman sekunnin välein.

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]