Ajotietokone (auto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SEAT Ibizan ajotietokone.

Ajotietokone on auton mittaristossa oleva pieni ”tietokone”, josta näkee tietoja auton toiminnasta ja tilasta. Ajotietokone tuli 1980-luvulla autoihin lisävarusteena, nykyään useimmista automalleista löytyy ajotietokone vakiovarusteena. Ensimmäiset ajotietokoneet näyttivät usein vain numeraalista dataa auton antureiden tuottamien tietojen perusteella.

Ajotietokoneen näyttämä tieto vaihtelee automerkin, mallin ja varustetason mukaan. Se voi näyttää esimerkiksi hetkellisen kulutuksen, keskikulutuksen, keskinopeuden, toimintasäteen (polttoaineen riittävyyden), ulkolämpötilan ja akun varauksen.

Ajotietokoneen on pikku hiljaa korvannut uusissa autoissa, usein jo vakiovarusteena, informatiiviset LCD-näytöt, jotka voivat sijaita mittariston lisäksi muun muassa keskikonsolissa. Näissä on lisäksi vanhan ajotietokoneen pelkän informaation lisäksi paljon muitakin ominaisuuksia, esimerkiksi peruutuskamera, GPS-navigointilaitteisto sekä multimediajärjestelmä.

Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.